hirdetés

Jobban bíznak a jövőben a magyar vállalkozók

A nemzetközi és a régiós átlagnál is bizakodóbbak a magyar cégvezetők. A nemzetközi és a magyar gazdasági helyzetet is egyre pozitívabban értékelik a hazai vállalatok. Nagy hangsúlyt helyeznek a földrajzi terjeszkedésre, valamint az innovációra és a kutatás-fejlesztésre.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A jövő évre ha nem is fényesek, de biztatóak a kilátások - Kép: Pixabay

A cégek túlnyomó többsége határozott növekedési programot kezdett el követni  - derül ki az EY legfrissebb Tőkebizalmi Barométeréből. "Ez egyrészt rendkívül pozitív hír a magyar gazdaság egészét tekintve. Másrészt fontos üzenet minden cég számára, hogy merészebb, bátrabb stratégiát kövessenek annak érdekében, hogy megőrizzék versenyképességüket. Ez az időszak az aktív döntések és a jövőbe tekintés ideje a mostani a cégvezetők számára” – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezető partnere.

A magyar válaszadók túlnyomó többsége szerint egyre kedvezőbb az üzleti környezet: 76 százalék szerint javul a világgazdasági helyzet. A nemzetközi és a regionális átlaghoz képest is bizakodóbbak a magyar cégek: globális szinten csupán a megkérdezettek 65 százaléka, a környező országokban pedig mindössze a vállalatvezetők 59 százalék nyilatkozott pozitívan a világgazdasági helyzetről.

Egységes képet mutatnak a nemzetközi, régiós és hazai adatok arra vonatkozóan, hogy milyen tényezőket tartanak prioritásnak a vállalatvezetők napjainkban. A lista első helyén a hatékonyság és a költségek kordában tartása szerepel, a második legfontosabb szempont pedig a kockázatmenedzsment – mutat rá a jelentés.

A magyar cégvezetők jövőképe is pozitív

A megkérdezett hazai vállalatvezetők minden tekintetben optimistábban látják a magyar gazdaság helyzetét a fél évvel ezelőtti eredményekhez képest. 44 százalékuk 1-3 százalékos gazdasági növekedéssel számol Magyarországon a következő egy évben. Emellett pozitívabban értékelik a rövid távú piaci stabilitást, az elérhető hitelállomány bővülését, valamint a céges bevételek növekedését. (Elemzők szerint is egyre jobbak a magyar gazdaság kilátásai.)

A gazdasági növekedésbe vetett bizalom tükröződik a rövidtávú tervekben is: a magyar cégvezetők négyötöde nyilatkozott úgy, hogy szinten tartja vagy növeli alkalmazottainak számát a következő egy évben. Ez az arány nagyságrendileg megfelel a régiós átlagnak. Emellett a megkérdezettek középtávú terveiben 58 százalékos arányban szerepel az új földrajzi piacok feltérképezése, valamint az innováció és a kutatás-fejlesztés, mint a növekedés egyik hajtóereje. Mindkét terület hangsúlya magasan a nemzetközi és a régiós átlag felett áll.

A következő 6-12 hónap legnagyobb kihívását az eurózóna elhúzódó gazdasági válságában látják a legtöbben – derül ki az EY felméréséből.

Ugortt egyet a pannon puma
Elsősorban egyes szektorok előzetesen vártnál jobb teljesítménye következtében a magyar gazdasági növekedés üteme felgyorsult: a harmadik negyedévben szezonálisan kiigazított adatok alapján 0,9 százalékkal bővült a kibocsátás a második negyedévhez képest; ez immár a harmadik egymást követő pozitív negyedéves növekedési ütem. A kiigazítatlan adatok alapján számolt éves növekedés pedig 1,8 százalékos lett; mindkét mutató alapján Magyarország Európa jobban teljesítő gazdaságai közé ugrott.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo