Tabletről megy már a traktor is

A magyar gazdálkodók közül egyre többen hajlanak a precíziós technológiák alkalmazására. A környezetvédelmi szempontok mellett rövidesen uniós elvárás lesz a változtatható öntözés, a precíziós sorközművelés és talaj-előkészítés, vele a vetőmag, a növényvédő szerek, valamint a trágya elosztása vagy akár az automata kormányzás átültetése a hazai gyakorlatba.

Kép: Fotolia

A magyar gazdálkodók fele hallott már a precíziós gazdálkodásról – derült ki egy friss kutatás eredményeiből, amelyet a „Mi terem a neten 2016-ban?” konferencián mutatott be az Agroinform.hu. Az adatok alapján tehát egyre nő azok száma, akik alkalmazzák is, és ők szinte kivétel nélkül elégedettek az eredménnyel.

Tabletről vezérelt kombájn

A precíziós gazdálkodással nincsenek átfedések a vetésnél, szépen zárulnak a sorok, mindenhová csak annyi műtrágya jut, amennyi éppen arra a négyzetcentiméterre szükséges. Betakarításkor csökken a szemszállításra váró szerelvények állásideje, hiszen már a kombájn számítógépe jelez a pótkocsis traktornak, majd amikor melléér, teljesen átveszi az irányítását is, sőt, akár három együtt dolgozó kombájnt is vezérelhet egy tabletről egyetlen ember. A traktoros akár ki is szállhatna. Mindeközben a learatott termény nedvességtartalmát másodpercenként több százszor méri meg egy szenzor, mire a pótkocsi lebillenti a magokat a terményszárítónál, annak működését is beállítják a számítógépek. Aratás alatt pedig készülnek a digitális térképek, amiből a gazda pontosan látni fogja termőföldje adottságait, s egyben elkészül a következő év tápanyag-utánpótlási terve is. Nincs felesleges vetőmagvásárlás, vegyszerpazarlás, gázolaj-pocsékolás. High-tech a magyar szántóföldön!

Ugyanannyi robot lesz, mint ember
Körülbelül 30 évvel ezelőtt indult hódító útjára a személyi számítógép, amely átalakította a társadalmunkat és az életünket. A Kaspersky Lab szakértői úgy döntöttek, hogy e jeles évforduló alkalmából a messzi jövőbe tekintenek, és elképzelik, merre fejlődik majd az információtechnológia, hogyan változtatja meg az életünket 2045-ben, 30 év múlva.
A hatékonyságnövelés manapság vonzó lehetőség minden vállalkozás számára, bármilyen területen működik is. A gépeknek fontos szerep jut ebben a mezőgazdasági termelésben. A termelés költségei ugyanis egyre drágulnak, így egyre fontosabb az eredményesebb munkavégzés. A technológia pedig nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem a szükséges élő munkaerő csökkentésére is alkalmazható. Ezért a mezőgazdaságban is egyre jobban teret nyernek a robotpilóta-rendszerek, de a gépesített vezérlés előnyei már egy egyszerű GPS-sorvezetővel is megtapasztalhatók.

A mezőgazdasági munkában a termőterületen gyakran keletkező átfedések és kihagyások több üzemanyag-felhasználást, emellett több munkaórát és ezzel többletkiadásokat is okoznak. A mezőgazdaságigép-vezérlés gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül teszi lehetővé, hogy a kombájnok, permetezők vagy traktorok akár centiméteres pontossággal működjenek, és haladjanak az előre meghatározott nyomvonalon.

Mezőgazdaságigép-vezérlés Magyarországon

Manapság hazánkban is egyre többen döntenek úgy, hogy a kevesebb ráfordítással nagyobb hozam elérését lehetővé tevő mezőgazdasági robotpilóta mellett teszik le a voksot. Amennyiben a traktor felszereltsége nem megfelelő, úgy az utólagos hidraulika-szelepvezérlés beépítésével van mód arra, hogy a kormányautomatika megfelelően szolgálja az igényeket. Hazánkban, a mezőgazdaságigép-vezérlés fejlődésének köszönhetően ma már vetés esetében is sikerrel bevethető a korszerű technológia, és e területen is megtakarítás érhető el. Míg robotpilóta használata nélkül ráfedések vagy duplán szórások keletkezhetnek, addig az eszköz használatával nemcsak ez kerülhető el, de így sok vegyszert, üzemanyagot, munka- és üzemórát takaríthatunk meg.

Sci-fi a földeken
Vezető nélküli traktorok szántják a földeket, elvetik a magot, műtrágyáznak, permeteznek, betakarítanak, vagy milliméter-pontossággal ültetvényt telepítenek. Amikor elvégezték az adott feladatot, kiállnak a terület határára, és megvárják a gazdát, aki hazakormányozza a traktort. Bár még nem általános az emberi erőforrás nélkül közlekedő munkagép, az ezt lehetővé tevő M2M technológia már számtalan módon teszi hatékonyabbá a mezőgazdasági munkákat.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo