Ki adhat be söralátéten adóbevallást?

Február közepéig kell nyilatkozni az adóhivatal felé, ha egyszerűsített adóbevallást akarunk tenni. Csakhogy nem mindenki élhet ezzel a lehetőséggel, és a munkáltatónak is vannak ezzel kapcsolatban feladatai.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Az egyszerűsített SZJA bevallás választásáról nyilatkozni kell, mégpedig a 1353NY nyomtatvány kitöltésével, legkésőbb 2014. február 17-ig. A határidő jogvesztő! (A NAV már elkezdte postázni az adóbevallásokat.)

Ki választhatja az egyszerűsített bevallást?

Az a bevallás benyújtására kötelezett magánszemély választhatja ezt a bevallási formát, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltatója nem vállalja annak elkészítését és adónyilatkozatot („söralátét”) sem nyújthat be, valamint megfelel a bevallási útmutatóban felsorolt feltételeknek.

A legfőbb feltétel, hogy az érintett adózó kizárólag munkáltatótól (kifizetőtől) szerzett 2014-ben jövedelmet és ebből a munkáltató kifizető (munkáltató) adót/adóelőleget vont le, továbbá nem volt egyéni vállalkozó és nem származott mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből adóköteles bevétele. Nem zárja ki az egyszerűsített bevallást, ha valakinek ingatlan vagy vagyoni értékű jog átruházásából is (vagy éppen kizárólag abból) származott jövedelme, vagy az adójáról rendelkezik (1 százalék), illetve családi vagy más kedvezményt érvényesít. Itt vannak még egyéb kivételek is – írta legfrissebb blogbejegyzésében Hegedüs Sándor az RSM-DTM adóüzletág vezetője.

Azok is választhatják ezt a bevallási módot, akik csak EKHO-s bevételt vagy csak osztalékjövedelmet szereztek vagy vállalkozásból kivont jövedelmük keletkezett, vagy tavaly egyszerűsített foglalkoztatás révén is szereztek bevételt.

Ki nem választhat egyszerűsített bevallást?

Nem kérheti az adóhatóság közreműködését egyszerűsített bevallással többek között az egyéni vállalkozó (kivéve, ha az adóév egészében szüneteltette a vállalkozói tevékenységét) és az a mezőgazdasági őstermelő sem, aki ebből a tevékenységéből adóköteles bevételt szerzett. Kizárja az egyszerűsített bevallást a privatizációs lízingből és az árfolyamnyereségből származó jövedelem is.

Jobban figyel a NAV, ha részvényt kap a dolgozó
Egy vállalkozás hosszú távon akkor versenyképes, ha elkötelezett, motivált és lojális munkavállalói körrel rendelkezik. A munkavállalói pénzügyi részvételi programok lehetőséget adnak a munkáltatónak ennek támogatására. Erre most a NAV is ügyel.
Nem tehet egyszerűsített bevallást a külföldi (nem magyarországi) illetőségű magánszemély sem, és az a magyar illetőségű magánszemély sem, akinek külföldön (is) adóztatható, adóköteles bevétele volt, vagy amely a jövedelemszerzés helye szerint nem belföldről (nem Magyarországról) származott. Azok tehát, akik külföldön dolgoznak, ezt a formát nem választhatják.

Február 17-ig kell nyilatkozni a NAV-nak

Az egyszerűsített bevallás választásáról nyilatkozni kell, mégpedig a 1353NY nyomtatvány kitöltésével, legkésőbb 2014. február 17-ig. A határidő jogvesztő, azaz aki eddig az időpontig nem juttatja el az adóhatósághoz – papíralapon aláírva, vagy elektronikusan az ügyfélkapun keresztül vagy személyesen – az nem élhet a lehetőséggel akkor sem, ha egyébként jogosult lenne rá. A nyilatkozat a NAV honlapjáról letölthető, de tartalmazza az adóbevallási egységcsomag is, és beszerezhető az adóigazgatóságok ügyfélszolgálatain is.

További teendők, határidők

Az egyszerűsített bevallást az adóhatóság készíti el helyettünk, az általunk megadott adatok alapján. A február 17-ig beérkezett nyilatkozatok és a havi adó- és járulékbevallásra, valamint adatszolgáltatásra kötelezettek bevallása alapján a NAV megállapítja az adó alapját, az adót, a visszatérítendő adót, illetve a befizetendő adót. Ezek alapján ajánlatot tesz legkésőbb április 30-ig az adózónak és azt postán vagy elektronikusan (az ügyfélkapun keresztül) közli vele – a 1353E egyszerűsített bevalláson.

Nem automatikusan jár a nyugdíjbiztosítás után adókedvezmény
Múlt év elejétől újra jár az üzleti biztosító társaságokkal kötött nyugdíjbiztosítások után az adókedvezmény, de a szerződők ezt nem automatikusan kapják, hanem a biztosító igazolása alapján, a személyi jövedelemadó bevallásukban igényelhetik vissza.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo