Fontos határidő jön pénteken a vállalkozásoknak

A szakképzési hozzájárulás bevallására és fizetésére kötelezettek az év során 1-11 hónapra előleg bevallást készítenek. Az előleg mértéke a tárgyhavi bruttó kötelezettség azzal, hogy az alapcsökkentő, valamint az oktatói és a tanműhely-fenntartási kiegészítő csökkentő tételt, illetve saját munkavállaló képzése esetén a pénzügyileg teljesített időarányos költséget az előleg bevallásban szerepeltetni kell - írja a Saldo.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gyakran felmerül, hogy mi a teendő, ha az adóhatósági ellenőrzés a befizetett adóelőleg összegét kontrollálja, és nem vettük figyelembe a csökkentő tételeket, vagy nem megfelelően állapítottuk meg az előlegfizetési kötelezettségünket. E miatt az adóhatóság ellenőrzéskor az előleg bevallás szabálytalanságát rögzítheti, amennyiben a kötelezettséget nem vagy csak részben teljesítettük, még mulasztási bírság kiszabására is sor kerülhet. Az önadózás útján megállapított szakképzési hozzájárulás előleget és szakképzési hozzájárulás adóalapját az adózónak önellenőrzés útján helyesbítenie szükséges, lehetőség szerint még az elszámoló bevallás beküldése előtt - írja a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

2017. június 28-án visszamenőleges hatállyal 2017. január 1-től az alapnormatíva összege 480.000 Ft-ra nőtt, így a megemelt normatíva alapján számított csökkentő tételek is visszamenőleg, már az előleg bevallásoknál érvényesíthetők.

Fontos, hogy ha a tanulószerződéssel rendelkező gyakorlati képző kizárólag a gyakorlati képzés folytatásához szükséges beruházást hajtott végre a tárgyév során és azt aktiválta is, beruházás kiegészítő csökkentő tételt kizárólag az elszámoló bevallásban szerepeltetheti. Az előleg bevallásoknál, ezen csökkentő tételt nem lehetett érvényesíteni. A csökkentő tétel mértéke évente a tanulószerződéses tanulók éves létszáma átlagának és az alapnormatíva (480.000 Ft) összegének

Azonnal látja számláinkat a NAV
Július elsejétől kötelező lesz meghatározott formátumban adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé minden olyan, belföldi adóalanyoknak kiállított számláról, amelynél az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Ezt a számla kiállítása után, azonnal, automatikusan kell megtenni.
1-10 főt foglalkoztató kötelezett esetén 38%-ának, 11-50 főt foglalkoztató kötelezett esetén 18%-ának, 50 főnél többet foglalkoztató kötelezett esetén 9%-ának a szorzata. A tanulók éves létszámának az átlagát a tanulók havi létszámának számtani átlaga alapján kell meghatározni. Az elszámolt csökkentő tétel nem haladhatja meg a beruházás összköltségének (támogatás nélkül meghatározott) mértékét, és nem lehet több mint évi 15 millió forint.

Az elszámoló bevallásban szerepelteti a gazdálkodó szervezet a szakképzési hozzájárulás alapját és éves bruttó kötelezettségét, a szakképzési hozzájárulásról szóló törvényben meghatározott éves kötelezettség csökkentő tételeket (alap, kiegészítő csökkentő tételek és saját dolgozó képzése esetén igénybe vehető csökkentő tételeket) és meg kell állapítani a tárgyévi nettó kötelezettséget. A befizetett előleg és az éves nettó kötelezettség különbözetét a tárgyévet követő év január 12. napjáig kell bevallani és befizetni.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo