hirdetés

Jövőre kedvezőbb szabályok vonatkoznak az albérleti  támogatásra

Az Országgyűlés  elfogadta azt az adótörvény csomagot, mely a hatályba lépését követően jövő év elejétől érinti az adómentes albérlet térítés szabályait. Jövőre várhatóan még többen, még nagyobb értékben kaphatják ezt a juttatást a munkáltatójuktól.
hirdetés

A mobilitás célú  lakhatási támogatást a munkaviszony létrejöttét kövező 5 éven keresztül adhatja a munkáltatató változó mértékben a munkavállalói számára. Ugyanazon  munkáltató által a foglalkoztatás első 24 hónapjában adómentesen havonta a minimálbér 40 százalékáig terjedhet idén a juttatás értéke. 2018. január 1-től maximálisan a minimálbér 60 százaléka  lehet majd. A 2018-ra várható 138.000 forintos minimálbér estén ez havi maximum  82.800 forintos adómentes juttatást jelenthet majd.

A foglalkoztatás második 24 hónapjában már kevesebbet adhat a munkáltató. A havi érték idén a minimálbér 25 százalékáig  terjedhet lehet, jövőre azonban 40 százalék lehet. Ezt követően még 12 hónapig  20 százalékos támogatás lenne adható adómentesen 2018-ban a 2017-es 15  százalékos maximum helyett - foglatja össze a változásokat Fata László cafeteria szakértő.

A támogatás adómentességének feltétele, hogy a munkavállaló legalább heti 36 óra munkaidejű munkaviszonyt létesítsen a munkáltatóval. Míg 2017-ben  kizárólag a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott személyek  kaphatnak ilyen adómentes támogatást, addig 2018-ban,  az elfogadott módosítás hatályba lépését követően már a határozott idejű heti legalább 36 órában foglalkoztatott munkavállalók is részesülhetnek ebből a  juttatásból.

Emellett lényeges  szempont még, hogy a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye  legalább 60 km-re legyen egymástól, vagy a  munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési  eszközzel történő oda- és visszautazás  ideje a 3 órát meghaladja. Az adómentességhez  az új szabályok szerint szükséges lesz jövőre, hogy a munkaviszony létrejöttét  megelőző 12 hónapban és a támogatás folyósításának idején a munkavállaló ne  rendelkezzen lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt 50 százalékot  meghaladó mértékű tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával a  munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés  helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t,  vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel  történő oda - és visszautazás  ideje nem éri el a 3 órát.

Míg 2017-ben minden közelben lakástulajdonnal rendelkező munkavállalót ki kell zárnunk a támogatásból, addig 2018-ban  az új szabályok szerint a közelben lévő lakás kisebb mértékű tulajdonjoga nem  jelenthet akadályt a mobilitás célú lakhatási támogatás megvalósításánál.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo