hirdetés

Jön a részletes áfa bevallás!

Részletesebb adatszolgáltatási kötelezettség és bővebb adattartalom – ez vár a magyarországi cégekre jövő év elejétől áfabevallásuk során.
hirdetés

Kép:PP archív

Az oszmán-török birodalom szultáni székhelye átkerül Edirnébe, a korábbi Drinápolyba. A történelmet kedvelőknek minden bizonnyal ez jut eszükbe az 1365-ös számról - írja blogbejegyzésében Héhn Miklós, az RSM DTM számviteli üzletágának vezetője. A magyar cégvezetőknek, könyvelőknek és adótanácsadóknak azonban jövő év elejétől garantáltan más ugrik be e szám láttán: a tételes belföldi áfabevallás. Az erre szolgáló adóhatósági nyomtatvány – amelynek előzetes tervezete már elérhető – ugyanis ezt a jelölést kapta. Az Országgyűlés 2012 júniusában határozott a tételes bevallással összefüggő törvénymódosításról, amely 2013. január 1-jén lép hatályba. A cégeknek tehát három hónapjuk maradt arra, hogy felkészüljenek a szabályok gyakorlatba történő átültetésére.

Jön a részletes áfa bevallás!

A tételes áfabevallás lényege: az adózóknak 2013. január 1-től áfabevallásukban kötelesek lesznek nyilatkozni a 2 millió forintot meghaladó értékű, belföldi , egyenes adózású, termékértékesítéssel és szolgáltatásnyújtással, illetőleg termékbeszerzéssel és szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos számláik adatairól. Ennek megfelelően az áfabevallásban tételesen fel kell tüntetni:

  1. a partner adószámát,
  2. a számla sorszámát,
  3. a számlában feltüntetett adóalapot és áthárított áfát,
  4. a számla teljesítési időpontját, ennek hiányában pedig kibocsátási dátumát.
Számviteli vezetők figyelem: fel kell készíteni az ügyviteli szoftvereket!
Az átállásig hátralévő három hónap meglehetősen rövid idő arra, hogy az ügyviteli szoftvereket felkészítsük a várható változásokra. Az adatszolgáltatási kötelezettség ugyanis már a közepes méretű társaságok esetében akár több száz, bizonyos esetekben több ezer tranzakciót ölelhet fel. Jelentős adatmennyiségnél pedig a manuális adatbevitelre később nem lesz idő, ha pedig hibát tartalmaz az adóbevallás, 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal lehet számolni. Ezzel együtt bízunk abban, hogy az adatszolgáltatás kezdeti szakaszában a NAV méltányosan jár majd el. A tételes adatszolgáltatás kapcsán már rendelkezésre áll az adatformátummal kapcsolatos információ, amely tartalmazza az adóügyi és a közös azonosítók tervezetét is. Az ügyviteli szoftvereket használóknak mindenképpen meg kell győződniük arról, hogy a szükséges fejlesztések elindultak, vagy – saját szoftver használata esetén – a fejlesztések mihamarabb megkezdődnek.
A terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adóalanyoknak akkor is fel kell tüntetniük a partner adószámát, valamint az áthárított áfa összegét, ha a kétmillió forintos összeghatár nem egy számlával teljesül, hanem több – ugyanazon időszakban, ugyanazon partnertől befogadott – számlával, így erre külön oda kell majd figyelni. A tervezett kitöltési útmutató egyébként részletes iránymutatást tartalmaz azzal kapcsolatosan, hogy a hivatkozott gazdasági eseményeket hogyan kell feltüntetni a tervezett bevallásban.

Mint említettük, a NAV honlapján immár elérhető az úgynevezett tételes belföldi áfa-összesítő jelentés tervezete. Eszerint a dokumentáció egy 1365M elnevezésű főlapból, valamint ahhoz kapcsolódó főgarnitúrából (1365A-01-05. lap, 1365A főlap) áll. A jelenlegi tervek szerint ezek a nyomtatványok az adózók által a ’08-as típusú bevallásból már jól ismert, úgynevezett kötegelt bizonylati formát követik.

A számla adattartalma is változik 2013-tól

A számlákon jelenleg csak abban az esetben kell a vevő vagy szolgáltatást igénybevevő adóalany adószámát feltüntetni, ha ő az adó fizetésére kötelezett (azaz fordított adózás történik), ideértve a közösségen belüli termékbeszerzés esetét is. 2013. január 1-jétől teljes körű ügyletek esetén azonban akkor is fel kell tüntetni a számlán a partner adóalany adószámát, ha belföldi áfás ügylet keretében az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 2 millió forintot.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo