Jalapeno, mint savanyúság? Létezik!

Szereted a csípőset savanyúságban is? Akkor bizonyára nem ismeretlen, hogy a magyar csípős paprikákból rendszeresen készítenek savanyúságot. Tudtad, hogy nem csak a magyar paprikafajták alkalmasak arra, hogy savanyúságot készíts belőlük? Némelyik chili paprika, mint amilyen a Jalapeno, kiváló alapanyag erre a célra is. A Chili Hungária Webáruház felfedi a titkot, hogy miért kívánod néha a savanyú ízt, és megosztja veled a jalapeno savanyúság készítésének a fortélyát.

Úgy kívánok egy kis savanyút...

A várandósság ideje alatt a nők egy bizonyos része elképesztő ízkombinációkat kíván meg, persze a leglehetetlenebb időpontokban. A klasszikus a kovászos uborka, de hallottunk már olyat, hogy valaki fagyit evett dinnyével.

Ám nem csak a várandósokra tör rá a vágyakozás időnként a savanyúság után. Egyes nézőpont szerint a szervezet így jelzi a C-vitamin hiányt. Akkor is jelzi a testünk a savanyúság iránti igényét, ha a savtermelődés csökkent.

Tehát a savanyúság nem csak finom, hanem fontos kiegészítője lehet a táplálkozásunknak. Az igazi fekete övesek, akik a savanyúságot és a csípős ízt is kedvelik, kombinálják a kettőt.

Készítsd el saját jalapeno savanyúságodat!

Hozzávalók:

  • 25 db jalapeno paprika
  • 3 kis gerezd fokhagyma
  • 10 g só
  • 8 g cukor
  • 8 g mustármag
  • Egy kiskanál egész bors
  • Csipetnyi őrölt koriandermag
  • Csipetnyi őrölt babérlevél
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál 20%-os ecet
  • 8 dl víz
  • 3 kis üveg
A paprikákat megmosás után karikázd fel, érdemes előtte gumikesztyűt húzni. A felkarikázott paprikával töltsd meg az üvegeket. A felöntőléhez az eceten kívül minden hozzávalót mérj ki és forralj fel. 3-5 perc forralás után vedd le a tűzhelyről, öntsd hozzá az ecetet, majd az egészet az üvegekbe töltött paprikákra. Azonnal zárd le. 

B terv a savanyúság csípősségének növelésére

Akkor sincs baj, ha nincs időd vagy kedved saját magad nekiállni a házi jalapeno savanyúság elkészítésének. Van erre egy B tervünk.

Vedd meg azt a savanyúságtípust, amit nem csípősen is szeretsz. Ízesítsd füstölt chipotle paprikával. Bánj vele óvatosan, mert ezzel igencsak megidézed a pokol tüzét! A chipotle egy jalapeno paprika fajta, ami a mexikói konyha egyik legkedveltebb alapanyaga. Még zölden gyűjtik be, de hagyják még érni, akkor piros színű lesz. Begyűjtés után szárítják és füstölik. Az eljárások során mazsola nagyságúra és kinézetűre változik, de az erejéből mit sem veszít. A Scoville skálán mért adatok szerint a szárított jalapeno 2500-8000 erősségű. A chipotle alkalmas levesek, szószok ízesítésére is.

Ha pont ilyen fűszert keresel, amivel megidézed akár a pokol tüzét, akkor nézz körül a Chili Hungária Webáruház kínálatában, ahol a chipotle mellett egyéb különleges fűszereket is találsz.

Van C terv is

Ha túllépnél a klasszikus savanyúságon, és nem azt szeretnéd csípősben kipróbálni, akkor neked való az üvegben kapható habanero vöröshagymás savanyúság. Ez a termék igazi ínyenceknek való, a gyümölcsös ízvilága garantáltan rabul ejt.



Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo