Különbségek I.: A tészta
Bár mindkettő tésztaalapú étel, és alapvetően a hozzávalók is nagyon hasonlóak, mégis inkább a különbségekről kellene szót ejtenünk. A pizza esetében nagyobb a szabadság attól függően, hogy milyen tésztát szeretne a készítője: lehet vékony és ropogós, vagy vastagabb és puhább. A lángos azonban akkor jó, ha a széleinél kicsit ropogósabb, belseje pedig omlósabb, pont mint a Retro Lángos Budapestnél.
Mindkét tésztát sokféleképpen lehet elkészíteni, azonban a lángos tésztájára jellemző, hogy krumplit is tartalmazhat, amitől egészen sajátos lesz a textúrája.
Különbségek II.: Az elkészítés
Tulajdonképpen megnevezhetjük egy közös ősüket, ami nem más, mint a kenyér. A pizza nagyon hasonlít a mi langallónkhoz, ami a lángos kemencében sült elődje. Így tehát az elkészítés módjában meg is találtuk a leglényegesebb különbséget: a pizza kemencében vagy sütőben sül, míg párja bő, forró zsiradékban. Ezzel az eljárással egészen más jellegű tésztát fogunk kapni végeredményként. A forró olajban sült tészta gyorsan felpuffad, míg ha sütőben készül, ez a folyamat lassabban megy végbe, ami tömörebb tésztát eredményez.
Ami a hasonlóságokban is különbözik
Vannak olyan közös pontok, amelyekről nehéz eldönteni, hogy valójában különbségnek számítanak-e vagy hasonlóságnak. Ilyen például a feltétek kérdése. Mindkettőre rengeteg fajta közül lehet választani. Bár a lángos esetében a sajtos-tejfölös alapnak számít, ma már hihetetlenül változatos lehet, hogy mi kerül rá: a gourmet-élménytől az extrém változatokig minden megtalálható, akár csak a pizza esetében.
Egy másik közös pont a fogyasztás módja. Mindkettő jelenthet közösségi élményt és gyors, laktató utcai harapnivalót egyaránt. Különösen igaz ez, amióta léteznek lángos éttermek is, hiszen itt van lehetőségünk összeülni a barátokkal és jókedvűen elfogyasztani a különleges és modern lángosunkat, akárcsak egy pizzát egy pizzériában.
Az áruk is valószínűleg némiképp eltérő, bár nehéz összehasonlítani, hiszen sok mindentől függ, kezdve a helyszíntől a feltéteken át egészen a vendéglátóhely színvonaláig.
Ami egyértelműen közös
Leginkább az, hogy mindkettőt szeretjük, mindkettő változatosan és sokszínűen elkészíthető. Sokoldalúságukon keresztül mindenki könnyen megtalálja közöttük a számára leginkább megfelelőt, így az egyéni ízléshez nagyon jól hozzá lehet őket illeszteni.
Mire a felsorolás végére értünk, láthatjuk, hogy ami elsőre különbségnek tűnt is, a végére mégis mutatott némi hasonlóságot is. Minden étlapon ott a helyük, hiszen az alapvető eltéréseken túl érdekes párhuzamot mutatnak, és jó megtölteni velük a gyomrunkat.