Lokális marketing: új funkciók a Google Térképen

A 2016-os évtől kezdve a Google által életre hívott helyi idegenvezető program motivációs rendszerének köszönhetően megváltozott az emberek véleménynyilvánító kedve. Idén új funkciókkal bővült ez a platform, amelyeket a vállalkozások sem hagyhatnak figyelmen kívül.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre többen értékelik az általuk igénybe vett szolgáltatásokat szövegesen, csillagozva vagy képi formában a Google Térképen. Idén, 2017-ben a térképet alkalmazó emberek számára két újabb funkcióval (Kérdések és válaszok, 9 mp videós vélemény) bővült ez a platform. Milyen hatással lesz ez a vállalkozásokra és a felhasználókra?

Októberben néhány barátom nyaralást tervezett a téli időszakban. Számos utazási iroda katalógusát nézték végig. A kiadványokban szereplő fotók és írások alapján egy Kanári szigeteki utazás mellett tették le a voksukat. Mielőtt lefoglalták volna, kikérték a véleményemet. Annyit kértem tőlük, hogy nézzenek utána a szállásnak és a helynek a Google Térképen. Rákerestek az adott helyre (külföldön a kérdések válaszok, 9 mp videó használata már rutinnak számít), és számos vélemény, kérdés-válasz, 9 mp videó megtekintése után elálltak az utazástól. Nagyon érdekes jelenség, amit itt lezajlott. Bizonyítást nyert az a meglátás, hogy azoknak az embereknek a véleménye, akik már jártak az adott helyen, elegendő arra, hogy a cégek által megkreált álomvilágot megingassák egy leendő ügyfélben.

Nem számít az ügyfelek véleménye?
Lesújtó eredmények születtek a Piac & Profit szakértőinek kutatásában: az éttermek 92 százaléka nem reagál a Google Térképen érkezett véleményekre, de a hoteleknél sem jobb a helyzet, itt 82 százalék hagyja figyelmen kívül az ügyfelek reakcióit.
Kérdések és válaszok

Idén szeptemberben jelent meg a kérdések és válaszok a Google Térképen. Az eredeti célja az, hogy az emberek egy hely kapcsán kérdéseket tehetnek fel a közösségnek, amit ők a legjobb tudásuk szerint megválaszolnak (a Fővárosi Állat és Növénykertnél 25 kérdés található). Az alapelképzelés nagyon jó, hiszen, ha nem találunk meg egy számunkra fontos információt az adott cégről az interneten (pl: nyitva tartás, választék, elérhetőség stb.), akkor azok, akik ott jártak, segíteni tudnak nekünk. Sajnos azonban a gyakorlatban a magyar emberek ezt másként használják. Nagyon sokszor tapasztaljuk különböző területeken (pl. cukrászdák), hogy a kérdések és válaszok funkciót panaszfalként alkalmazzák, amivel nagyon sokat tudnak ártani az adott vállalkozásnak. A legtöbb esetben a cégek ezekről nem kapnak értesítést, ezáltal nem is tudják kezelni az ott keletkező problémát. A megoldás az, hogy a cégeknek egy okostelefon segítségével érdemes ellenőrizni (kizárólag ott érhető el a kérdések és válaszok) a hozzájuk beérkező kérdéseket. Abban az esetben, ha egyszer is válaszoltak, onnantól fogva mindig értesítést fognak kapni, ha valaki kérdést intézett a közösséghez.

Melyik való nekem?
A Facebook és a LinkedIn csak a jéghegy csúcsa, ha a közösségi média világát nézzük. Érdemes körülnézni, mely közösségi hálózatok mire is használhatók. A helyi vállalkozások esetében például fontos lehet a Foursquare, vendéglátóknál a TripAdvisor… Itt talál egy kis segítséget, mielőtt eltévedne a közösségi média dzsungelében.
9 mp videós vélemény

Magyarországon 2017 közepéig kizárólag a képes, csillagos, szöveges értékelés volt engedélyezve. Napjainkra ez is megváltozott, mert az emberek már 9 mp videóval is elmondhatják véleményüket egy adott helyről. Ez a funkció kizárólag okostelefon segítségével elérhető. A közösség számára ez egy nagyon jó eszköz, mert így több információhoz tudnak jutni egy szolgáltatás (szállás, étterem, kávézó, fodrászat, autószerviz stb.) igénybevétele előtt.  A vállalkozások számára ez kevésbé jó, mert nagyobb odafigyelést kíván egy termék vagy szolgáltatás kialakításánál.

A világ elindult abba az irányba, ahol a közösségi médiában leírt vélemények képesek lesznek egy vállalkozást sikerre vagy kudarcra ítélni. Marketinges szakemberként annyit tanácsolnék a Magyarországom működő vállalkozásoknak, hogy vegyék nagyon komolyan a közösségi médiacsatornákon megjelent véleményeket, és erőforrásukhoz mérten próbáljanak reagálni rájuk.

Szerző:

Kondor Albert

Szakközgazdász, szakterülete a marketingstratégia, a Facebook-marketing, lokális marketing

www.lokalitas.hu

Lokális marketing: ez lesz a trendi 2018-ban
A kisebb helyi érdekeltségű üzletek jogosan érezhették elnyomva magukat az interneten, hiszen a nagyobb cégek online marketingesei nagyobb eszköztárukkal elérték, hogy jobb pozícióban és több ember számára tudnak megjelenni, mint kisebb kapacitással, büdzsével és szaktudással rendelkező társaik.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo