Jön a kánikula, így éljük túl a munkahelyen

A hőség mindenkit megvisel, de talán a legnehezebb helyzetben azok vannak, akik kénytelenek a hőhullámot a munkahelyükön végigszenvedni. A nagy melegben különösen ügyelni kell néhány óvintézkedés betartására, és bevetni néhány praktikát.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jön a hőség: amíg a hét elején a hidegrekordok dőltek meg Magyarországon, mától már a hőségtől szenvedhetünk, holnapra pedig egyes helyeken már 37 Celsius fok fölé kúszhat a hőmérő higanyszála. nem árt észben tartani néhány óvintézkedést és praktikát, amit a kánikula idén szem előtt kell tartaniuk a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is. Az ilyenkor alkalmazandó munkavédelmi előírások egyértelműek, és nem árt betartani őket, a munkavédelmi felügyelőség ugyanis meglehetősen rigorózusan ellenőrzi a szabályok betartását az utóbbi években, amióta egyre gyakoribbak lettek a hőségriadók. Tizenöt évvel ezelőtt még csak elvétve kellett hőségriadót hirdetni, mára viszont a nyarak mindennapos részévé vált, és még hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára lehet számítani a jövőben. Már tíz éven belül is évente 9-16 nappal nőhet a hőségriadók időtartama – ami komoly terheket ró a munkáltatókra és munkavállalókra egyaránt.

A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben kell a folyadékot pótolni, és 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet igyanak, és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását.

Itt olvashat arról, hogy mire kell figyelni a szabadban dolgozóknál.

Itt olvashat arról, mire kell ügyelni az irodai dolgozók esetén.

Kell a rendszeres pihenő!

A munkavédelmi szakemberek szerint munkaszervezéssel biztosítsák a rendszeres pihenőidő beiktatását. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott helyen töltsék el a dolgozók. Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A fém- vagy üvegfelületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell.

A hőség első napjaiban hosszabb munkaközi szüneteket kell beiktatni. A szabadtéri munkavégzés esetén a munkát úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók felváltva, rövidebb ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban (11–15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.

Akár be se menjünk
A hőség jelentette nehézségekre a távmunka is jelenthet megoldást a vállalkozásoknak, már ahol megoldható: ebben a helyzetben különösen előnyös, ha minél kevesebben vannak az irodában, vagy a munkahelyeken. Lényegesen csökkenhet az energiafogyasztásunk, ha nem kell bőgetni a légkondit és amiatt sem kell aggódnunk, hogy a dolgozóink rezsiköltsége túl magas lesz. A távmunkában dolgozók esetén ugyanis a munkavállalónál nyilván felmerülnek bizonyos pluszköltségek a távmunka miatt, amelyekre a munkáltató költségtérítést fizethet.
Klímaberendezések

A kánikulában valóságos megváltást jelenthetnek a klímaberendezések, a légkondikkal azonban érdemes ésszel bánni. Ha huzamosabb ideig voltak használaton kívül, mindenképpen ellenőriztessük szakemberrel. Soha ne hűtsük túl a helyiséget, ahol tartózkodunk, legfeljebb néhány fokkal a kinti hőmérséklet alá, mivel a hirtelen hőmérséklet-változások is jelentősen megterhelhetik szervezetünket, ráadásul a legnagyobb kánikulában is összeszedhetünk egy megfázást.

Légkondicionáló berendezés használata, amennyiben átlagosan naponta 6-7 órán keresztül működtetjük, nagyjából 600-1000 forint többletköltséget jelent naponta egy 2 kW-s készüléket feltételezve. A klímaberendezések működtetési ideje a nyári időszakban átlagosan 3-4 hétig tart. Ha azonban a közvetlen napsugárzás melegítő hatását mérsékeljük az ablakon lévő reluxák vagy redőnyök leengedésével, sötétítő használatával, akkor kisebb energiafelhasználással is elérhetjük az optimális hőmérsékletet. Sok irodában éjszakára is bekapcsolva hagyják a klímát, ilyenkor célszerű időzített kikapcsolásra állítani a készüléket.

Azokon a zárttéri munkahelyeken, ahol nincs megfelelő klíma, óránként legalább 5-10 perces pihenőidőt kell beiktatni, és védőitalt adni. Az illékony veszélyes anyagokkal, például szerves oldószerekkel végzett tevékenységnél a munkavédelmi szabályokat fokozottan be kell tartani. Az elsősegélynyújtásra kijelölt dolgozókat fel kell készíteni arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel, a hőguta tüneteit.

Belefér az irodában rövidnadrág?
A dress code azon írott és íratlan szabályok összessége, melyek meghatározzák öltözködésünket. Mint oly sok üzleti szabályt természetesen ezt is az angolok találták ki, ahol az átlaghőmérséklet 20 fok. Sajnos a más éghajlatú országokban, mint nálunk is, a dress code betartása nem mindig a legkellemesebb megoldás, de a rövidnadrág és hálós trikó viselésétől mindenkit óva intenénk. Lássuk mi a megfelelő viselet, ha irodában dolgozunk.
Öltözködés

A nyári időszakban előkerülnek a lazább ruhadarabok, a nagy meleg sok esetben inkább könnyedebb, kevésbé formális öltözködést kíván. Azonban itt is vannak szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani, hogy a lazább viselet ne jelentsen hanyag megjelenést! Pontosan ezért adott közre a japán kormány is egy irodai öltözködési javaslatokat tartalmazó tájékoztatót. A stylistok és szakértők által kidolgozott program ideje alatt engedélyezik többek között a pólóingek és az Okinaváról származó, a hawaiihoz hasonló nyári ingek, valamint farmer, sportcipő és szandál irodai viselését, a nők számára egyes japán üzletláncok pedig szellős és stílusos blúzokból és ruhákból álló, élénk színű összeállításokat kínálnak a hőségre. Ha nagyon szigorú a dress code a cégnél, a HR osztálynak kell megfontolnia, hogy átmenetileg változtat a szabályokon. Esetleg tartósan 30 fok feletti időben el lehet tekinteni a nyakkendőtől és a harisnyanadrágtól is.

A munkaszervezés is segít

Bár nálunk még nem vezették be a mediterrán országokra jellemző sziesztát, a munkaidő rugalmasabb kezelésével elkerülhetjük a kánikulai kábultságot. Ha például reggel két órával korábban kezdünk, a délutáni hőségben már otthon, vagy egy strandon hűsölhetünk. Persze ehhez a főnök engedékenysége is szükséges.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo