Koronavírus: kormányzati útmutató készült a cégek számára

Megjelent a cégek biztonságos működését segítő Vállalati Fehér Könyv. A kamarákkal, vállalkozói érdekképviseletekkel együtt összeállított útmutatóban nemzetközi példákon keresztül mutatják be, a koronavírus-válság második fázisában milyen intézkedéseket hozhatnak a cégek annak érdekében, hogy működésüket fenntarthassák.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat új, online elérhető kiadványával, az úgynevezett Vállalati Fehér Könyvvel. A 40 oldalas útmutató a nem egészségügyi ellátást nyújtó vállalkozások, szervezetek számára nyújt útmutatást a következő járványhullámra való felkészülésben. Az általános iránymutatás támpontot ad a munkavállalók koronavírus kockázatának értékeléséhez, a fertőzésmegelőzést szolgáló munkahelyi intézkedések tervezéséhez.

Kockázati tényezőknek a munkahelyi járványok kialakulásában (Forrás: Fehér Könyv)

Az őszi-téli időszakban Magyarországon is az esetszámok emelkedésére lehet számítani, de a társadalom és a gazdaság működése szempontjából egyformán kívánatos, hogy a tavaszihoz hasonló, hosszan tartó, szigorú központi korlátozásokra már ne legyen szükség – hívják fel a figyelmet az útmutató készítői. A számítások alapján elkerülhető lehet a nagyobb járvány, ha megfelelő óvintézkedésekkel a fertőzések átvitelének legalább a felét sikerül megakadályozni. A járványgörbe jellege miatt már az is jelentősen kisebb terjedéshez vezet, ha minden tíz fertőzésből egyet sikerül elkerülni.

Kiknek szól?

A könyv a lakosság alapvető ellátását biztosító, a társadalom működőképességének fenntartása szempontjából kritikus erőforrásoknak, intézményeknek, szervezeteknek szól elsősorban. Ide tartozik például az egészségügyi ellátórendszer, élelmiszeripar, mezőgazdaság, kereskedelem, áruszállítás, energiatermelés- és szolgáltatás, ivóvíz ellátás, hulladékgazdálkodás, honvédelem, katasztrófavédelem, közbiztonság, kormányzati szféra és közigazgatás, tömegközlekedés, hírközlés, postai szolgáltatás, bankok és üzleti szféra.

Készítsenek egyedi terveket a vállalkozások

A könyv felhívja a gazdálkodó szervezetek figyelmét arra, hogy a COVID-19 pandémia kapcsán kialakuló helyzet várhatóan túllépi a vállalati krízishelyzetek kezelésére vonatkozó, illetve a működési folytonosság biztosítására irányuló jelenlegi terveik kereteit, ezért specifikus pandémiás felkészülési tervek elkészítése javasolt.

A Fehér Könyv a világjárvány 4 fázisát különbözteti meg, és jelenleg tartó második fázisra vonatkozik, amely a dokumentum készítő szerint legalább egy évig tart majd. Itt többek között olyan célokat határoztak meg, mint a szigorú központi fizikai távolságtartási intézkedések összehangolt és óvatos feloldása, az Iskolák és vállalatok újra nyitása, az „új normális” viselkedésformák elfogadtatása, a COVID-19 esetek gyors azonosítása, elkülönítése és a kontaktuskutatás.

A járvány második szakasza (Forrás: Fehér Könyv)

Hogy egy munkahelyen milyen koronavírus-járvány kockázatokkal kell számolni, az útmutató készítő szerint általánosan elmondható, hogy a kockázati szintet befolyásolja a járvány előfordulása a helyi környezetben. Ha a helyi közösségben nagyszámú COVID-19 megbetegedés fordul elő, nagyobb a munkahelyre, vállalkozásba behurcolás valószínűsége. Szintén nagyobb a veszélye a koronavírus terjedésének, ha nagy arányban látogatják a munkahelyet nem ott dolgozó ügyfelek, illetve olyan területekről érkezők, ahol emelkedett a COVID-19 esetszám.

Kockázatcsökkentés és megelőzés (Forrás: Fehér Könyv)

Több gyakorlati tanácsot is felsorol a könyv, amelyet a vállalkozások használhatnak a COVID-19 fertőzés megelőzéséhez szükséges biztonságos távolság betartására és betartatására. A legkézenfekvőbb, hogy ahol megoldható, ott a cég tegye lehetővé a munkavállalók otthonról történő munkavégzését. A cég támogassa a dolgozókat például informatikai eszközökkel, vagy a távmunkához szükséges szoftverek oktatásával. Vezessenek be rugalmas munkaidőt, műszakos munkarendet alkalmazó vállalatoknál a műszakok beosztásánál érdemes figyelemmel lenni arra, hogy lehetőség szerint mindig ugyanazok az emberek dolgozzanak együtt egy műszakban.

Nemzetközi példák

A Fehér Könyv a felkészülést és tervezést koordináló eseti munkacsoport megalakítását, vállalati pandémiás terv elkészítését javasolja. Nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Például két amerikai fodrász még májusban több mint egy héten át koronavírusos fertőzöttként dolgozott. A fodrászat betartotta azt a városi előírást, hogy a hely csak 25 százalékos kihasználtsággal üzemelhet, tartották az 1,8 méteres távolságot amikor épp nem hajat vágtak, valamint mind a fodrászok, mind a vendégek maszkot viseltek. A két fodrász fertőzöttként 139 ügyfél haját vágta le, akik közül senki sem fertőződött meg, továbbá a munkatársak sem lettek betegek.

Érdekes az az eseti is, amikor egy svájci hotelbe fertőzött vendég érkezett. A hotel alkalmazottainak egy része maszkot viselt, mások műanyag arcpajzsot. A vendég számos alkalmazottat megfertőzött, de csakis olyanokat, akik arcpajzsot viseltek ugyan, de maszkot nem. A maszkot viselő alkalmazottak közül senki nem fertőződött meg. A svájci hatóságok ezután figyelmeztetést adtak ki, hogy az arcpajzsok önmagukban nem jelentenek megfelelő védelmet.

Véleményvezér

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo