Így lehet olcsón gyártósorhoz jutni

Mind az eladók, mind a vásárlók körében egyre népszerűbbek az online aukciók, amelyeken ipari, kereskedelmi vállalkozások eszközeit árverezik el nagy tételben. Az aukciókon különlegességek is gazdára találtak, mint például repülőgép-hajtómű, adóállomás vagy komplett acélöntő gépsor.

Kép: SXC

Magyarországon is nő az érdeklődés az online aukciók iránt – számolt be Kocsis Csaba, az Intergavel Kft. ügyvezetője. Főként ismert nagyvállalatok tartoznak az állandó eladók közé, például a Tesco, a Bosch, a Knorr-Bremse vagy a Lidl. Jelenleg mintegy 30-40 cég van, amely rendszeres megbízásokkal látja el az aukciószervezőt, a vevőkörben pedig mintegy 3000 regisztrált cég, vállalkozó szerepel. Amennyiben egy-egy nagyobb aukció köré hirdetési kampányt szerveznek, akkor hetente 25-30 céggel is bővül az érdeklődők köre.

Az online árverés legnagyobb előnye, hogy tiszta, átlátható helyzetet teremt. Nem fordulhat elő, hogy a résztvevők összebeszélnek, vagy előre eldöntik, kié lesz valamelyik tétel. A vevők ellenőrzött, jó állapotú eszközökhöz, gépekhez juthatnak. Az árverések egyik oka lehet, hogy egy-egy nagyáruházban időszakonként lecserélik az eszközöket, akkor is, ha azok műszakilag még nem avultak el. Ugyanígy előfordul, hogy a cégek áthelyezik a telephelyüket, és a korábbi eszközöket nem viszik magukkal, hanem újakat vásárolnak. Előfordul, hogy az eladás gyárbezárás, egy cég kivonulása miatt szükséges.

Ezerből egy vevő nem fizet

A rendszerben csak cégek, vállalkozók regisztrálhatnak vásárlóként, magánszemélyek nem. Ennek az az oka, hogy a felkínált termékek, eszközök főleg a gyártásban, termelésben használhatók, másrészt egy céget könnyebb ellenőrizni, megállapítani fizetőképességét. A szervező számára rendkívül lényeges a fizetési megbízhatóság, hiszen ha egy leütött tételt utólag nem fizetnek ki, az dupla veszteség. Egyrészt az eladó mégsem tudja értékesíteni, másrészt az is veszít, aki a liciten második lett, és nem jutott a kívánt tételhez. Szerencsére meglepően jó a fizetési fegyelem, mindössze 1 ezrelékre tehető az olyan esetek száma, amikor a nyertes licitáló mégsem fizet – mondta az ügyvezető.

A beszerzők leghatékonyabb fegyvere
Tudja, mi az az egyetlen eszköz, ami akár 100 százalékkal is növelheti a hatékonyságot a beszerzés területén? A kérdezés tudománya. Az első és legfontosabb dolog, amit beszerzőként meg kell tanulni, vagy cégvezetőként meg kell tanítani az embereinknek, hogy merjenek és tudjanak kérdezni.
A klasszikus aukciós oldalakkal szemben, amelyeken mindenféle termékkört lehet vásárolni, az ipari értékesítés speciális szakértelmet igényel. A folyamat azzal kezdődik, hogy felmérik az eszközök értékét, meghatározzák a licitárat, listázzák és katalogizálják a tételeket. Miután egy-egy online aukció jelentős szervezéssel, hirdetési költséggel jár, csak bizonyos értékhatár fölött érdemes ezt a megoldást választani. Azt mondhatjuk, hogy 10 ezer euró az az összeg, amennyitől érdemes ebben a konstrukcióban gondolkodni – tette hozzá Kocsis Csaba.

A cégvezető elmondta, hogy 10 éves működésük során néhány különlegesség is új gazdára talált árveréseiken. A legdrágább tétel egy 5 millió eurós, repülőgép-alkatrészekből álló csomag volt, más alkalommal kőolaj-finomító csőrendszere, komplett acélöntő gépsor, televíziós adóállomás és repülőgép-sugárhajtómű szerepelt a tétellistán. Az eddigi legnagyobb élő árverést a Rába Motor számára rendezték 2007-ben, akkor 800 tételt árusítottak, 150 licitáló jelent meg. Az online árverések között a Philips televíziókat gyártó, székesfehérvári TP Vision Kft. üzeme volt a rekorder, 1800 tétellel és mintegy 300 vásárlóval.

Négy tipp, amivel spórolhatunk a beszerzésen!
Ezer darab toll, amikor csak egy kell? Nem ad kedvezményt a szolgáltató? Pedig lehet spórolni a beszerzésen is, méghozzá nem is keveset. Összeszedtünk négy tanácsot, hogyan!

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo