Könnyebb lesz az exportőröknek

Jelentős adminisztrációs könnyítést hozhat a nyári adócsomag azok számára, akik termékeiket az Európai Unió területén kívülre viszik ki.

Kedvező változást hozhat a nyári adócsomag a termékek Európai Unió területén kívülre történő kivitelének igazolásával kapcsolatban. A jelenleg hatályos szabály szerint az EU területén kívülre történő kivitel áfamentességéhez a kiléptető hatóságnak kell igazolnia, hogy a termékek elhagyták az EU-t. Az Országgyűlésnek 2019. június 4-én benyújtott módosítási javaslat alapján azonban már nemcsak a kiléptető, hanem a kiviteli hatóság igazolása is alkalmas lenne az áfamentesség alkalmazásához.

depositphotos.com

Miben különbözik a kiléptető és a kiviteli hatóság?

Jellemzően olyan kivitel esetén válik el a kiléptető és kiviteli hatóság, amikor az árut az egyik tagállamban jelentették be kivitelre, majd egy másik tagállamból hagyja el az Európai Unió vámterületét. Kiviteli hatóság az a vámhivatal, amelynél a kiszállítandó árura benyújtják a kiviteli nyilatkozatot, kiléptető hatóság pedig az, ahol az áru elhagyja az EU vámterületét.

A javaslat által biztosított engedmény lehetővé tenné az export értékesítéseket

Könnyebb lehet az adómentesség igazolása
A Közösségen belüli adómentesség feltétele, hogy az adott terméket igazoltan egy másik tagállam területére szállítsák ki. A leggyakrabban alkalmazott igazolási forma a CMR fuvarokmány, ennek beszerzése azonban sok esetben nehézkes, költséges, vagy egyenesen lehetetlen.
teljesítők számára az áfamentesség alkalmazását abban az esetben is, ha nem rendelkeznek a kiléptető hatóság által küldött elektronikus üzenettel, de a kiviteli hatóságnál bizonyították, hogy a termék elhagyta az Európai Unió területét” – mondta Zilahi Roland, a Deloitte Magyarország adótanácsadója.

Hogyan lehet bizonyítani a kiszállítás tényleges megtörténtét?

Az új szabály szerint abban az esetben lenne lehetőség a kiviteli hatóság általi igazolásra, ha a kiléptető hatóság nem igazolja, hogy a termék elhagyta az EU területét. Ilyen esetben a nyilatkozattevő bizonyítékot szolgáltathat a kiviteli hatóságnak a kiszállítás tényleges megtörténtéről, ami alapján a kiviteli hatóság igazolhatja az áruk kilépését a nyilatkozattevő számára.

A bizonyítás történhet többek között a címzett által aláírt vagy hitelesített szállítólevél másolatával, fizetési igazolással, számlával, szállítólevéllel, az árut kiszállító gazdálkodó által aláírt vagy hitelesített okmánnyal, illetve egyes vámhatósági okmányokkal” – mondta Schütt Attila, a Deloitte Magyarország adó- és jogi tanácsadás üzletágának menedzsere.

Ez a változás illeszkedik az Európai Bíróság egy korábbi döntéséhez, mely az exportértékesítés áfamentességének igazolása tárgyában rögzítette, hogy az értékesítések áfamentessége alapvetően tartalmi feltételeken alapul, és nem tagadható meg a törvényben előírt vámeljárás elmaradására hivatkozással, ha az exportőr bizonyítani tudja, hogy a termék ténylegesen elhagyta az EU területét.

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo