Kiket és hogyan ellenőriz az adóhivatal idén?

Az induló cégekre, a korábban fiktív számla ügybe keveredett cégekre, az indokolatlanul elszámolt költségekre figyel idén kiemelten az adóhivatal, de sokat várnak az online kasszák elindulásától és belföldi áfa összesítő jelentéstől is.

Kép:sxc

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette 2014. évi ellenőrzési tájékoztatását.  Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese sajtótájékoztatón ismertette, a NAV eszközei az idén is bővültek, az online pénztárgépek bevezetése a második félévtől már eredményeket fog hozni. Újdonság az is, hogy már a pénzügyőrök is lefoglalhatnak mozgásban lévő szállítmányokat, ami eredményesebbé teheti az ellenőrzést.

Az induló vállalkozásoknál továbbra is cél a prevenció, a fantom cégek kiszűrése, ezt szolgálja az adóregisztrációs eljárás. A NAV tavaly 66 ezer ügyben járt el, ezek közül mintegy 7500 ügyben soron kívüli vizsgálatot is lefolytatott.

Továbbra is figyelmet szentel az adóhatóság az adózói életútnak és kapcsolatrendszernek. Az ellenőrzésre való kiválasztásra nagyobb eséllyel számíthat például az, aki gyakran változtatja a székhelyét vagy korábban fiktív számlás ügyletbe keveredett.

A tavaly bevezetett belföldi áfa összesítő jelentés (a 2 millió forint feletti áfatartalmú számlákról) sokat segített az ellenőrzésre való kiválasztásban. Nagy reményeket fűz az adóhatóság az online pénztárgépekhez is, ilyen volumenű adatszolgáltatás még nem állt a NAV rendelkezésére - emelte ki az elnökhelyettes. (Bár szakértők szerint teljesen júliusra indulhat csak el a rendszer.) A világhálón, nyilvánosan elérhető adatokat továbbra is használni fogja az adóhatóság az ellenőrzésre való kiválasztáshoz.

Tedd, ne tedd adóellenőrzés esetén
Előbb-utóbb minden cég találkozik a NAV ellenőreivel, és akkor is hajlamosak vagyunk megijedni ettől, ha egyébként mindent a lehető legszabályosabban csinálunk. A Piac & Profit szakértői segítségével összeszedtük, mit tegyünk, és mit ne tegyünk ellenőrzés esetén.
Az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzések kiemelt területe lesz idén a pénztárgépek működtetése és a cégtemetőkre is kiemelten figyelnek.

A társasági adó területen többek között az indokolatlanul elszámolt költségekre, ráfordításokra, a külföldi leány- és anyavállalatok kapcsolataira, az agresszív adótervezésre, a transzferárak, a fejlesztési adókedvezmény, a látvány-csapatsportok támogatásának ellenőrzésére összpontosít az adóhatóság.

Az szja területén az ellenőrzések célja a szándékosan eltitkolt jelentős jövedelmek feltárása, így tarthatnak a revizoroktól a jelentős kockázatot hordozó társaságok magánszemély tagjai, a vállalkozások számlájáról jelentős összegű készpénzt felvevő, de annak vállalkozási célú felhasználását igazolni nem képes magánszemélyek mellett a csőd-, felszámolási és a kényszertörlési eljárások alá kerülő adózók vagyonát vagy jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek is.

Továbbra is célkeresztben lesznek a jövedelmet minimalizáló egyéni vállalkozók és a jövedelem-(nyereség)minimum alatt vallók is. A vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyeknél az adókedvezmények feltételeinek teljesülését, az adóvisszaigénylések jogszerűségét vizsgálja a NAV.

Kiemelt figyelmet kap idén a mezőgazdaság, azon belül a sertéstenyésztés, a húsfeldolgozás és -tartósítás valamint a malomipari termékek gyártása. A szolgáltató szektorban a NAV többek között a gépjárműjavításra és -karbantartásra, gépjárműalkatrész-kiskereskedelemre fókuszál, ahol az érdekképviselet is segít abban, hogy hol, milyen vizsgálatot folytassanak. Idén is vizsgálják a cukor és édesség, a zöldség és gyümölcs valamint az élőállat nagykereskedelmet is.

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések kiemelt célterülete többek között az éttermi, mozgó vendéglátás, a mérnöki tevékenység és a műszaki tanácsadás valamint az immateriális javak kölcsönzése.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo