Íróasztal székkel, vagy hatékony munkakörnyezet?

A serkentő, szerethető munkakörnyezet nem afféle hóbort, Y vagy Z generációs elvárás, hanem cégérdek. Minél előbb belátjuk ezt, annál hamarabb változtathatjuk meg gondolkodásunkat ennek fényében, és learathatjuk az új szemlélet termését - mondja a szakértő.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A munkavállalók munkakörülményeik javítása érdekében vívott forradalmában a tudatosan működő cégek, vagyis a munkáltatóik inkább partnerek, mint ellenfelek. De miért éri meg a cégnek vagy a főnöknek a változások élére állnia ahelyett, hogy szembe menne azokkal?

Irreális elvárás vagy hatékonyságnövelő faktor-e a jó iroda?

A kérdés egy mérlegen egyensúlyoz, egyik serpenyőjében a kiadási oldal, mely a modern, minden igényt kielégítő irodák kialakítását jelenti (később még írunk róla, mit is jelent ez), a másikban pedig a többletteljesítmény, a gyorsabb és jobb munka, illetve az ezekből származó bevétel növekedés. De vajon merre billen a mérleg nyelve?

Kép:TheShowroom

Ma már kutatások tucatjai igazolják, hogy a munkavállalók sokkal szívesebben és emiatt jobban is dolgoznak olyan munkahelyeken, ahol szó szerint jól is érzik magukat. Steve Jobs híres mondata, miszerint “csak akkor csinálhatsz jól valamit, ha szereted, amin dolgozol” manapság elért a legszélesebb irodista tömegekhez, és sokkal fontosabb üzenet, mint bármilyen általa megálmodott termék. A szellem kiszabadult a palackból, és aligha lehet már visszazárni.

A serkentő, szerethető munkakörnyezet tehát nem afféle hóbort, Y vagy Z generációs elvárás, hanem cégérdek. Minél előbb belátjuk ezt, annál hamarabb változtathatjuk meg gondolkodásunkat ennek fényében, és learathatjuk az új szemlélet termését. De milyen is a jó iroda?

A lélekre is hat a jó iroda
A legtöbb cégvezető elsősorban pénzügyi szempontokat tart szem előtt, és leginkább azt veszi figyelembe, hogy a helyiséget a lehető legolcsóbban bérelhesse és üzemeltethesse. Jobb esetben a cég egyéb érdekei is számítanak, például, hogy – ha a cég profilja azt megkívánja – az ingatlan könnyen megközelíthető, központi helyen legyen. Ez mind érthető, ám Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint az emberi tényezők is fontosak.
Szeretné, hogy szeressenek dolgozni a kollégák?

Segíthetünk alkotni némi fogalmat a szerethető irodáról, hiszen 1989 óta 4.800 munkahelyet rendeztünk be, és ezek döntő többségében az “ergonómia” kifejezés mögé rejtett “élhető, egészséges” szellem bújt meg. A növekvő egészség-tudatosság beférkőzött a munkába is, és minden dolgozó szeretné, ha olyan helyen tevékenykedhetne, ahol gondoskodnak róla, hogy szellemi-testi épségét óvják és fejlesszék. Ez pedig nem is olyan nehéz és megfoghatatlan, mint amilyennek elsőre tűnik.

Testben, lélekben

A szellemi egészség, vagyis a jókedv, a hatékony csapat kialakítható vagy fejleszthető az iroda helyes tervezésével, elrendezésével. A cég mentalitásától, a vezetők, HR-esek ismereteitől is függ, hogy nyitott, zárt, szeparált vagy egyéb változatos kialakítással képzelik-e el a munkateret, de e mellé tudatosan kell kialakítani a közösségi részeket, tárgyalókat, konyhákat is. Az összjáték teheti második otthonná az irodai teret, és ez az oka annak, hogy a jól megtervezett közösségi irodák valóban vonzzák az embereket. Ha megnézzük a manapság szakmai díjakkal jutalmazott belsőépítészeti koncepciókat, rendre azt találjuk, hogy a formabontó, sokszor egyszerűen csak “közösséginek” nevezett munkaterek divatosak. E divat mögött pedig alaposan kiérlelt tapasztalat húzódik.

Itt olvashat öt olyan trendről, amiket érdemes követni, hiszen a szakemberek szerint jobb teljesítményt és elégedettebb munkavállalókat hozhatnak a cégnek.

A testi egészség kérdése már sokkal könnyebben megfogható, és manapság szintén hangsúlyos szempont. Az ülőmunka, az ülő tevékenységek ölnek, ezt nem lehet, szépíteni. (A Szilícium-völgyben már azt mondják, az ülés az új dohányzás.) A megoldás nem az állva végzett munka, bár tény, hogy egyre nagyobb számban értékesítünk olyan elektromosan emelhető asztalokat, amik álló- és ülőmunkát egyaránt lehetővé tesznek.

7 fontos szempont a kreativitás serkentő iroda kialakításához
A hazai startupok felfutása kapcsán egyre nagyobb figyelem fordul afelé, hogyan rendezik be az irodáikat, fogalommá vált a „startup iroda” és naponta jelennek meg a sajtóban elképesztően eredeti ötletekkel kialakított irodák képei. Vajon mi jellemzi leginkább ezeket a munkatereket, mitől lesz az iroda startup? Itt olvashat róla.
A legjobb ötletünk az ülőmunka egészségessé tételére és az ülésből származó egészségügyi kockáztatok csökkentésére az aktív ülés, mely 1999 óta, vagyis immár több, mint másfél évtizede bizonyítja, hogy az ülés megreformálható.

Az aktív székekkel berendezett irodákban a munkavállalók nem csak egészségesebbnek, fittebbnek érzik magukat, de javul munkateljesítményük és munkamoráljuk is. Testi kondíciójuk jobbá válásával csökken az ülőmunka miatti panaszok (hátfájás, derékfájás, gerincsérv) következében otthon, betegállományban töltött napok száma is, ami közvetlen előny a dolgozónak és a munkáltatónak is. Fájdalmak nélkül a munkahelyen töltött idő is produktívabbá válik, nő a munkatársak kapacitása, hiszen koncentrációjukat nem rontja a figyelmet elterelő test kíni, amit a helytelen ülés okozhat.

Kép:Pixabay

Személyre szabva

Az egyedileg berendezett irodának van még két igen komoly további előnye is. Bútorzatának minősége messze meghaladja a készen kapható megoldásokat, a minőségi, ergonomikus székek is jóval tartósabbak az általános székeknél (jellemzően 5 vagy több év garancia is van rájuk). A tartósabb bútor nem csak pénzügyi szempontból jobb befektetés: időt is spórol azzal, hogy cseréjére jóval ritkábban kell sort keríteni.

Az egyedi integráltat is jelent, amit szintén nem kaphat meg “lapra szerelve” a boltokban. A tervezési folyamat kulcskérdése, hogy egy helyen lássuk, értékeljük az igényeket, és a bútorokon túl a helyiség elrendezését, a felhasznált anyagokat és színeket, az első osztályú székeket egyetlen mikro-univerzumban helyezzük el, mely később majd koherens, szerethető és produktív munkahelyet alkot. Az egység túlmutat a tervezésen, érdemes úgy gondolkodni, hogy a szakemberek a kivitelezést, a beszerelést, az üzembe helyezést is nyomon követhessék, így szükség esetén változtathatnak, módosíthatnak az eredeti terveken a megrendelő igényei és a környezeti változók fényében.

A XXI. század gyökeres változásokat fog hozni a munka és a munkahelyek világába, és ezek az átalakulások valójában már el is kezdődtek. A tudatos döntésünkön is múlik, hogy mikor váltunk átlagos irodáról valóban hatékony munkakörnyezetre.

Nietschné Gadányi Mária székszakértő Nietsch Kft.

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo