Máshol már törvény a rugalmas munkavégzés

Bár szeretne rugalmasan dolgozni, a magyar alkalmazottak többségének nincs módja az irodán kívüli munkavégzésre. A szabadság bánja azt is, ha ügyeket kell intézni. A briteknél ez is máshogy van - derül ki a Dolgozz Otthonról Nap kapcsán végzett felmérés összegzéséből.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar szellemi munkavállalók legnagyobb része (39,4%) sosem szokott munkahelyén kívül dolgozni, pedig ha tehetné, többségük (54%) szívesen dolgozna otthonából vagy más, irodán kívüli helyszínről, rugalmas beosztásban. 

Szabadságra megy vagy csúsztat a magyar az ügyintézéshez

A dolgozók legnagyobb hányada (44,2%) fizetett szabadnapjait áldozza fel azokra az esetekre, amikor személyes elfoglaltsága miatt nem tud bemenni a munkahelyére. Második legnépszerűbb gyakorlat (24%), amikor a munkavállaló otthonról dolgozik, vagy átcsoportosítja aznapi munkaidejét – tehát vagy hamarabb kezd, vagy tovább marad az irodában. Harmadik legelterjedtebb módszer (23,7%), hogy a váratlan teendők miatt a dolgozók nem vesznek ki szabadnapot, de utólagos túlórázással behozzák lemaradásukat. Fizetés nélküli szabadságot csupán a válaszadók 6,1%-a szokott kivenni ilyen esetben, 5%-uk pedig saját bevallása szerint betegszabadságért folyamodik megoldásképpen.

A britek szerint szuper, és a magyarok is vágynak rá

Pedig Egyesült Királyságban már 2014-ben törvénybe iktatták, hogy minden munkavállalónak joga van a rugalmas munkavégzéshez, annak lehetőségét a munkáltatók nem tagadhatják meg. Szakértők becslései szerint a rugalmas munkarendnek köszönhetően javul üzleti hatékonyság és a munkavállalói elégedettség is, ami tíz év alatt 475 millió font értékű hasznot jelent az ország gazdaságának.

Az Y-ok nem élhetnek rugalmasság nélkül
A munkahely nem cél, hanem eszköz az Y generáció számára. A cél a harmonikus élet. Az Y generáció esetében a munka és magánélet összekeveredik, így működik együtt. Az elvárás a rugalmasság – hadd menjek el négyre edzésre, cserébe szívesen befejezem otthon a munkát. Napközben is használni akarom a facebookot, cserébe este tízkor is válaszolok az e-mailekre - többek között ez derült ki gyakorló vállalatvezetők tapasztalataiból. Itt tudhat meg részleteket, hogy hogyan válhat vonzóvá egy cég a fiatal munkavállalók számára.
A rugalmas munkavégzés lehetősége a magyar munkavállalók érdeklődését is felkeltette, csupán 7,8 százalékuk számára volt ismeretlen ez a lehetőség. A dolgozók legnagyobb része (40,9%) számára a rugalmas munkavégzés már egy új munkahely kiválasztásánál is kiemelt szempont, és még egy esetleges előléptetésnél (33,1%) vagy egy céges autó használatánál (28,3%) is hatásosabb ösztönző eszköz. A hazai munkavállalók döntő többsége (67,1%) akár még egy 5 százalékos béremeléssel szemben is a rugalmas munkavégzést választaná munkahelyén.

Azok a szerencsés munkavállalók, akiknek van lehetősége időnként otthonról dolgozni, többségében (21,4%) kéthetente vagy ritkábban élnek a lehetőséggel. Hetente akár több napon 15,1% végzi dolgát az irodán kívül, hetente egyszer pedig 7,5 % választ alternatív helyszínt feladatainak elvégzéséhez. Az internet és az okosmobil nélkülözhetetlen

Mi az, ami nélkülözhetetlen a rugalmas, esetenként otthonról történő munkavégzéshez? A legtöbb munkavállaló (88,2%) szerint az internetkapcsolat és egy laptop (78%), illetve megfelelő adatbiztonságot biztosító szoftverek (65,3%), a hívásra alkalmas hagyományos vagy mobiltelefon (62,3%), az okostelefon (58,8%), valamint a mobilinternet (57,8%). Ezzel szemben az olyan hagyományos irodai eszközöket, mint a telefax (6,6%) vagy a fénymásoló (19%) már csak nagyon kevesen igénylik munkájukhoz.

Kép:Pixabay

Mi dolgoznánk másnál, de idegen ne jöjjön hozzánk

Az idei Dolgozz Otthonról Nap fókuszát egy Svédországból elindult kezdeményezés, a Hoffice adta: ennek lényege, hogy a csatlakozók otthonában eltérő szakmák képviselői verődnek össze ideiglenes csapatokba. (Itt olvashat róla bővebben.) Ehhez hasonló közösségi módon a válaszolók 22,4%-a dolgozott már életében, 77,6%-uk számára azonban ismeretlen volt ez a lehetőség.

Ugyanakkor 43,2%-uk jelezte, hogy bizonyos kollégáival szívesen dolgozna együtt hoffice-ban, 18,8%-uk pedig a barátaival töltené szívesen munkaidejét.  A hoffice-ozástól a legtöbben (26,6%) azért idegenkednek, mert nem szeretnének idegeneket beengedni a lakásukba – derül ki a Telenor felméréséből.

Miért nem dolgozik otthonról a magyar?

Miért nem dolgoznak otthonról a magyarok? Legtöbbjük (70,3%) úgy véli, munkájának jellege nem teszi lehetővé. A válaszadók 14,1%-a esetében erről nincs szó, a munkahely mégsem támogatja ezt a lehetőséget. Meglepő, hogy az alkalmazottak egy része (7,8%) sosem gondolt lehetőségként az irodán kívüli munkavégzésre. Csupán a munkavállalók elhanyagolható része nyilatkozott úgy, hogy bár lenne lehetősége rá, mégsem vonzza az otthoni munkavégzés (1,7%), vagy már kipróbálta azt, de nem tetszett neki (1,2%).

A nem kizárólag az irodában történő rugalmas munkavégzést az ENSZ is támogatja a munka-magánélet optimális egyensúlya érdekében. A világszervezet által hivatkozott tanulmány szerint ugyanis azok, akik magánéletüket és a munkájukat egyformán fontosnak tartják, sikeresebben teljesítik céges feladataikat és kevésbé érzik stresszesnek mindennapjaikat, azokhoz képest, akik karrierjüket minden más elé helyezik.

 

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo