Kevesebb a fizetésképtelen cég

A kelet-közép-európai régióban az idén 5,3 százalékkal csökkenhet a fizetésképtelenné váló vállalkozások száma a korábbi éveknél kedvezőbb gazdasági környezet miatt – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító friss felméréséből. A feltörekvő piacokon tavaly ugyan lelassult a gazdasági növekedés, a kelet-közép-európai régió kivételnek számít, a térség összesített GDP-je 2015-ben 3,3 százalékkal nőtt, s ez gyorsulást jelez a 2014-ben elért 2,6 százalékos bővülés után.

kép: Pixabay

A Coface szakértői szerint a fizetésképtelenségi és csődeljárások alakulása alapján a térség képe felemás. Az elemzés kiemeli a régión belül Romániát és Magyarországot, ezekben az országokban javult a legjelentősebben a Coface által mért fizetésképtelenségi mutató. Magyarországon 44 százalékkal kevesebb cég vált a fizetésképtelenné, Romániában pedig 50 százalékos volt a csökkenés.

Így Magyarország fizetésképtelenségi mutatója 1,87 százalékos volt 2015-ben, Románia indexe pedig 2,26 százalékot tett ki – írják az elemzésben. A régiós összkép felemás, mert több országban jelentősen romlott a helyzet, így Ukrajnában és Litvániában a fizetésképtelenné vált vállalatok száma 21, illetve 16 százalékkal nőtt. (A Coface fizetésképtelenségi mutatója a cégbírósági adatok alapján vizsgálja a cégekkel szembeni fizetésképtelenségből fakadó eljárások számának alakulását, az adott ország cégbejegyzéssel működő vállalkozásainak számához viszonyítva.)

Grzegorz Sielewicz, a hitelbiztosító kelet-közép-európai részlegének  elemzője szerint a munkaerőpiacon várható javulás, és az erősödő üzleti bizalom hatására a kelet-közép-európai gazdaságok motorja a lakossági fogyasztás marad. A hitelbiztosító több ország minősítésén is javított az elmúlt időszakban. Magyarország minősítését januárban javította A4-re, júniusban Lettország és Románia kapott szintén A4-es osztályzatot, Szlovénia pedig az A3-as kategóriába került. A Coface elemzése szerint az utóbbi időszakban észlelt javulás alapján a legtöbb kelet-közép-európai ország elfogadható kockázatúvá lépett elő.

A vállalatok osztályozása mellett a Coface minősíti az országokat is a kockázatok alapján. Az országok esetében nyolc kategóriát különböztet meg: az A1-es osztályzat a legjobb, majd következnek a gyengébb osztályzatok, az A2-es, A3-as, A4-es. Ezután jön a B, a C és a D kategória, utóbbi jelenti a leggyengébb eredményt egy-egy ország esetében.

Gyülekeznek a viharfelhők
A vártnak megfelelő alacsony cégalapítást, de trendhagyó törlési számokat hozott az augusztus. Nem túl biztatóak a jelek év vége fele közeledve az Opten friss elemzése szerint.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo