Már csak 10 napig lehet visszaigényelni a külföldi áfát!

Már csak két hete maradt a magyar cégeknek arra, hogy elkészítsék és benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket. A szeptember 30-ai jogvesztő határidőig, 28 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2012-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ne hagyjuk bent a pénzt! - Kép: SXC

Szeptember 30-ig adhatják be áfa-visszaigénylési kérelmeiket azok a belföldi adóalanyok, akik áfa levonásra jogosultak és a másik tagállami beszerzéseik után a 2012-es adóévben legalább 50 eurónyi - egyébként levonható – áfát fizetettek meg – közölte a MAZARS. A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutatott: bár a külföldön megfizetett áfa visszaigénylése sokat egyszerűsödött mióta a kérelmeket a kérelmező adóhatóságához kell benyújtani, még mindig van mire figyelni.

„Országonként külön-külön kérelmet kell beadni, és ezek ugyan formailag azonosak, mégis vannak országonkénti eltérések. Gyakori hiba például, hogy a kérelmező nem megfelelően részletezi a termékek és szolgáltatások beazonosítására szolgáló kódokat és ezért a külföldi adóhatóságok visszadobják a kérelmet” – mutat rá Nyári Zsolt, a cég szenior adómenedzsere.

A szakember szerint ugyancsak nehézségek forrása lehet az adóhatóságokkal folytatott kommunikáció: már a kérelem benyújtásakor sem mindegy, hogy azt milyen nyelven tölti ki az adóalany, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb adóhatóság – amennyiben hiánypótlásra kerül a sor – általában csak saját nyelvén hajlandó kommunikálni. Ha pedig az adóalany kicsúszik a határidőből – akár a fordítás időigényessége miatt – a kérelmet az adóhatóság elutasítja, ismételni pedig már nem lehet. (Így lehet adómentes a termékimport!)

„A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében tehát ajánlott pontosan és időben elkészíteni a kérelmeket, különösen, hogy szeptember 30-át követően már nincs lehetőség újabb eljárásra a 2012-ben kibocsátott számlák vonatkozásában” – tette hozzá Nyári Zsolt.

A következő országokból igényelhető vissza áfa a 2012-es beszerzések után:
Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo