Irodai etikett – avagy így lesz kellemesebb egy légtérben

Sok érv szól az egyterű irodák mellett és ellen is, mi most azt néztük meg, ha ilyenben dolgozunk, mik az alapvető illemszabályok, amelyekkel mindenkinek kellemesebb lesz az „együttélés”.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az egyterű irodák az elmúlt időszakban nagyon népszerűvé váltak Magyarországon is. Amellett, hogy jelentősen olcsóbb lehet egy nagy teremben elhelyezni az összes munkatársat, közrejátszhat a divat, de az is, hogy az egyterű elrendezés állítólag segíti a kommunikációt. (A pletykák terjedését mindenképp.) Ahhoz viszont, hogy az egy légtérben való munka előnyei kerüljenek túlsúlyba, mindenképpen be kell tartani néhány – nem is bonyolult – szabályt.

Kép: TheShowroom

Tisztelet

Csupán azért, mert mások a közelünkben ülnek, még nem azt jelenti, hogy bármelyik percben a rendelkezésünkre állnak, bármikor tudnak beszélgetni. Tartsuk tiszteletben a másik munkáját, és mielőtt megállunk az asztala mellett, vagy elkezdünk beszélni hozzá, nézzük meg, hogy ráér-e. Szinte törvényszerű, hogy ha valaki külön irodában van és kopogtatunk, megkérdezzük, hogy van-e pár perce beszélgetni. Hasonlóképpen kéne tennünk akkor is, ha nincs közöttünk fal.

Zavaró szagok

Mivel nincsen, ami gátat szabjon nekik, az egyterű irodában bizony terjednek a szagok. Igy például ne az irodában csomagoljuk ki az ebédünket vagy rágcsálnivalókat, és a papírját se ott dobjuk ki! Ha túl finomat eszünk, mások is éhesek lesznek, de az is lehet, hogy csak a mi kedvencünk a sült kolbász... Próbáljunk meg a konyhában vagy az arra kijelölt helyiségben étkezni, nem az asztalunknál. Mivel sok ember allergiás az erős illatokra, vagy csupán zavarja őket, mondjunk le az erős parfümökről, after shave-ek-ről is, ha open office-ban dolgozunk. De még egy visszafogottabb illatot sem túl kedves a közös térben magunkra fúni. Ha fel akarunk frissülni, irány a mosdó! A másik oldalról fontos – bár reméljük, alapvető –, hogy ügyeljünk az ápoltságunkra.

Nehéz koncentrálni az irodában? Van megoldás
Sokaknak már a hagyományos, kis létszámú szobákban is nehéz volt a munkájukra koncentrálni. Az egy légterű irodákban pedig még lassabb lehet a haladás és gyorsabb a kifáradás. A külső körülményeken nehéz változtatni. De azért lehet valamit tenni!
Hangos zaj

A zajos beszélgetés, akár egymás közt vagy telefonon, de az asztalon dobolás, a székrángatás, a ki-be járkálás, ajtócsapkodás gyakran okoz bosszantó zajokat, amik megnehezítik a többieknek, hogy a munkájukra koncentráljanak. A zenehallgatás pedig egyértelműen tabu. Ha szeretnénk zenét hallgatni, videókat nézni, használjunk a fejhallgatót. (A munkahelyi zaj Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelent.)

Rendezettség

A rendetlen íróasztal nem jó látvány, és rontja a cégről kialakított képet is, ha például egy látogató jön az irodába. A személyes holminkat a saját területünkön próbáljuk tartani, és tegyünk rendet hazaindulás előtt! Ha az íróasztalunkat megosztjuk valakivel, a személyes tárgyainkat mindenképpen pakoljuk el, ne hagyjuk elől a kávéscsészénket, az ezernyi tollat, jegyzetpapírt.

Tiszteljük a másik helyét

Csak azért, mert egy másik munkaterület is elérhető közelségbe van, még nem jelenti azt, hogy az asztal is közös terület. Tartsuk tiszteletben, mint személyes teret, mintha külön iroda helyiség lenne. Kérdés nélkül ne vegyünk el semmit, a tűzőgép, az eszközök nem közösek, kérdezzünk, mielőtt lenyúlunk valamit!

Az egyterű iroda a legrizikósabb
Jellemzően nem a vezetői íróasztalokon, hanem főként az egyterű irodák munkaállomásain maradnak elöl bizalmas iratok – derült ki a Fellowes cég kutatásából. A takarítóvállalatoknál végzett felmérés szerint a helytelen adatkezelés miatt veszélyesek a tárgyalók, a flipchartokon fent maradt jegyzetek, a fénymásolók környéke, de a táblákra, faliújságokra is sok olyan információ kerül ki, amivel vissza lehetne élni.
Betegen nincs munka

Ha a munkánk miatt közvetlen közel kerülünk valakihez, akkor könnyen átadhatjuk a  baktériumokat. Ha betegek vagyunk, maradjunk otthon, semmi szükség arra, hogy a teljes irodát megfertőzzük! Ha napközben derül ki a dolog, akkor is különösen figyeljünk rá, hogy betartsuk a gyerekkorunkban tanultakat: takarjuk el a szánkat, ha köhögünk, tüsszentünk! Folyamatosan fertőtlenítsük a kezünket, ne hagyjuk szanaszét a papírzsebkendőket, és töröljük le gyakran az asztalunkat, a számítógép-billentyűzetet és a telefont. Ez segít megelőzni a baktériumok terjedését.

Tapintat

A tapintatosság kulcsfontosságú, ha a nyílt irodai környezetben dolgozunk. Legyünk tiszteletteljesek, és ezt másoktól is nyugodtan elvárhatjuk. Vannak magatartási szabályok, melyeket illik betartani, ezeket akár tisztázhatjuk is, hogy ne legyen konfliktus. Így a problémamegoldás diplomatikusabb lehet, és nem duzzadnak akkorára, hogy már nagy konfliktus legyen a vége.

Tolerancia

A nyílt irodai környezetben különböző személyiségtípusok vannak összezárva, akik különböző stílusban dolgoznak, beszélnek, élnek. Legyünk toleránsak, fogadjuk el ezeket a különbségeket, és találjuk meg a módját, hogy alkalmazkodni tudjunk. Biztos, hogy lesznek dolgok, amiket mi másképp csinálnánk, mint a mellettünk ülő, de ezt kénytelenek vagyunk elfogadni. Legyünk nyitottak, hallgassuk meg a másik álláspontját is, és elsősorban pozitív aspektusból nézzük a közös munkát.

A cikk az Entrepreneur.com anyaga alapján készült.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo