Jön a kánikula, így éljük túl a munkahelyen

A hőség mindenkit megvisel, de talán a legnehezebb helyzetben azok vannak, akik kénytelenek a hőhullámot a munkahelyükön végigszenvedni. A nagy melegben különösen ügyelni kell néhány óvintézkedés betartására, és bevetni néhány praktikát.

Jön a hőség: amíg a hét elején a hidegrekordok dőltek meg Magyarországon, mától már a hőségtől szenvedhetünk, holnapra pedig egyes helyeken már 37 Celsius fok fölé kúszhat a hőmérő higanyszála. nem árt észben tartani néhány óvintézkedést és praktikát, amit a kánikula idén szem előtt kell tartaniuk a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is. Az ilyenkor alkalmazandó munkavédelmi előírások egyértelműek, és nem árt betartani őket, a munkavédelmi felügyelőség ugyanis meglehetősen rigorózusan ellenőrzi a szabályok betartását az utóbbi években, amióta egyre gyakoribbak lettek a hőségriadók. Tizenöt évvel ezelőtt még csak elvétve kellett hőségriadót hirdetni, mára viszont a nyarak mindennapos részévé vált, és még hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára lehet számítani a jövőben. Már tíz éven belül is évente 9-16 nappal nőhet a hőségriadók időtartama – ami komoly terheket ró a munkáltatókra és munkavállalókra egyaránt.

A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben kell a folyadékot pótolni, és 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet igyanak, és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását.

Itt olvashat arról, hogy mire kell figyelni a szabadban dolgozóknál.

Itt olvashat arról, mire kell ügyelni az irodai dolgozók esetén.

Kell a rendszeres pihenő!

A munkavédelmi szakemberek szerint munkaszervezéssel biztosítsák a rendszeres pihenőidő beiktatását. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott helyen töltsék el a dolgozók. Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A fém- vagy üvegfelületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell.

A hőség első napjaiban hosszabb munkaközi szüneteket kell beiktatni. A szabadtéri munkavégzés esetén a munkát úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók felváltva, rövidebb ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban (11–15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.

Akár be se menjünk
A hőség jelentette nehézségekre a távmunka is jelenthet megoldást a vállalkozásoknak, már ahol megoldható: ebben a helyzetben különösen előnyös, ha minél kevesebben vannak az irodában, vagy a munkahelyeken. Lényegesen csökkenhet az energiafogyasztásunk, ha nem kell bőgetni a légkondit és amiatt sem kell aggódnunk, hogy a dolgozóink rezsiköltsége túl magas lesz. A távmunkában dolgozók esetén ugyanis a munkavállalónál nyilván felmerülnek bizonyos pluszköltségek a távmunka miatt, amelyekre a munkáltató költségtérítést fizethet.
Klímaberendezések

A kánikulában valóságos megváltást jelenthetnek a klímaberendezések, a légkondikkal azonban érdemes ésszel bánni. Ha huzamosabb ideig voltak használaton kívül, mindenképpen ellenőriztessük szakemberrel. Soha ne hűtsük túl a helyiséget, ahol tartózkodunk, legfeljebb néhány fokkal a kinti hőmérséklet alá, mivel a hirtelen hőmérséklet-változások is jelentősen megterhelhetik szervezetünket, ráadásul a legnagyobb kánikulában is összeszedhetünk egy megfázást.

Légkondicionáló berendezés használata, amennyiben átlagosan naponta 6-7 órán keresztül működtetjük, nagyjából 600-1000 forint többletköltséget jelent naponta egy 2 kW-s készüléket feltételezve. A klímaberendezések működtetési ideje a nyári időszakban átlagosan 3-4 hétig tart. Ha azonban a közvetlen napsugárzás melegítő hatását mérsékeljük az ablakon lévő reluxák vagy redőnyök leengedésével, sötétítő használatával, akkor kisebb energiafelhasználással is elérhetjük az optimális hőmérsékletet. Sok irodában éjszakára is bekapcsolva hagyják a klímát, ilyenkor célszerű időzített kikapcsolásra állítani a készüléket.

Azokon a zárttéri munkahelyeken, ahol nincs megfelelő klíma, óránként legalább 5-10 perces pihenőidőt kell beiktatni, és védőitalt adni. Az illékony veszélyes anyagokkal, például szerves oldószerekkel végzett tevékenységnél a munkavédelmi szabályokat fokozottan be kell tartani. Az elsősegélynyújtásra kijelölt dolgozókat fel kell készíteni arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel, a hőguta tüneteit.

Belefér az irodában rövidnadrág?
A dress code azon írott és íratlan szabályok összessége, melyek meghatározzák öltözködésünket. Mint oly sok üzleti szabályt természetesen ezt is az angolok találták ki, ahol az átlaghőmérséklet 20 fok. Sajnos a más éghajlatú országokban, mint nálunk is, a dress code betartása nem mindig a legkellemesebb megoldás, de a rövidnadrág és hálós trikó viselésétől mindenkit óva intenénk. Lássuk mi a megfelelő viselet, ha irodában dolgozunk.
Öltözködés

A nyári időszakban előkerülnek a lazább ruhadarabok, a nagy meleg sok esetben inkább könnyedebb, kevésbé formális öltözködést kíván. Azonban itt is vannak szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani, hogy a lazább viselet ne jelentsen hanyag megjelenést! Pontosan ezért adott közre a japán kormány is egy irodai öltözködési javaslatokat tartalmazó tájékoztatót. A stylistok és szakértők által kidolgozott program ideje alatt engedélyezik többek között a pólóingek és az Okinaváról származó, a hawaiihoz hasonló nyári ingek, valamint farmer, sportcipő és szandál irodai viselését, a nők számára egyes japán üzletláncok pedig szellős és stílusos blúzokból és ruhákból álló, élénk színű összeállításokat kínálnak a hőségre. Ha nagyon szigorú a dress code a cégnél, a HR osztálynak kell megfontolnia, hogy átmenetileg változtat a szabályokon. Esetleg tartósan 30 fok feletti időben el lehet tekinteni a nyakkendőtől és a harisnyanadrágtól is.

A munkaszervezés is segít

Bár nálunk még nem vezették be a mediterrán országokra jellemző sziesztát, a munkaidő rugalmasabb kezelésével elkerülhetjük a kánikulai kábultságot. Ha például reggel két órával korábban kezdünk, a délutáni hőségben már otthon, vagy egy strandon hűsölhetünk. Persze ehhez a főnök engedékenysége is szükséges.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo