hirdetés

Minden, amit tudni érdemes az iskolakezdési támogatásról

Az idei évtől ismét változott az iskolakezdési támogatás, amely összességében egy kedvező adóteher mellett nyújtott támogatási forma. A tanév kezdete előtt érdemes áttekinteni a támogatással kapcsolatos főbb tudnivalókat.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Komoly segítséget nyújthat a munkáltató az iskolakezdéshez - Kép: Pixabay

Szeptember 2-án kezdetét veszi a 2013/2014-es tanév, amely a gyermekes családok részére jelentős anyagi megterheléssel jár. Ezeken a terheken tud enyhíteni a munkáltató, amennyiben kedvező adóztatás mellett a szülők részére iskolakezdési támogatást nyújt – írta Kalocsai Zsolt, az RSM-DTM elnök-vezérigazgatója legfrissebb blogbejegyzésében.

Hogyan segíthet a munkáltató?

A munkáltató saját döntése alapján iskolakezdési támogatásban részesítheti az arra jogosult munkavállalóját. A támogatás nyújtására a munkáltató nem kötelezhető, a támogatás ugyanakkor a versenyszféra mellett a közszférában is nyújtható. Fontos változás a 2013-as évtől, hogy a munkáltató már csak utalvány vagy innovatív elektronikus fizetési kártya formájában adhat támogatást. Ez annyit jelent, hogy a korábbi évek bevett gyakorlata, amely szerint a munkaadó számlával is el tudott számolni a munkáltatójával, az idei évtől már nem alkalmazható, erre külön érdemes figyelni! Az új elszámolási rend mellett a tankönyvellátás rendszere is jelentősen változott idéntől, ennek megfelelően 2013-tól a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) értékesíti a tankönyveket, és egyben számlázza is azokat. A problémát az okozza, hogy a Kello részére utalvánnyal nem lehet fizetni, így a tankönyvek vonatkozásában az iskolakezdési támogatással nem tudnak élni a szülők. Öröm az ürömben, hogy a tankönyvek mellett azért számos más beszerzés esetén lehet élni a támogatásból fakadó előnyökkel, de erről majd később.

Mikor és hányszor adható az iskolakezdési támogatás?

Az iskolakezdési támogatást igénybevételének időintervalluma tekintetében kedvezően változott a 2013-as szabályozás, hiszen idéntől az iskolakezdést megelőző 60. naptól egészen év végéig igénybe lehet venni a támogatást, ez korábban az iskolakezdést követő 60. napon kifutott. Ez tehát a 2012. szeptember 2-án kezdődő oktatás esetében a 2012. július 3. és december 31. napja közötti időszakot jelenti. Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni.

Ki és milyen feltételekkel részesülhet iskolakezdési támogatásban?

Hogy adjunk jól cafeteriát?
A munkáltatók egyre nagyobb összegeket fordítanak a szervezeti átalakításokra, teljesítménynövelésre, hatékonyság javításra. A cafeteria területét sem szabadna kihagyni a HR controllingból, ha azt akarjuk, hogy a juttatás a munkáltató részéről jól hasznosuló ráfordítás legyen.
Azok a munkavállalók részesülhetnek iskolakezdési támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos kiemelni a szülői- vagy gyámjogosultságot a családi pótlékra, ezek nélkül ugyanis nem adható támogatás. Szintén érdemes megemlíteni, hogy mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyanazon gyermek után, ennek megfelelően a támogatás összege akár a duplájára is nőhet (a juttatások összegét lentebbi táblázatban láthatják). Ezen kívül támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Nem feltétlenül szükséges teljesíteni azt a feltételt, hogy az iskoláskorú gyermeknek magyarországi iskolát kell látogatnia ahhoz, hogy a támogatást a jogosultak igénybe tudják venni. Az EGT-tagállamban történő oktatási intézmény látogatása ugyanis nem zárja ki a juttatás lehetőségét.

Kinek mennyibe kerül a támogatás?

Az adóterhet a munkáltató illetőleg a kifizető viseli, a munkavállalót ez közvetlenül nem érinti. Az adó mértéke 16 százalék 1,19-el szorozva, valamint az adóalap tekintetében számolni szükséges 14 százalékos egészségügyi hozzájárulással (EHO) is, így a teljes adóteher 35,71 százalék, ami kedvezőnek mondható, ha bérre rakódó adóterheket vesszük összehasonlítási alapként. Amennyiben a kedvezményezett béren kívüli juttatás meghaladja a fent említett összeget, akkor már 51,17 százalékos adóteher merül fel, ennek pedig az az oka, hogy a 14 százalékos EHO-t helyett 27 százalék EHO fizetési kötelezettség lép be a 29 400 forintot meghaladó juttatás esetében. A tavalyi évhez képest az EHO emelkedése miatt (10 százalékról 14 százalékra) némileg ugyan emelkedett az iskolakezdési támogatás adóterhelése, azonban még így is nagyságrendileg harmadába kerül a munkáltatónak a nettó bérhez képest.

A bejegyzés folytatása itt olvasható!

 

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo