Imádom! Csak tudnám, mi az...

Imádjuk a kütyüket, csak nem értjük, ha beszélnek róluk - ez derül ki a Samsung friss felméréséből. A magyarok közel háromnegyede tett már úgy, mintha értene valamilyen technológiai kifejezést. A wifi, az emoji, és a felhő tartozik a Magyarországon leggyakrabban félreértett szakszavak közé.

A magyarok is élvezik a digitális forradalmat: 53 százalékuk (európai átlag 52 százalék) saját bevallása szerint sokkal többet használja a modern technológia vívmányait, mint két évvel ezelőtt, sőt 8 százalékuk (európai átlag 13 százalék) egyenesen azt állítja: már nem is tudna élni nélkülük. Az Európa-szerte 10 ezer megkérdezett több mint a fele válaszolta a Samsung kitatásában, hogy érdeklik az új keletű technológiai megoldások, mint például a felhő alapú megosztás, vagy a dolgok internete (IoT). Meglepő ugyanakkor, hogy közel háromnegyedük (72 százalékuk) beismerte: gyakran csak tetteti, hogy érti a legújabb technológiai szakszavak pontos jelentését.

Amikor a technológiai kifejezésekről van szó a magyarok egy kicsit kevésbé magabiztosak az európai átlaghoz képest: a válaszadók 74 százaléka mondta, hogy gyakran tetteti, hogy ismeri ezeket a fogalmakat. Az indoklás persze érthető: szeretnék elkerülni, hogy butának vagy tájékozatlannak tűnjenek a partnerük, a barátaik vagy épp a kollégáik előtt.

Kép:FreeDigitalPhotos.net

Hogy mennyire komoly problémáról van szó, arra egy másik adat mutatott rá: a magyarok negyede állítja, hogy a bonyolult kifejezések elriasztják őket egy-egy termék használatától. 40 százalékuk vallotta, hogy legalább egy olyan készüléke van, amelyik többet tud annál, mint amire szüksége van.

„A kutatásunkból kiderül, hogy a mai technológia által használt szaknyelv számos fogyasztónak gondot jelenthet" – nyilatkozta Törökné Nagy Mónika, a Samsung Electronics délkelet-európai régiójának marketing igazgatója.

A magyarok imádják az emojikat, de még sokan nem tudják, mi a wifi

Miközben a technológiai nyelvezet folyamatosan fejlődik, mi egyre szívesebben választunk vizuális módszereket a gondolataink és az érzelmeink kifejezésére. Az emojik, vagy hangulatjelek lényegében már egy új nemzetközi nyelvet alkotnak. (Már a cégek is imádják ezeket használni.) A Samsung kutatásából ugyanakkor fény derült arra, hogy a legtöbb embernek gondot okoz megfejteni, mit is jelentenek tulajdonképpen ezek az új karakterek. A magyarok 19 százaléka bevallotta: előfordult már, hogy úgy tett, mintha többet tudna az emojikról, mint valójában.  Ennél is érdekesebb, hogy habár egy gyakran használt kifejezésről van szó, minden ötödik magyar számára még mindig nem tiszta, mi is pontosan a wifi.

A kutatás kitért arra is, az európaiak mely applikációkat tartják a leghasznosabbnak. A kontinensen élők életére a térképes alkalmazások vannak a legnagyobb hatással, ezek azok, amelyek leginkább megkönnyítik az emberek mindennapjait. A megkérdezettek 66 százaléka tartotta a térképes applikációkat a leghasznosabbnak, ezeket követik az időjárással kapcsolatos alkalmazások 56 százalékkal, és a telefonba épített fényképezők alkalmazásai 51 százalékkal.

Értelmező tech-szótár: az öt leggyakrabban félreértett technológiai kifejezés magyarázata
  1. Wifi: Olyan technológia, amely rádióhullámok segítségével teszi lehetővé az internethez való csatlakozást.
  1. Emoji: Használt valaha smiley-t egy szöveges üzenetben? A japán eredetű emojik mini képek vagy karakterek, amelyek a gondolataink és érzéseink kifejezésére szolgálnak.
  1. Felhő: Az interneten láthatatlanul futó adattároló szolgáltatások, amelyek a fizikai eszközök helyett állnak rendelkezésre. Ezek segítségével bárhonnan, ahol elérhető az internet, nézhetjük a Netflixet vagy éppen használhatjuk a Gmailt is.
  1. Optikai szál: Az optikai szál a telefonkábelek egy hatékonyabb változata. Fénysugár segítségével egy üveg vagy műanyag csövön keresztül továbbítható a kódolt információ. A szálak külön-külön az emberi hajszál tizedénél is vékonyabbak, mégis 25.000 telefonhívásnak megfelelő adatmennyiséget tudnak egyszerre továbbítani.
  1. A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT): Interneten keresztül egymáshoz kapcsolt eszközökből álló hálózat, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefonok, okostévék vagy akár az okos háztartási berendezések kommunikáljanak egymással, ezáltal könnyebbé tegyék az életünket. (Itt rengeteg olvasnivalót talál a témáról.)

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo