Könnyített csok: azoknak is vonzó, akik eddig nem kaphattak

Érdemi növekedésre számítanak a bankok a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igényléseiben, mivel olyan ügyfélkör számára is elérhetővé vált a támogatás, amelynek eddig erre nem volt lehetősége.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

A módosítások szerint egyebek mellett lehetséges, illetve könnyebb lesz a csok igénylése mostantól már a 25 évesnél nem idősebb és a sajátos nevelést igénylő gyermeket nevelőknek, a terhesség elején járóknak, az árvákat nevelő gyámoknak, a hivatásuk miatt szolgálati lakásban élőknek, az új építésű társasházi, illetve ikerlakást vásárlóknak. Könnyítés az is, hogy mostantól akár még tervezés, illetve építés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni csokkal. Azok a családok, amelyeket eddig az osztatlan közös tulajdon miatt korábban elutasítottak a bankok, és nem kapták meg a csokot, az új szabályok alapján megkaphatják, ehhez azonban újbóli kérelem benyújtása szükséges.

Az új szabályokról részletesebben itt olvashat!

Az OTP -nél az év eleje óta több mint 7000-en igényelték a csokot, ebből csaknem 5000 esetben már folyósítás is volt. Számos újlakás-projekt indult a közelmúltban, ezek eredményeként tízezres nagyságrendben épülnek majd új lakások a következő években. E lakások vevői eddig kiszorultak a csok-programból, de most megnyílik előttük is a támogatás igénybevételének lehetősége – írták.

Mire jár a könnyített csok?
Lökést adhat az újlakás-fejlesztéseknek és a lakáshitelezésnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeinek átalakítása. A lépés eredményeként 2017 végéig több mint 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra, emellett a lakáshitelezésben is fokozottabb bővülés várható.
Az FHB Nyrt. egy év alatt 10 százalék körüli volumennövekedéssel számol a beérkező igényeknél. A bank idén januártól augusztus végéig több mint 1200 csok-igénylést fogadott be, 1,4 milliárd forintot folyósított az ügyfeleknek, 2,6 millió forintos átlagösszegben. Ugyanebben az időszakban a tízmilliós csokot csaknem 300-an igényelték, akiknek többsége a 10 milliós otthonteremtési kedvezményt is igényelte. Az adó-visszatérítési támogatás lehetőségével közel ugyanennyien szerettek volna élni, több mint 330 befogadás történt az első 8 hónapban.

A Takarékbank várakozásai szerint a módosítások hatására nem csupán az igényelt kedvezmények, hanem a csok mellé felvett hitelek összege is emelkedni fog. A bank növekvő számú új, valamint számos korábban elutasított ügyfél érdeklődésére is számít. A kedvező irányú változásoknak köszönhető új igénylések egy részét várhatóan a tervezőasztalról vásárolható új lakások vevői nyújtják majd be – írták.

Az UniCredit Bank is arra számít, hogy az érdeklődők és az igénylések száma is érezhetően megnő. A többlakásos lakásépítési projektek beindulása 2017-től további növekedést generálhat. A csokot, az adó-visszatérítést, valamint a kamattámogatott hitelt év eleje óta összesen csaknem ezren igényelték banknál.

Az MKB azt írta, a módosítások alapvetően lazítást jelentenek az eddigi szabályozáson, így több kérelemre számítanak. Eddig több mint 500 igénybejelentés volt, a bank szintén arra számít, hogy jelentősen nő az igények száma.

 

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo