Internetes óriásvállalatok vezetői is részt vesznek a G7 csúcson

A kiberterrorizmus az egyik témája az iparilag legfejlettebb országokat tömörítő G7-csoport belügyminisztereinek az olaszországi Ischia-szigetén csütörtök este kezdődött találkozójának, amelyen a Microsoft, továbbá a Facebook, Twitter internetes óriásvállalatok vezetői is részt vesznek.

A G7-ek belügyminisztereinek két napos találkozója hivatalosan a sziget 15. századi várában rendezett vacsorával vette kezdetét. Ezt megelőzően azonban Olaszország, Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Kanada belügyiminiszterei kétoldalú megbeszéléseket folytattak.

Mark Zuckergerg
Kép:Wikimedia

A csúcs központi témája a migráció és a terrorizmus, kiemelt figyelemmel az idegen harcosokkal és a kiberterrorizmussal szembeni fellépésre. A házigazda Marco Minniti olasz belügyminiszter az olasz sajtónak úgy nyilatkozott, a dzsihadisták fellegvárának számító Rakka szíriai város felszabadításával az Iszlám Állam soraiban harcoló fegyveresek a migrációs útvonalakon, a migráncsoportok között megbújva próbálnak meg visszajutni Európába. Hozzátette, hogy 25-30 ezerre teszik az idegen harcosok számát, akik a "legnagyob idegenlégiót" alkották, és akiknek csak egy része esett el a szíriai és iraki harctéren.

Androidon keresztül támad az új zsarolóvírus
Az ESET kutatói fedezték fel azt a DoubleLocker névre keresztelt, újszerű támadási megoldásokat alkalmazó androidos kártevőt, amely két különféle hatékony eszközt is bevet annak érdekében, hogy képes legyen sikeresen megfertőzni az áldozatok mobilkészülékeit, és pénzt zsaroljon ki tőlük. Képes megváltoztatni a PIN kódot és titkosítja a készüléken tárolt adatokat.
Marco Minniti hangsúlyozta, hogy a radikalizálódás jelentős része ma már internet keresztül  történik. A  terrorista szervezetek az internet segítségével  tagokat toboroznak, üzeneteket küldenek. A világhálón fegyvert  lehet beszerezni, vagy elsajátítani a pokolgép házi gyártását. Megoldást az internetes szolgáltatók együttműködése adhat - mondta az olasz belügyminiszter.

A kiberbiztonságról szóló szekción John Frank a Microsoftnak az EU kormányzati ügyekért  felelős alelnöke, Nick Pickles a Twitter és Nicholas Lundblad a Google kormányzati ügyekért felelős vezetője is részt vesz. A G7-es belügyi csúcson jelen van Dimitrisz Avramopulosz az EU belügyi és migrációs, és Julian King biztonságért felelős biztosa,valamint az Interpolt vezető Jurgen Stock.

A G7-csúcsot két napos tüntetés sorozat kíséri a No Global globalizáció ellenes csoportok részéről, amelyek csütörtökön Nápolyban és Ischia kikötőjében tartottak demonstrációt néhány száz fővel.  A tüntetők paradicsomszószt öntöttek a tengerbe az ide veszett migránsok halálára emlékeztetve.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo