Lakáscafeteria: változások augusztus elsejétől

Egyre népszerűbb a lakáscélú támogatás a munkavállalók és a munkáltatók körében is, ezért érdemes figyelni arra, hogy augusztus elsejétől jelentős változások jönnek a juttatás feltételrendszerében – hívta fel a figyelmet Fata László cafeteriaszakértő.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: PP

Amióta lakáshitelre is fordítható a lakáscélú támogatás, azóta egyre népszerűbb a munkáltatói juttatáspalettán. Szerencsére az adóváltozások után a jövőben is adható adómentes juttatás lakásvásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, akadálymentesítésre és ilyen célra felvett hitelek visszafizetésére. „Arra azonban érdemes figyelni, hogy 2016. augusztus 1-től lényeges módosítások érkeznek a juttatás feltételrendszerében” – hívta fel a figyelmet Fata László cafeteriaszakértő.

Miközben az új törvényi szakasz pontosan meghatározza a korszerűsítés és akadálymentesítés fogalmát, alapvetően átalakítja a méltányolható lakásméret meghatározását. Kizárólag abban az esetben lehetett eddig is a lakáshitel munkáltatói támogatása adómentes, ha a lakás szobaszáma az ott lakók figyelembevételével nem haladta meg a törvényben megadott határértéket. „2016. augusztus 1-től nem csak ezek a maximális szobaszám értékek változnak, hanem a  szobák és együttlakók számának meghatározási módja is’ – hívja fel a figyelmet a  változásokra Fata László cafeteria szakértő.

Albérlet adómentesen? Jövőre nem lehetetlen
2017-től többféle módon is támogathatja a munkáltató a dolgozó lakhatásához kapcsolódó költségeit. Fata László cafeteriaszakértő az albérlethez kapcsolódó adómentes lehetőségekre hívta fel a figyelmet hírlevelében.
Míg korábban a 6-12 négyzetméteres helyiségeket fél szobaként számoltuk az  adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás feltételeinek vizsgálatakor, addig augusztus  1-től az a helyiség, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert, már egész szobának számít. Emellett az új szabály nem kezeli a fél szoba fogalmát, így a 8 négyzetméter alatti helyiségeket egyáltalán nem kell majd számításba venni.

A méltányolhatóság meghatározásának másik paramétere az együttlakók száma. 2016. augusztus 1-től a munkavállaló közeli hozzátartozóit vehetjük számításba a testvér kivételével, illetve a munkavállaló élettársa és a munkavállaló élettársának közeli hozzátartozói a testvér kivételével kerülhetnek ebbe a körbe.

Méltányolható lesz majd a friss változás alapján a lakásméret, ha a lakás szobaszáma (az új számítási móddal) 1-2 fő esetén nem haladja meg a 3 szobát, 3-4 fő esetén pedig a 4 szobát. Ezen felül minden további személy esetén egy lakószobával nő a méltányolható méret maximális értéke.

Cafeteria: mi lesz a zsebben jövőre?
A cafeteria-rendszer átformálása mellett újabb áfacsökkentésekre készülhetünk a 2017-es adócsomag alapján a változásokra, már most érdemes készülni – hívják fel a figyelmet az IB Grant Thornton Consulting szakértői.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo