Egy ebéd (egy kávézás) ha üzletről van szó: az üzleti ebéd, s mint ilyen, sosem történik „véletlenül”. Egy komoly – magát és a cégét értékén kezelő – üzletasszony (üzletember), nem ebédel (kávézik) véletlenül senkivel – annál sokkal értékesebb az ideje. Mégis, egy jól sikerült ebéd finoman egyensúlyoz egy könnyed beszélgetés és a komolyabb üzleti témák között.
- Olyan éttermet érdemes választanunk tehát, amelyet jól ismerünk, ha régen jártunk ott – egy kis terepfelmérés (akár az interneten) sosem árt. Érdemes szem előtt tartanunk azt is, hogy mindkettőnk számára jól (és gyorsan) megközelíthető hely legyen.Foglaljunk (foglaltassunk) előre asztalt, (s mivel jól ismerjük az éttermet), azt is nyugodtan megmondhatjuk, melyik asztalt szeretnénk. Így biztosítani tudjuk a beszélgetésünkhöz szükséges nyugalmat.
- Érkezzünk pár perccel a megbeszélt időpont előtt, hogy lássuk minden rendben van-e és válasszuk a „rosszabbik” helyet az asztalnál. (A pontosság az egyik legalapvetőbb dolog amit megtehetünk azért, hogy megbízhatónak mutatkozzunk partnereink előtt. Azért adunk pár tippet, mi a teendő, ha esetleg kivételesen mégis késnénk.)
- Készüljünk fel, nemcsak az étlapból (az esetlegesen tétovázó partnerünknek tudjunk mit javasolni), hanem a beszélgetésre is. Attól, hogy fehér asztal mellett folyik a társalgás, ne legyen parttalan.
- Ha megérkezik a vendégünk a társalgást ne az üzlettel kezdjük. Ahogyan a golfnál is az ötödik lyuk körül illik először üzleti témára térni, az üzleti ebéd során is várjunk, amíg az italt kihozták és a főfogást is megrendeltük.
- Az üzleti ebéd (kávézás), nem kihelyezett prezentáció. (Annak az irodában a helye.) Sokkal inkább hasonlít egy fejben zajló sakkpartihoz azzal, hogy itt a cél egy win-win helyzet létrehozása. Figyelmesen hallgassuk meg tehát a partnerünket és tudjuk meg először azt is, hogy mi miben tudnánk neki segíteni. Egy jól sikerült beszélgetést úgyis e-mail váltás követ, a következő lépésben akár már a munkatársaink között.
-
Az üzleti életben alapszabály: a meghívó állja a számlát, magától értetődően, elegánsan, tudva, hogy a partnere, ettől nem lett a lekötelezettje.
- Fizetni, csak diszkréten szabad! Jobb éttermekben számos apró, de egyértelmű jelből, (aki korábban érkezett, aki a rosszabb helyen ül, aki jelzi a fizetési szándékot) tudja a személyzet, hogy ki a vendéglátó és természetesen neki nyújtja át a számlát. Az üzleti életben alapszabály: a meghívó (a vendéglátó) állja a számlát, magától értetődően, elegánsan, tudva azt, hogy a partnere, azzal, hogy elfogadta az ebédmeghívását nem lett a lekötelezettje.
- Ne csak a vendégünkkel, az étterem személyzetével is legyünk figyelmesek. Figyelmesek, de ne bizalmaskodók. A remek kiszolgálásért pedig ne csak – röviden - szóban hanem egy 10%-ot meghaladó borravalóval is köszönetet mondhatunk, de azt is tegyük diszkréten. (Nem nagyvonalú, hanem megmosolyogtató aki kérkedik a fizetéssel, vagy az általa adott borravaló mértékével.)
dr. Erdős Zsuzsanna etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu