hirdetés

Kiszámíthatatlan környezetben hogyan terveznek a vezetők?

Fellélegezhetnek a vállalkozások és a munkáltatók? Tényleg vége lesz jövőre a hét szűk esztendőnek? Többek között ezt is vizsgálja a munkáltatók jövő évi tervei kapcsán a DEVISE Hungary és a Simconsult “Fizetésemelés 2014” című országos kutatása.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Tényleg vége a hét szűk esztendőnek? – Kép: Pixabay

A KSH adatai szerint mindössze 1,3 százalékos augusztusi infláció minden várakozásnál alacsonyabb érték volt. A kormányzati jelentések a foglalkoztatottság bővüléséről szólnak. Valóban eljött volna a növekedés időszaka?

A Joint Venture Szövetség által rendezett Vállalati tervezés 2014 konferencián Christopher Mattheisen, a JVSZ elnöke arról beszélt, hogy a tartós növekedésnek több útja is lehetséges. Az exportra alapozottnál a nemzetközi konjunktúra, a fogyasztásra épülő esetében a lakossági bizalom az alapfeltétel. A beruházásokra alapozott harmadik úthoz azonban stabil befektetési környezet szükségeltetik. Ennek feltételei között a kiszámíthatóságot, a versenyképes adórendszert, a jogalkotás minőségét, az üzleti kultúrát és a vállalkozói szellemet, az innovációt és tudást, valamint a korszerű infrastruktúra-hálózatokat sorolta fel. Ugyanakkor a konferencia több előadásában is éles kritika hangzott el a kiszámíthatóság hiánya, az adórendszer versenyképessége, illetve a jogalkotás kapcsán.

Márpedig a kormányzat – miként azt a nyáron elkezdett, októberben folytatódó, a korábbi 750 milliárd után már 2000 milliárd forintos keretre épülő növekedési hitelprogram bejelentése kapcsán Matolcsy György egyértelművé tette – fontosnak tartja a beruházásokat.

A kérdés az, hogy bíznak-e a cégek a gazdasági környezetben, a szabályozókban, abban, hogy nem az ő ágazatukat érinti esetleg egy újabb különadó? Mernek-e akár hitelfelvétellel, akár munkaerő-megőrzéssel, akár béremeléssel hosszú távú elköteleződést vállalni? „Az ugyanis irreális elképzelés, hogy egy szervezet hosszabb távon függetlenné tegye magát az őt körülvevő környezettől oly mértékben, hogy vezetése pusztán saját magára alapozva, a piac és a kormányzati intézkedések által nem befolyásolva, a versenytársak elképzeléseit figyelmen kívül hagyva döntsön a hosszabb távú hatással járó lépésekről, mint például a munkáltatók javadalmazása” – emelte ki Dara Péter, a DEVISE Hungary tanácsadócég ügyvezető igazgatója.

Rövidesen kiderül, hogy javuló gazdasági környezetre, avagy romló eredményekre számítanak-e a vezetők. Akárcsak az, hogy ilyen körülmények közepette terveznek-e béremelést, avagy milyen elképzeléseik vannak a bérezési és ösztönzési rendszerüket illetően. Ezt is vizsgálja ugyanis a DEVISE Hungary és a Simconsult „Fizetésemelés 2014” című, évente ismétlődő villámkutatása, melynek főbb konklúzióit a Döntéshozók Fóruma keretében hozzák nyilvánosságra rövidesen.

A szeptember 20-ig tartó kutatásba itt lehet bekapcsolódni!

 

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo