hirdetés

Így tanulható a beszállítóvá válás

Közel háromezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vett részt abban az országos programban, amelynek keretében pénzügyi-, beszállítói-, exportfejlesztési és fenntarthatósági témákban cseréltek tapasztalatot, osztottak meg jó gyakorlatokat egymás között a cégek.

hirdetés

2018-ban indult uniós támogatásból az Országos Vállalkozói Mentorprogram a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál. Dr. Mezősi Balázs, a program szakmai vezetője szerint a cél az volt, hogy segítsék a vállalkozásokat ismereteik bővítésében és működő vállalati gyakorlatok megismerésében azért, hogy a megszerzett tudással a kevésbé tapasztalt vállalkozások fejlődését felgyorsítsák, így a résztvevők önállóbbá, tudatosabbá és válságállóbbá válhattak. A mentorálás, mint forma mellett szólt, hogy így több gyakorlati tapasztalat adható át, hiszen maga a mentor már végigjárta ezt az utat és saját példáján keresztül szolgálhat tanulságokkal a résztvevőknek. A visszajelzések szerint az eddig elvégzett munka sikeres volt, a résztvevők nagyon magasra értékelték a program által nyújtottakat.

Mentoráltból lett mentor

Különleges bevonatot igényel a sósavtartály, hogy hónapokig jól funkcionáljon korrodálódás nélkül, de a tej tárolása is speciális felületkezelésű termékekben történik – csak két példa, amit az Ostorházi Bevonattechnika Kft. tulajdonos-ügyvezetője említ a portfólióból. A rendszerváltáskor alapított építési szakipari családi vállalkozás olyan bevonatokkal kísérletezik, amelyek ellenállóbbá teszik a szerkezetet, megakadályozzák a káros kölcsönhatásokat. Az ötven fős középvállalkozás figyelmébe egy régi üzleti partner ajánlotta a kamarai mentorprogramot és a Knorr-Bremse beszállítójaként többek között abban láttak fejlődési lehetőséget, hogy pontosabban értsék, teljesítsék a vevői elvárásokat. A program nyomán szervezetfejlesztést, pontosabb eljárásokat valósítottak meg és a teljes életútra vonatkozó termékazonosítási rendszert vezettek be, folyamatosan optimalizálva a technológiát. Ostorházi Miklós szerint az együttműködés eredményének is köszönhető a stabil minőségű termelés, a jobb igénylekövetés, az alacsonyabb hibaszázalék. A program olyannyira bevált, hogy ma már ők is mentorként vesznek részt a legújabb, fenntarthatósági témájú alprogramban. A fenntarthatósági téma nem véletlen: komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy egy alapvetően környezetszennyezőnek gondolt tevékenység során jelentősen csökkentsék a környezetterhelést, például az anyaghasználat vagy a veszélyes hulladék kezelésének haladó technikái révén. Annyira bíznak a megoldásaikban, hogy az üzem területén gyümölcsfáik is vannak, amelyek terméséből nyugodt szívvel fogyasztanak. Noha közvetlen anyagi előnyt nem jelent számukra a mentorszerep, mégis más vállalkozások támogatását hasznosnak, fontos társadalmi szerepvállalásnak tekintik maguk is.

Mentorként Kanda Gábor, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. beszerzési vezetője is megerősítette a program hasznosságát. A közel kétezer főt foglalkoztató, 350 millió euró éves forgalmú multi, amelynek legnagyobb fejlesztői és gyártói leányvállalata mintegy negyed évszázada hazánkban van jelen, a kamara felkérésére vett részt mentorként az Országos Vállalkozói Mentorprogramban és párhuzamosan több vállalkozást is támogatott a fejlődésben – köztük a fent említettet, akikkel azóta is piaci kapcsolatban állnak. Számukra a beszállítói bázis megerősítése volt a cél, hiszen a program révén mélyebben beleláttak a partnercégek működésébe, összehangolták és közösen fejlesztették tovább a folyamatokat. Ráadásul mindez kétirányú volt, maguk a mentorok is tanultak a folyamat során. Kanda Gábor szerint a mikrovállalkozások részéről is kaptak ötleteket, sőt néhány olyan gyakorlati tippet is, amit kicsiben könnyebb volt kipróbálni és tesztelni, mint náluk a nagyvállalati környezetben.

Folyamatosan fejlődő vállalkozások

A mentorprogrammal a szemléletformálás és a tudásmegosztás a cél, mondja a Kamara részéről Dr. Mezősi Balázs, aki szerint a munka most ugyan elkezdődött, de az eredmény majd hosszabb távon térül meg igazán. A tudás megszerzése egymásra épülő folyamatokból áll, melyben az alapot nem is feltétlenül a tárgyi tudás, szakértelem, hanem a tudatos, takarékos, hatékonyságra és egyben minőségre törekvő szemlélet jelenti. A nyitott és fejlődni szándékozó cégek egy olyan folyamaton mehettek végig, melynek során széleskörű szemléletet, tudást, az eszközök szerepét és jól működő kombinációit ismerhették meg. Közel 3000 vállalat végzett nálunk az elmúlt másfél évben – bízunk benne, hogy a következő években is hasonló nagyságrendben, minőségi módon és kiemelkedő vállalati elégedettség mellett (a jelenlegi mutatónk 4,8/5,0), szolgálhatjuk a nemzetgazdaság érdekeit a hazai kkv-k tömeges fejlesztésével.

(x)

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo