hirdetés

Inkább ártanak nekünk az uniós pénzek?

Az Európai Unió alapjaiból érkező források a jelenlegi formában torzítják a magyar gazdaság működését, piacidegen viselkedésmintákat alakítanak ki, jelentős részben olyan kapacitásokat finanszíroznak, amire nincs kereslet, a gazdaság fenntartható növekedésére gyakorolt eredményességük pedig szinte alig látható – vélekedtek a szakértők a Milennium Intézet uniós forrásokról rendezett konferenciáján.
hirdetés

Kép: Pixabay

„A rövid távú pozitív hatások egyértelműek, és nem is túl bőségesek: a pénz megérkezik, és valamilyen kapacitást szolgál – vélekedett Zsembery Levente, az X-Ventures Zrt. vezérigazgatója a Milennium Intézet által rendezett Fejlődés, vagy függőség című konferencián, majd kijelentette: "teljesen elhibázott a jelenlegi támogatási rendszer, mert végső soron más hatása van, mint ami a célokban szerepel.”

A gombhoz varrnák a kabátot
A kis- és középvállalkozások fele indulna az új uniós pályázatokon, közel harmaduk pedig eszköz- és telephelyfejlesztésre fordítaná az így bevont forrást, de üzleti elképzeléseiket a pályázathoz igazítanák – és nem fordítva.
A szakértő szerint ugyanis a jelenlegi pályáztatás legnagyobb gondja, hogy nem a vállalkozások valódi szükségleteit támogatja, hanem fordítva, eltorzítja a vállalkozások igényeit. A szereplők az „ingyen pénzre” hajtanak, vagyis ahhoz igazítják terveiket, amire pályázni lehet. Ebből következően sokszor olyan kapacitások épülnek ki, amelyek mögött nincs vagy alacsony a piaci kereslet, így ezek nem fenntarthatók. A kihasználhatatlan eszközparkok pedig az amortizáció elszámolásakor tőkevesztéshez vezetnek, és könnyen csődbe taszíthatják az adott szereplőt.

„Ennek fő oka, hogy a magyar piacon nagyon komoly hiánycikk a vállalkozói tudás, a vevőorientált gondolkodás, a fókuszált menedzsment, a rugalmasság. A szereplők nem látják, nem tervezik tetteik következményeit, így sokszor pályázati intézményrendszerben és adminisztrációban elveszve találják magukat. A vevői igények így háttérbe szorulnak, az adott vállalkozás pedig nem tud fejlődni, nem lép tovább. A helyzetet tovább rombolja, hogy a pályázati rendszer nagyon kevéssé rugalmas, így a nyertesek a menet közben változó piaci környezethez nem tudnak alkalmazkodni, évekig nem tudják pályázaton nyert eszközeiket továbbértékesíteni, felhasználni, ez pedig rombolja a versenyképességet” – vélekedett Zsembery Levente.

Összességében a vezérigazgató meglátásai szerint a mai uniós finanszírozás torzít, piacidegen és hatékonyságromboló, valamint ráerősít a vállalkozások egyébként is meglévő gyengeségeire. Megoldást jelenthetne, ha a rendelkezésre álló forrásokat Magyarország elsősorban az intézményrendszer fejlesztésére, hazai vállalkozások gyengeségeinek kiküszöbölésére fordítaná, azaz a jelenleginél jóval többet költene képzésre, menedzsmentképességek kialakítására, általában üzleti gyakorlati tudás fejlesztésére.

Még pályázni sem tudunk rendesen
Lényegesen nagyobbra nő az idén a GINOP kerete a vártnál, várhatóan a legsikeresebb, kapacitásbővítő pályázat is újranyílik a kkv-knak. De hiába több a pénz a GINOP-ban, ott is marad, ha a cégeken múlik: még mindig túl sok a hibásan beadott támogatási kérelem. Összeszedtük, mire érdemes figyelni.
hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo