hirdetés

Hogyan váltsunk energiaszolgáltatót?

A földgáz és árampiac liberalizációját követően a kis üzleti fogyasztók nagyon lassan ismerik fel energiaszolgáltató-váltási szabadságukat. Még kevesebben élnek tudatosan ezzel a lehetőséggel. Bencsik László, a Piac&Profit szakértője azokat az érveket, ellenérveket gyűjtötte össze, amelyeket a döntés előtt megfontolni érdemes.
hirdetés

A kis üzleti fogyasztókon belül is mindenképp külön kell választani két kategóriát: az egyetemes szolgáltatásra jogosultak, illetve versenypiaci vételezésre kötelezettek körét.

Egyetemes szolgáltatásra jogosultak
Egyetemes szolgáltatásra a jelenlegi szabályozások alapján a következő végfelhasználók jogosultak: - villamos energiánál: 3x63 Amper csatlakozási teljesítmény szint alatti vételezésnél - földgáznál: a 20 köbméter/óra alatti névleges teljesítményű gázmérővel rendelkező felhasználó.
Kötött árak, kijelölt szolgáltatók

Az egyetemes szolgáltatásra jogosultak, az állam (illetve nevében a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, MEKH) által rendeletekben szabályozott módon juthatnak hozzá akár a földgázhoz, akár a villamos energiához. Sem olcsóbban, sem drágábban, sem másik kereskedőtől (csak a területileg illetékes, egyetemes - úgynevezett inkumbens - szolgáltatótól). E kategóriánál a kötöttségekért – többek között - a MEKH által ellenőrzött árakat és szabályozott ügyfélszolgálatot kapnak cserébe az üzleti fogyasztók (is).

Az egyetemes szolgáltatás igénybevételéről a jogosult vállalkozás szabad akaratából lemondhat. Ekkor lép ki a versenypiacra és választhat bármely neki ajánlatot adó versenypiaci energia kereskedő közül. Ezek a kereskedők már tisztában vannak az egyetemes szolgáltatásból kiléptetés szabályaival és erről részletesen tájékoztatják is az ügyfeleket. Sőt, jellemzően át is vállalják a teljes körű adminisztrációt, mivel saját érdekük is az ügyfél biztos „elhozása”.

Kép: SXC

Mennyit lehet megtakarítani az árampiacon?

A villamos energia szolgáltatásoknál egyre több kis- és középvállalkozás (kkv) lép ki a versenypiacra, mivel ebben az üzleti szegmensben is egyre kedvezőbb díjakat adnak az energia kereskedők. A jelenség magyarázata röviden annyi, hogy a kereskedők versenypiaci fogyasztókra jutó kiszolgálási költségei jóval alacsonyabbak, a MEKH által szabályozott szigorú adminisztrációs keretek között vételező ügyfeleknél. (Versenypiacon nem olyan szigorú az ügyfélszolgálatokra, számlaképekre, egyéb szerződéses feltételekre vonatkozó feltételek)

A különbözőségekből eredően jellemzően 5-8 százalékos megtakarítás is elérhető a villamos energia díjából.

Érdemes figyelni a számlák tartalmára!

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az egyetemes szolgáltatást igénybe vevők minden esetben egy számlát kapnak, amely az összes díjelemet tartalmazza. A versenypiacról vételezőknél ugyanakkor, már nem biztos, hogy ez így van.

A villamos energia számla ugyanis az adókon kívül két nagy tételre bontható: az energia kereskedőnek fizetendő energia díj (áramdíj), illetve az úgynevezett rendszer használati díjak (RHD), melyeket a hálózatos elosztó cégeknek kell megfizetnünk. (További részletes tételeket és magyarázatot itt találhat!)

Az RHD díjak az adott fogyasztási területen szinten MEKH által szabályozottak, így azok egységesnek tekinthetőek. Kereskedők közötti versenyeztetés ezért kizárólag az energia díjban lehetséges. A adott energia kereskedő dönthet úgy, hogy az ügyfelének csak az áramdíjat számlázza le, ekkor az RHD-ról az elosztó társaságtól érkezik a számlázza (így kaphat valaki 2 számlát), de van arra is példa, hogy a kereskedő rendezi a hálózatos elosztó cégekkel az RHD díjakat, s az általa kiállított számla már tartalmazza ezt.

A fölgáz-piacon még szűkös a mozgástere kkv-knak
A földgáz-piac a fentebbiekhez hasonló analógiára épül, ám itt jelenleg gyakorlatilag nincs olyan kereskedő, amely normál piaci körülményekkel és feltételekkel jelenleg egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztóknak adna ajánlatot versenypiaci szerződéssel. Ennek az oka - magyarországi sajátosságként – a lakossági egyetemes földgáz árak szabályozása. A kereskedők sem a földgáz árában (molekula díjakban) sem a rendszerhasználati díjakban nem tudnak az egyetemes szolgáltatás keretében meghatározottnál kedvezőbb ajánlatot adni ebben az üzleti szegmensben.
A jelenlegi piaci körülmények között, nem célszerű az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfélnek kilépnie a versenypiacra. Persze ettől a földgáz piac még liberalizált.
Előnyök és kockázatok

A versenypiacra kilépésnek az alacsonyabb ár mellett előnye lehet a határozott (általában 1 éves) áramvásárlási szerződés, amelyből eredően a vállalkozásnak nem kell számolnia áramdíj emeléssel, mivel az adott időszakon belül erre nincs mód.

Az előnyök mellett kockázata is van ugyanakkor egy ilyen lépésnek. Ezek egyike lehet a szerződések gondatlan kezelése.

Hasonlóan más szolgáltatókhoz, más iparágakban, itt is szeretnék minél jobban magukhoz kötni az ügyfeleket a kereskedők. A megállapodásokban lehetnek erre irányuló klauzulák: mint például speciális felmondási feltételek, de egyre népszerűbb az úgynevezett „last call” opció alkalmazása is. Ez utóbbi annyit jelent, hogy az ügyfél egy esetleges későbbi versenyeztetés esetén nem szerződhet le a legjobb ajánlatot adó céggel, mivel ezzel a hívási jogával élve a kereskedő nem engedi el. Ez az „utolsó hívási” jog ráadásul elkényelmesíti a kereskedőt, és hiába keressük meg jobb ajánlatért, egyszerűen nem érdeke a díjainak önkéntes csökkentése.

Bencsik László Energiadiszkont.hu

 

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo