hirdetés

Külföldön is kapósak lettek a magyar lakások

A magyar lakáspiac élénküléséhez hozzájárulnak a külföldi vásárlók is: az ingatlan.com statisztikái szerint az év első három hónapjában a magyarországi ingatlanok iránt külföldről érdeklődők száma havi átlagban 42 százalékkal 121 ezerre nőtt. Elsősorban Londonból, Bécsből érdeklődnek a magyar lakások iránt, de az orosz látogatók is előkelő helyen szerepelnek.
hirdetés

Kép:Pixabay

A magyarországi ingatlanpiac felfutásában a belső kereslet élénkülése mellett a befektetési célú vásárlásokat tervező külföldiek érdeklődése is szerepet játszik. Ezt bizonyítja az ingatlan.com friss összeállítása, amely szerint a külföldi érdeklődők száma az idei első negyedévben havi átlagban 42 százalékkal 121 ezerre nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A legtöbb érdeklődő Londonból érkezik, majd Bécs és München következik a sorban. Az érdeklődők két csoportra oszthatók. A külföldön élő magyarok egy része nem biztos, hogy belátható időn belül hazatérne, ők feltehetően befektetési céllal vásárolnának lakást. “A külföldön dolgozó magyarok másik része pedig ideiglenesen vállalt munkát külföldön, és feltehetően a Magyarországra való visszaköltözéshez keres lakóingatlant” - fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A magyar ingatlanok iránt érdeklődő külföldiek három jól meghatározható csoportba sorolhatóak. Az egyik tábor a központi fekvésű belvárosi és budai eladó ingatlanokat keresi. A külföldiek másik része a legalább két szobás fővárosi kiadó lakásokra koncentrál, a harmadik csoport pedig elsősorban a Balaton-környéki és Győr-Moson-Sopron megyében található ingatlanok iránt érdeklődik. A külföldi vevőkről Balogh László azt is elmondta, jellemzően készpénzes vásárlók, egyrészt azért mert jobb anyagi helyzetben vannak, másrészt pedig a bankok általában ritkán finanszíroznak más országban megvalósuló adás-vételt. “Ebből az is következik, hogy az eladók körében népszerűek a külföldi vásárlók” - mondta a szakember.

Felzárkóznak a magyar lakásárak

A szakember várakozásai szerint a következő időszakban is számolni kell a külföldiekkel a magyarországi lakáspiacon. Ebben szerepet játszik, hogy az átlagos nyugati árszintekhez képest még mindig vonzóak a magyarországi lakásárak. Balogh László szerint az új lakások piacán várható élénkülés pedig a külföldi beruházók számára is vonzóvá teheti a magyarországi ingatlanpiacot.

. Balogh László közölte, az Eurostat használt és az új lakások árának alakulását összevontan mutató indexe szerint 2014 elejétől a magyarországi lakásárak nagyobb ütemben drágulnak, mint az uniós árak. Az Eurostat a 2010-es árakból indul ki, ezeket veszi 100 százaléknak. A múlt év harmadik negyedében a magyar lakáspiacon 105,7 százalékos indexet mért az Eurostat, ami bőven meghaladta a 103,4 százalékos uniós átlagot. A szakember úgy véli, a magyar lakáspiacon további élénkülés várható a következő években, aminek egyik hajtóereje az új lakások piacán várható számottevő kínálat- és keresletbővülés lehet.

Vége az eszement áraknak az ingatlanpiacon?
Az elmúlt másfél év az áremelkedés és a növekvő kereslet jegyében telt az ingatlanpiacon, de jelenleg már az árak tekintetében jelentkeznek a stagnálás jelei. Az elkövetkező időszakban a CSOK miatt végre bővülésnek induló újlakás-kínálat foghatja vissza a használt lakások piacát. De hol járnak most az árak a használt lakások, illetve a kiadó ingatlanok piacán? És mit hoz a jövő?
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo