Kevesebb a fizetésképtelen cég

A kelet-közép-európai régióban az idén 5,3 százalékkal csökkenhet a fizetésképtelenné váló vállalkozások száma a korábbi éveknél kedvezőbb gazdasági környezet miatt – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító friss felméréséből. A feltörekvő piacokon tavaly ugyan lelassult a gazdasági növekedés, a kelet-közép-európai régió kivételnek számít, a térség összesített GDP-je 2015-ben 3,3 százalékkal nőtt, s ez gyorsulást jelez a 2014-ben elért 2,6 százalékos bővülés után.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

kép: Pixabay

A Coface szakértői szerint a fizetésképtelenségi és csődeljárások alakulása alapján a térség képe felemás. Az elemzés kiemeli a régión belül Romániát és Magyarországot, ezekben az országokban javult a legjelentősebben a Coface által mért fizetésképtelenségi mutató. Magyarországon 44 százalékkal kevesebb cég vált a fizetésképtelenné, Romániában pedig 50 százalékos volt a csökkenés.

Így Magyarország fizetésképtelenségi mutatója 1,87 százalékos volt 2015-ben, Románia indexe pedig 2,26 százalékot tett ki – írják az elemzésben. A régiós összkép felemás, mert több országban jelentősen romlott a helyzet, így Ukrajnában és Litvániában a fizetésképtelenné vált vállalatok száma 21, illetve 16 százalékkal nőtt. (A Coface fizetésképtelenségi mutatója a cégbírósági adatok alapján vizsgálja a cégekkel szembeni fizetésképtelenségből fakadó eljárások számának alakulását, az adott ország cégbejegyzéssel működő vállalkozásainak számához viszonyítva.)

Grzegorz Sielewicz, a hitelbiztosító kelet-közép-európai részlegének  elemzője szerint a munkaerőpiacon várható javulás, és az erősödő üzleti bizalom hatására a kelet-közép-európai gazdaságok motorja a lakossági fogyasztás marad. A hitelbiztosító több ország minősítésén is javított az elmúlt időszakban. Magyarország minősítését januárban javította A4-re, júniusban Lettország és Románia kapott szintén A4-es osztályzatot, Szlovénia pedig az A3-as kategóriába került. A Coface elemzése szerint az utóbbi időszakban észlelt javulás alapján a legtöbb kelet-közép-európai ország elfogadható kockázatúvá lépett elő.

A vállalatok osztályozása mellett a Coface minősíti az országokat is a kockázatok alapján. Az országok esetében nyolc kategóriát különböztet meg: az A1-es osztályzat a legjobb, majd következnek a gyengébb osztályzatok, az A2-es, A3-as, A4-es. Ezután jön a B, a C és a D kategória, utóbbi jelenti a leggyengébb eredményt egy-egy ország esetében.

Gyülekeznek a viharfelhők
A vártnak megfelelő alacsony cégalapítást, de trendhagyó törlési számokat hozott az augusztus. Nem túl biztatóak a jelek év vége fele közeledve az Opten friss elemzése szerint.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo