hirdetés

Könnyített csok: azoknak is vonzó, akik eddig nem kaphattak

Érdemi növekedésre számítanak a bankok a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igényléseiben, mivel olyan ügyfélkör számára is elérhetővé vált a támogatás, amelynek eddig erre nem volt lehetősége.
hirdetés

Kép: Pixabay

A módosítások szerint egyebek mellett lehetséges, illetve könnyebb lesz a csok igénylése mostantól már a 25 évesnél nem idősebb és a sajátos nevelést igénylő gyermeket nevelőknek, a terhesség elején járóknak, az árvákat nevelő gyámoknak, a hivatásuk miatt szolgálati lakásban élőknek, az új építésű társasházi, illetve ikerlakást vásárlóknak. Könnyítés az is, hogy mostantól akár még tervezés, illetve építés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni csokkal. Azok a családok, amelyeket eddig az osztatlan közös tulajdon miatt korábban elutasítottak a bankok, és nem kapták meg a csokot, az új szabályok alapján megkaphatják, ehhez azonban újbóli kérelem benyújtása szükséges.

Az új szabályokról részletesebben itt olvashat!

Az OTP -nél az év eleje óta több mint 7000-en igényelték a csokot, ebből csaknem 5000 esetben már folyósítás is volt. Számos újlakás-projekt indult a közelmúltban, ezek eredményeként tízezres nagyságrendben épülnek majd új lakások a következő években. E lakások vevői eddig kiszorultak a csok-programból, de most megnyílik előttük is a támogatás igénybevételének lehetősége – írták.

Mire jár a könnyített csok?
Lökést adhat az újlakás-fejlesztéseknek és a lakáshitelezésnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeinek átalakítása. A lépés eredményeként 2017 végéig több mint 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra, emellett a lakáshitelezésben is fokozottabb bővülés várható.
Az FHB Nyrt. egy év alatt 10 százalék körüli volumennövekedéssel számol a beérkező igényeknél. A bank idén januártól augusztus végéig több mint 1200 csok-igénylést fogadott be, 1,4 milliárd forintot folyósított az ügyfeleknek, 2,6 millió forintos átlagösszegben. Ugyanebben az időszakban a tízmilliós csokot csaknem 300-an igényelték, akiknek többsége a 10 milliós otthonteremtési kedvezményt is igényelte. Az adó-visszatérítési támogatás lehetőségével közel ugyanennyien szerettek volna élni, több mint 330 befogadás történt az első 8 hónapban.

A Takarékbank várakozásai szerint a módosítások hatására nem csupán az igényelt kedvezmények, hanem a csok mellé felvett hitelek összege is emelkedni fog. A bank növekvő számú új, valamint számos korábban elutasított ügyfél érdeklődésére is számít. A kedvező irányú változásoknak köszönhető új igénylések egy részét várhatóan a tervezőasztalról vásárolható új lakások vevői nyújtják majd be – írták.

Az UniCredit Bank is arra számít, hogy az érdeklődők és az igénylések száma is érezhetően megnő. A többlakásos lakásépítési projektek beindulása 2017-től további növekedést generálhat. A csokot, az adó-visszatérítést, valamint a kamattámogatott hitelt év eleje óta összesen csaknem ezren igényelték banknál.

Az MKB azt írta, a módosítások alapvetően lazítást jelentenek az eddigi szabályozáson, így több kérelemre számítanak. Eddig több mint 500 igénybejelentés volt, a bank szintén arra számít, hogy jelentősen nő az igények száma.

 

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo