Még fél évet kaptak a régi kazánok

2016. július 1-ig kaptunk türelmi időt a hagyományos, nem kondenzációs gázkészülékek használatbavételére - jelentette be Marczink­ó Zoltán István a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A Nagy Energiaforduló konferencián a helyettes államtitkár hivatalosan is bejelentette a kormányrendelet  65/2011. (IV. 15.) módosítását, miszerint méltányossági alapon olyan időszakot biztosítanak a végfelhaszná­lók részére, mely az új direktíva hazai adaptálását lehetővé teszi.

A 2013-ban bejelentett ERP direktíva óta készül a szakma az új irányelvek életbe lépésére. Különösen az elmúlt fél évben erősödött fel az a lobbi, ami a hagyományos gázkészülékek has­ználatbavételének szeptember 26-ai betiltását hosszabbította volna meg. A szakma minden felelős képviselője ­ egyetért abban, hogy az irányelvek pozitív üzenete előremutató. A kérdés, hogy a magyar háztartások, a hazai gázkészülék park jellege lehetővé ­teszi-e a megszabott határidőn belül a h­atékony reformot. A kereskedők polcain betárolt, több mint 20 000 készülék sorsa, bizonytalan "legális" használatbavételi eljárása komoly változásokat okozhat a piacon.

Néhány nappal a rendelet hatálybal­épése előtt megszületett a várva várt módosítás. A kormány az épületgépész szakmai konzultációk és saját felméréseik elemzése után, méltányossági alapon egy türelmi időt határozott m­eg a lakossági felhasználók részére. Ez alapján 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket, tehát 10 hónap maradt a készülék vásárlásra, tervezésre, engedélyeztetésre, kivitelezésre és beüzemelésre.

Mit látunk az új energiacímkéken?
Szeptember 26-tól kell teljesíteni a gyártók, beszállítók és forgalmazók számára előírt, energiacímkék alkalmazását, a 812/2013/EU és 814/2013/EU bizottsági rendeletek alapján: a vízmelegítőket, a melegvíztároló tartályokat, fűtőberendezéseket, kombinált fűtőberendezéseket és szolár készülékeket kell ellátni energiacímkékkel, és kísérő termékismertetővel. Segítünk átlátni, mit is jelentenek az adatok.
 

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo