hirdetés

Kettős előny: kapcsolat is jár a pénz mellé

A kockázati tőke sok fejlődő cég számára jelent jó lehetőséget - mi is sokat írtunk már erről. Azonban kevesebb szó esik arról a járulékos előnyről, amit a portfólióban lévő többi, hasonló helyzetben lévő, megbízható céggel elérhető instant kapcsolat jelent.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:Flickr

Valószínűleg már egyre több vállalkozó számára egyértelmű, milyen előnyökkel jár egy kockázati tőkéssel való megállapodás.Amiről azonban kevesebb szó esik, hogy a vállalkozás egy több, hasonló helyzetben lévő, illetve céllal rendelkező cégből álló portfolió tagjává válik - írja friss blogbejegyzésében a Széchenyi Tőkealap Kezelő blogja. És bár ez alapvetően nem jelenti azt, hogy az egyes cégek azonnal megismerik egymást, vagy partneri kapcsolatba kerülnek, azonban olyan lehetőség tárul eléjük, amelyet érdemes lehet kihasználniuk. A portfolióban szereplő cégek jelentős része új piacok kiaknázásával igyekszik elérni a kitűzött növekedési szintet, amihez elengedhetetlen új kapcsolatok kialakítása. Ilyenkor a megfelelő üzleti partner megtalálása és megismerése plusz befektetett energiát jelenthet, és még így is fennáll az a veszély, hogy a vállalat egy kétes hátterű céggel „rossz lóra tesz”.

Egy alap portfoliója épp ezt a két problémát tudja áthidalni. Egyrészt egy „közös ismerős” révén jóval könnyebb felvenni a kapcsolatot a kiszemelt partnerrel, másrészt pedig jól tudja, hogy a potenciális üzlettárs egy alapos átvilágításon van túl, ugyanis ő maga is átesett ezen a procedúrán. Így a tőkebefektető munkájának köszönhetően a vállalatvezető anélkül is biztos lehet a másik cég tisztaságában, hogy külön erőfeszítéseket tett volna ennek kiderítésére. Mondhatni, tálcán kap egy kész üzleti lehetőséget, minden további lépés a tárgyalásokon és a közös megegyezésen múlik.

Az együttműködés tényleg működik!
Hogyan lett egy sikeres ipari formatervezéssel foglalkozó kaliforniai cégből designgondolkodás-alapú tanácsadó világcég? Az IDEO innovatív termékek létrehozására használt módszerét, gondolkodási logikájukat, ma már számtalan területen az üzleti folyamatok átszervezésére is használják a pénzügyi, de az egészségügy területén is. Ma a végzős közgazdászhallgatók már nem a Coca Colánál, a Microsoftnál, hanem az IDEO-ban szeretnének dolgozni! Mi a titkuk? Mitől ilyen vonzók és sikeresek? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk!
Természetesen nem lehet minden, portfoliócéget automatikusan összehozni egymással, az iparág, a tevékenységi-, illetve a vevőkör is meghatározza, hogy van-e közös kapcsolódási pont, amely mentén el lehet indulni a közös eredmények felé. A potenciális beszállítók felkutatását például érdemes a portfolión belül kezdeni, de nagyobb megrendelés esetén be lehet vonni olyan szektorbeli társaságot is, amellyel összefogva a saját erőforrásokat meghaladó volumenű megbízások is teljesíthetők. De előfordulnak amolyan „Jolly Joker” tevékenységi körök is, amelyek akár több portfoliócéggel való együttműködést is lehetővé tehetnek (például szállítmányozás, vállalati rendszerek fejlesztése, irodabútorok gyártása stb.).

Tőkealap portfoliócégeként, de még egyszerű, partnereket kereső vállalkozóként is ajánlatos tehát körbenézni az befektetők ügyfelei között, ugyanis ezek mindegyike növekedést tervező, átvilágított cég.

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo