hirdetés

Kiszámíthatatlan környezetben hogyan terveznek a vezetők?

Fellélegezhetnek a vállalkozások és a munkáltatók? Tényleg vége lesz jövőre a hét szűk esztendőnek? Többek között ezt is vizsgálja a munkáltatók jövő évi tervei kapcsán a DEVISE Hungary és a Simconsult “Fizetésemelés 2014” című országos kutatása.
hirdetés

Tényleg vége a hét szűk esztendőnek? – Kép: Pixabay

A KSH adatai szerint mindössze 1,3 százalékos augusztusi infláció minden várakozásnál alacsonyabb érték volt. A kormányzati jelentések a foglalkoztatottság bővüléséről szólnak. Valóban eljött volna a növekedés időszaka?

A Joint Venture Szövetség által rendezett Vállalati tervezés 2014 konferencián Christopher Mattheisen, a JVSZ elnöke arról beszélt, hogy a tartós növekedésnek több útja is lehetséges. Az exportra alapozottnál a nemzetközi konjunktúra, a fogyasztásra épülő esetében a lakossági bizalom az alapfeltétel. A beruházásokra alapozott harmadik úthoz azonban stabil befektetési környezet szükségeltetik. Ennek feltételei között a kiszámíthatóságot, a versenyképes adórendszert, a jogalkotás minőségét, az üzleti kultúrát és a vállalkozói szellemet, az innovációt és tudást, valamint a korszerű infrastruktúra-hálózatokat sorolta fel. Ugyanakkor a konferencia több előadásában is éles kritika hangzott el a kiszámíthatóság hiánya, az adórendszer versenyképessége, illetve a jogalkotás kapcsán.

Márpedig a kormányzat – miként azt a nyáron elkezdett, októberben folytatódó, a korábbi 750 milliárd után már 2000 milliárd forintos keretre épülő növekedési hitelprogram bejelentése kapcsán Matolcsy György egyértelművé tette – fontosnak tartja a beruházásokat.

A kérdés az, hogy bíznak-e a cégek a gazdasági környezetben, a szabályozókban, abban, hogy nem az ő ágazatukat érinti esetleg egy újabb különadó? Mernek-e akár hitelfelvétellel, akár munkaerő-megőrzéssel, akár béremeléssel hosszú távú elköteleződést vállalni? „Az ugyanis irreális elképzelés, hogy egy szervezet hosszabb távon függetlenné tegye magát az őt körülvevő környezettől oly mértékben, hogy vezetése pusztán saját magára alapozva, a piac és a kormányzati intézkedések által nem befolyásolva, a versenytársak elképzeléseit figyelmen kívül hagyva döntsön a hosszabb távú hatással járó lépésekről, mint például a munkáltatók javadalmazása” – emelte ki Dara Péter, a DEVISE Hungary tanácsadócég ügyvezető igazgatója.

Rövidesen kiderül, hogy javuló gazdasági környezetre, avagy romló eredményekre számítanak-e a vezetők. Akárcsak az, hogy ilyen körülmények közepette terveznek-e béremelést, avagy milyen elképzeléseik vannak a bérezési és ösztönzési rendszerüket illetően. Ezt is vizsgálja ugyanis a DEVISE Hungary és a Simconsult „Fizetésemelés 2014” című, évente ismétlődő villámkutatása, melynek főbb konklúzióit a Döntéshozók Fóruma keretében hozzák nyilvánosságra rövidesen.

A szeptember 20-ig tartó kutatásba itt lehet bekapcsolódni!

 

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo