hirdetés

Hetente tűnnek el milliárdos cégek

Bár a törölt cégek döntő többsége mikrovállalkozás, nem szabad megfeledkezni a kevés számú, de annál jelentősebb szerepet betöltő megszűnő nagyvállalati körről sem.
hirdetés

Kép: PP

„Bár a cégek életpályája általában nem egyik pillanatról a másikra ér véget, így is kimutatható, hogy a megszűnő cégek komoly része korábban milliárdos árbevételű vállalkozás volt” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója. A cégek életpályáját érdemes hosszabb időszakokban vizsgálni, például 2016-ban 41 olyan cég került megszüntetésre irányuló eljárás alá, amely 5 évvel ezelőtt még több mint 3 milliárd Ft-ot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni. A 41 közül pedig 8 igazi gigavállalat – EU-s limitek szerint is nagyvállalat  –, 15 milliárd Ft éves árbevételt meghaladó vállalkozás volt.

„Bár a közép- és nagyvállalatok túlélőképessége valóban sokkal jobb a mikrovállalkozásokéhoz képest, sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy önmagában a magas árbevétel még nem jelent garanciát általánosságban minden nagyvállalat hosszú távú életképességét illetően” – mondja a szakértő. Szintén a hazai cégstruktúra érdekességeire mutat rá az a tény is, hogy a vállalkozások jelentős részét nem is lehet már 5 éves ciklusokban sem értékelni, mert ezt az életkort egy jó részük nem éri el.

„Természetesen egyes cégek eltűnése egyben lehetőséget teremt új cégek felemelkedésére, és a statisztikák alapján Magyarországon az új cégek felemelkedése talán még a megszüntetésüknél is látványosabb” – elemelte ki Pertics Richárd. Öt év nagyon sok idő lehet a cégek életében, például a 2011-ben alakult cégek közül mostanra 85 cég érte el a 3 milliárdos árbevételt, azaz a középvállalati szintet, de 23 cég már nagyvállalati státusszal is büszkélkedhet.

Az adatokhoz kiegészítésként hozzátartozik, hogy új cégek szűnhetnek meg és jöhetnek létre átalakulással, összeolvadással, szétválással, de a statisztikát alapvetően nem befolyásolják a jogelődök és jogutódok figyelembevétele sem.

Már nem annyira rizikós fővárosi céggel üzletelni
Csökkent a budapesti cégek kockázatossága az év első kilenc hónapjában. Egy év alatt több mint 0,6 százalékpontot esett a budapesti cégek bedőlési indexe, megközelítve az országos átlagot. A felszámolások száma közel 7 százalékkal mérséklődött 2016-ban, a kényszertörlések száma 40 százalékkal csökkent.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo