Járulékcsökkentéssel nőhetnek a bérek ősztől?

A járulékcsökkentés lehet a megoldás a foglalkoztatási nehézségekre, az NGM ezért vizsgálja, mikor és milyen arányban mérsékelhetnék ezt a közterhet – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek. A munkáltatói szervezetek minden változtatásnak örülnek, a munkaerőhiány alaporvossága mindenképpen a béremelés. Talán már ősszel születhet döntés.

„Tény, hogy jelenleg még 250 ezer ember nincs munkában, miközben a magyar gazdaságban ötvenezer üres, betöltetlen álláshely van. A kormánynak tehát egyszerre kell gondoskodnia a munkalehetőségek bővítéséről és arról, hogy a munkaerőhiány egyes ágazatokban enyhüljön. A minisztérium hozzálátott egy ezt is kezelő intézkedéscsomag kidolgozásához" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek hétfőn.

A miniszter szerint nyilvánvaló, hogy az ország foglalkoztatási gondjainak egy részére a járulékcsökkentés nyújthatna megoldást. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért hozzálátott annak vizsgálatához, hogyan, mikor és milyen mértékben lehetne mérsékelni a járulékokat - mondta Varga, aki emellett azt is hangsúlyozta, hogy "a járulékoknak fedezniük kell az egészségbiztosítás kiadásait és a nyugdíjakat is.

Kép: Fotolia

A nemzetgazdasági miniszter a Magyar Idők szombati számában azt közölte, hogy összetett intézkedéssorozaton dolgozik az NGM, a lépések a gazdaságnak adnának újabb lökést. Az előkészítő munkákkal feltehetően szeptemberben elkészülhetnek, utána kerülhet az intézkedéscsomag a kormány, illetve ha szükséges, az Országgyűlés elé.

A miniszter hétfőn azt is mondta, a munkaerőpiaci kihívásokról, különösen a munkaerőhiány enyhítéséről hamarosan a gazdasági érdekképviseletekkel és az adószakma szereplőivel is egyeztetnek. Az újonnan létrehozott gazdasági kabinet augusztus 16-án ülésezik először, közel 50 napirendi pontot tárgyalnak majd a negyedéves GDP adattól a Brexit következményein át.

Rekord sok a betöltetlen állás
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) június adatai szerint sosem volt még ilyen sok az üres álláshelyek száma. Idén az első negyedévben nemzetgazdasági szinten 54 401 pozíció volt szabadon, ennek 69 százaléka volt a versenyszférában, azaz 36 043, a maradék 31 százaléknyi állás, vagyis 14 510 az a közszférában hiányolta a munkaerőt.
A versenyszférában kialakult óriási munkaerőhiány is rekordnak minősül. Ugyanez nem mondható el azonban a közszféráról, ugyanis az idei első negyedéves adat 2,3 százalékkal marad el az eddigi csúcstól, a 2013 első negyedévében regisztrált 14 890-től.
A VOSZ támogatja

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese, Gazsi Attila szerint a vállalkozók folyamatosan küzdenek a súlyos  munkaerőhiánnyal, ezért támogatja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter járulékcsökkentési javaslatát.

„A vállalkozók maguk is mindent beleadnak, hogy elviselhetővé tegyék a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, s a VOSZ feladata is, hogy érthető és megvalósítható megoldásokkal álljon elő. Sok lépés elérhető a munkaerő megszerzésére és megtartására a külső szakértők igénybevételétől és az alkalmazotti elégedettségméréstől kezdve, a középvezetők oktatási lehetőségén keresztül a munkakörök egy részének rugalmassá tételéig. A legfontosabb azonban a közép-európai viszonylatban is versenyképes bérezés, ill. a nettó bérfejlesztés, amelyeket a vállalkozók elsöprő többsége nem tud saját erőből megvalósítani, így mindenképpen a jogalkotók hathatós segítségére van szükség. Mivel a munkaerőhiány gazdasági fejlődésre is negatívan hat, így a VOSZ teljes mellszélességgel támogat minden foglalkoztatásbővítésre jótékonyan ható elképzelést, ugyanakkor szeretné, ha a legnagyobb munkaadói érdekvédelmi szervezetként lehetősége lenne részt venni a szakmai előkészítő egyeztetéseken” – nyilatkozta az elnökhelyettes.

Van munkaerő, csak meg kell fizetni

Tokár Péter, a TESK csoport toborzási, és employer branding (munkáltatói márka) szakértője múlt héten a Piac & Profitnak az olajipar válságához hasonlította a magyar munkaerőpiac helyzetét.

„Már csak kevés olyan hely van, ahol olcsón, 25 dollár körüli hordónkénti költséggel termelhető ki a nyersolaj. Természetesen ezen felül rengeteg lehetőség van még (tengerek alatt, az oroszoknál, vagy a sarkvidéken), ahol azonban a kitermelés költsége azonban 40-50 dollár is lehet hordónként. „Ott van olaj, csak többet kell érte fizetni, mert a korábbi árszinten már nem elérhető a kívánt mennyiség. Van munkaerő is, de a korábbi bérszinten már nem elérhető a kívánt létszám” – hangsúlyozta Tokár Péter.

Az egyik terület, ahol nem szabad spórolni, az a munkabér: most már komoly erőfeszítéseket kell tenni, hogy a bérezés európai szinten is versenyképessé váljon, a betanított dolgozóknak (sem) adhatunk ma már minimálbért, mert finoman szólva „kinevetik” az ajánlatot. „160 ezer forint az alja az ajánlatoknak (területfüggően), de ez lehet akár 180 ezer forint is, a nagyobb munkaerő-igényű régiókban, mint Győr, Székesfehérvár, vagy Budapest környéke” – emelte ki Tokár Péter.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo