hirdetés

Jön a részletes áfa bevallás!

Részletesebb adatszolgáltatási kötelezettség és bővebb adattartalom – ez vár a magyarországi cégekre jövő év elejétől áfabevallásuk során.
hirdetés

Kép:PP archív

Az oszmán-török birodalom szultáni székhelye átkerül Edirnébe, a korábbi Drinápolyba. A történelmet kedvelőknek minden bizonnyal ez jut eszükbe az 1365-ös számról - írja blogbejegyzésében Héhn Miklós, az RSM DTM számviteli üzletágának vezetője. A magyar cégvezetőknek, könyvelőknek és adótanácsadóknak azonban jövő év elejétől garantáltan más ugrik be e szám láttán: a tételes belföldi áfabevallás. Az erre szolgáló adóhatósági nyomtatvány – amelynek előzetes tervezete már elérhető – ugyanis ezt a jelölést kapta. Az Országgyűlés 2012 júniusában határozott a tételes bevallással összefüggő törvénymódosításról, amely 2013. január 1-jén lép hatályba. A cégeknek tehát három hónapjuk maradt arra, hogy felkészüljenek a szabályok gyakorlatba történő átültetésére.

Jön a részletes áfa bevallás!

A tételes áfabevallás lényege: az adózóknak 2013. január 1-től áfabevallásukban kötelesek lesznek nyilatkozni a 2 millió forintot meghaladó értékű, belföldi , egyenes adózású, termékértékesítéssel és szolgáltatásnyújtással, illetőleg termékbeszerzéssel és szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos számláik adatairól. Ennek megfelelően az áfabevallásban tételesen fel kell tüntetni:

  1. a partner adószámát,
  2. a számla sorszámát,
  3. a számlában feltüntetett adóalapot és áthárított áfát,
  4. a számla teljesítési időpontját, ennek hiányában pedig kibocsátási dátumát.
Számviteli vezetők figyelem: fel kell készíteni az ügyviteli szoftvereket!
Az átállásig hátralévő három hónap meglehetősen rövid idő arra, hogy az ügyviteli szoftvereket felkészítsük a várható változásokra. Az adatszolgáltatási kötelezettség ugyanis már a közepes méretű társaságok esetében akár több száz, bizonyos esetekben több ezer tranzakciót ölelhet fel. Jelentős adatmennyiségnél pedig a manuális adatbevitelre később nem lesz idő, ha pedig hibát tartalmaz az adóbevallás, 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal lehet számolni. Ezzel együtt bízunk abban, hogy az adatszolgáltatás kezdeti szakaszában a NAV méltányosan jár majd el. A tételes adatszolgáltatás kapcsán már rendelkezésre áll az adatformátummal kapcsolatos információ, amely tartalmazza az adóügyi és a közös azonosítók tervezetét is. Az ügyviteli szoftvereket használóknak mindenképpen meg kell győződniük arról, hogy a szükséges fejlesztések elindultak, vagy – saját szoftver használata esetén – a fejlesztések mihamarabb megkezdődnek.
A terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adóalanyoknak akkor is fel kell tüntetniük a partner adószámát, valamint az áthárított áfa összegét, ha a kétmillió forintos összeghatár nem egy számlával teljesül, hanem több – ugyanazon időszakban, ugyanazon partnertől befogadott – számlával, így erre külön oda kell majd figyelni. A tervezett kitöltési útmutató egyébként részletes iránymutatást tartalmaz azzal kapcsolatosan, hogy a hivatkozott gazdasági eseményeket hogyan kell feltüntetni a tervezett bevallásban.

Mint említettük, a NAV honlapján immár elérhető az úgynevezett tételes belföldi áfa-összesítő jelentés tervezete. Eszerint a dokumentáció egy 1365M elnevezésű főlapból, valamint ahhoz kapcsolódó főgarnitúrából (1365A-01-05. lap, 1365A főlap) áll. A jelenlegi tervek szerint ezek a nyomtatványok az adózók által a ’08-as típusú bevallásból már jól ismert, úgynevezett kötegelt bizonylati formát követik.

A számla adattartalma is változik 2013-tól

A számlákon jelenleg csak abban az esetben kell a vevő vagy szolgáltatást igénybevevő adóalany adószámát feltüntetni, ha ő az adó fizetésére kötelezett (azaz fordított adózás történik), ideértve a közösségen belüli termékbeszerzés esetét is. 2013. január 1-jétől teljes körű ügyletek esetén azonban akkor is fel kell tüntetni a számlán a partner adóalany adószámát, ha belföldi áfás ügylet keretében az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 2 millió forintot.

hirdetés

Véleményvezér

A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo