hirdetés

Lélekmentő simogatások

A simogatás azt jelenti, hogy tudatjuk a másikkal, figyelünk rá, és fontosnak tartjuk, hogy ennek valamilyen módon hangot is adjunk. A simogatás ROI-ja magasabb, mint bármely más befektetésé.
hirdetés

Kép:flcikr

Adunk/kapunk eleget? Képesek vagyunk fogadni, ha kapunk? Kérünk, ha nem kapunk? És mindez hogy jön egy üzleti magazinba?

„Minden ember boldog akar lenni..:” mondja a régi nóta. És ez igaz, akkor is, ha a dal többi része csupa közhely. A munkahely nem csak különböző termelő folyamatok jól-rosszul összerendezett halmaza, hanem emberek egy csoportjának közös vállalkozása, hogy valamit létre hozzanak, hogy együtt érjenek el eredményeket.

Ezek az emberek életük minimum egyharmadát töltik együtt, talán többet, mint a szívük választottjával, gyermekeikkel, családtagjaikkal. És a boldogságot itt úgy értelmezem, hogy ezt a tetemes időt jól élik meg, élhető környezetet teremtenek egymás számára. A simogatás ennek egy fontos eszköze, amire a magánéletben ugyanúgy szükség van, mint a munkahelyi környezetben.

Simogassunk szóban!

„De jó a hajad!”  Mibe kerül kimondani? És milyen sokat jelenthet annak, aki kapja? Vajon azért, mert kételyei lettek volna, hogy rendesen áll-e a haja? Nem. Azért, mert észrevették, törődtek vele. Ez egy pozitív simogatás.

„Jenő, már megint nekem kellett kijavítanom a fogalmazványát!” – Jenő lehet, hogy nem tud fogalmazni, de az is lehet, hogy így vív ki egy ki főnöki figyelmet. Igaz, hogy letolják, de legalább foglalkoznak vele. Ez egy negatív simogatás.

A legrosszabb – halálos, megbetegítő – a nulla simogatás. Mondjuk egy iroda, ahol mindenki látványosan elfordul, beletemetkezik a munkába, ha Jenő belép.

Van, aki ösztönösen, van aki tudatosan keresi a simogatásokat: „Jól csinálom?”, „Mit gondolsz, felvehetem ezt a ruhát?”  Azaz: törődj velem! Nem sokba kerül és csodákat ér.

Jobban megtérül, mintha valamilyen termelékenység javító beruházást eszközölne
Mi kell ahhoz, hogy ezt megtegyük? Csak egy kis figyelem és elsősorban az a szándék, hogy megtesszük azt a kis erőfeszítést, ami ahhoz kell, hogy a környezetünkben lévők jól érezzék magukat.

Sokszor könnyebb bezárkózni saját kis világunkba és nem törődni a körülöttünk levőkkel.Könnyebb a sok munkára és „elhavazottságra” fogni a figyelmetlenséget, a környezetünkben lévők elhanyagolását.

Hogyan lehet ezt megtenni?

Tűzzön ki apró, pici célt: Határozza el, hogy naponta egy embernek ad valamilyen simogatást. Lehet az a párja, a titkárnője, valamelyik kollégája.

Javaslom a pozitív változatot: „De jó, hogy összefutottunk…”, „Ez a kávé megmenti az életemet, köszönöm!”, „Látod, itt most fején találtad a szöget!” Aztán, ha a másik arcán átsuhan az öröm (eleinte lehet, hogy meglepődés), akkor sikerült! Lehet sportot űzni abból, hogy hány embernek sikerült bearanyozni a napját!

A szőrös szívű racionális menedzsereknek mondom: ezek a mondatok jobban megtérülnek, mintha valamilyen termelékenység javító beruházást eszközölne. És emellett mindenki egy picivel jobban fogja érezni magát.

Beck György tréner Beckground Kft.

hirdetés

Véleményvezér

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo