Jókora adócsomag készül őszre

Várhatóan 2018-tól megújul az adózás rendje a vállalkozások számára, így késő őszre jókora adócsomaggal készül a törvényhozás. Januártól új világ köszönt a cégekre, egyszerűbb, átláthatóbb szabályokkal – vélekedik az eddig nyilvánosságra került elképzelések alapján a Mazars.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már több mint egy éve kapta azt a feladatot, hogy tegye átláthatóbbá, illetve egyszerűsítse a magyarországi adóeljárási szabályokat. A július végén megjelent két törvénytervezet ezért 2018-tól leváltaná (hatályon kívül helyezné) a korábbi adózás rendjéről szóló törvényt (az Art-ot) – hívták fel a figyelmet a Mazars adószakértői.

Miért újítják meg az adózás rendjének szabályozását?

A jogalkotó célja egy rövidebb, könnyebben érthető, az adóhatóság szolgáltató jellegét is hangsúlyozó anyag megalkotása. Az átláthatóságot elősegítendő kiemelt szempont volt, hogy az adózás rendjét leíró jogszabály kevesebb részletszabályt tartalmazzon. A jelenlegi szabályozásban ugyanis sok eljárási szabályt a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényben (Ket.) kellett keresni, így az adózási szabályokat az általános közigazgatási szabályokkal párhuzamosan értelmezni. Ez megnehezítette a jogalkalmazást.

Kép: Pixabay

Hogyan újul meg az adózás rendje?

2018-tól sikerülhet a leválás a többi közigazgatási szabályról, azaz az adóigazgatás ebből a szempontból „a saját lábára állhat”. Valójában továbbra is két jogszabályt kell alkalmazni, azonban mindkettő kifejezetten az adójogviszonyokra fókuszál majd:

  • lesz egy általános eljárási szabályokat tartalmazó jogszabály (az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény), emellett
  • az adózói jogok és kötelezettségek részletszabályait is új törvény tartalmazza majd (az adózás rendjéről szóló törvény).
Az átláthatóság jegyében az alapelvek között új elemként jelenik meg a közérthetőség elve. Emiatt a korábbi Art.-ból számos olyan részletszabályt vettek ki, ami valójában nem általános adóeljárási rendelkezés, hanem például a személyi jövedelemadó, a társasági adó, iparűzési adó, vagy Áfa adónemekhez kapcsolódott. Ezek most majd a megfelelő anyagi jogi jogszabályban kaphatnak helyet. Emellett a kormány számos területen kap felhatalmazást, hogy rendeletben alkosson részletszabályokat. Tehát a két új törvény mellett számos törvénymódosításra és kormányrendeletre is számíthatunk az őszi ülésszakaszban.
Megállíthatja az áfa-csalást a külön számla
Szakértők szerint hatékony módszer lehet az áfa-csalás visszaszorítására, ha az áfát külön számlára fizetik az érintettek. 2018-től a tervek szerint Lengyelország is bevezeti a megosztott fizetést az áfában. Olaszországban már működik ez a megoldás, melyik tagállam lehet a következő?
Milyen tartalmi újdonságok vannak?

A strukturális változás mellett vannak tartalmi újdonságok is.

  • megszűnik az ún. fokozott adóhatósági felügyelet intézménye csakúgy, mint az adószám felfüggesztése;
  • az adóellenőrzések időtartama nem haladhatja meg a 365 napot;
  • új szolgáltatásként jelenik meg a mentorálás, azaz a maximum 6 hónapos a szakmai segítségnyújtás, amelyet minden kezdő    vállalkozásnak felajánl a NAV;
  • a szándékos adóeltitkolás esetén kiszabható – jelenleg 200 százalékos – bírság mértékének a felére csökken. Emelkedik viszont a késedelmi- és önellenőrzési pótlék, illetve a NAV által fizetendő kamat összege is;
  • a fellebbezésről lemondó adózók a bírság felének elengedésére lesznek jogosultak.
Mi a jogalkotás várható ütemterve?

A mostani két új tervezet augusztusi véleményezése után szeptemberben kerül a parlament elé, és várhatóan októberben fogják elfogadni. A fent bemutatott jogszabályi átalakítások miatt azonban – várhatóan – késő őszre újabb jókora adócsomaggal készül a jogalkotás. Emellett novemberben új adóvégrehajtási törvény is várható, tekintettel arra, hogy a végrehajtási szabályok is teljesen kikerülnek az Art-ból.

Váratlan fordulat a lakáskiadás adózásában
Várható volt, hogy a rövid távú lakáskiadásra vonatkozó szabályok szigorodni fognak, a kedvező adózási mód mértéke növekszik, esetleg az átalányadózás intézményét eltörlik – de éppen az ellenkezője történik.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo