hirdetés

Három feltétel, amivel még 2020-ban is lehet 5 százalékos a lakás áfája

Átmeneti rendelkezések érkeztek az őszi adócsomagban a lakásértékesítés megszűnő kedvezményes adókulcsához, amiben három feltétel teljesülésével is az alacsonyabb áfakulccsal lehet értékesíteni az új lakást.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A jelenleg hatályos Áfa tv. rendelkezései értelmében 2020. évtől megszűnik a lakások értékesítése során alkalmazott 5%-os mértékű kedvezményes áfakulcs. 2019. december 31-ét követően az új lakóingatlanok értékesítését hasznos alapterülettől függetlenül 27%-os mértékű áfa terheli - írja blogján a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Az Áfa tv. jelenleg hatályos rendelkezései nem tartalmaznak átmeneti rendelkezést az adókulcs változásával kapcsolatban. Hiánypótlásként 2018.10.19-én a Parlament elé beterjesztett T/2931 számú törvényjavaslat átmeneti rendelkezést határoz meg az új lakóingatlanok áfakulcsának változásához kapcsolódóan.

Kép: Pixabay

2020. január 1-ét követően történő új lakások értékesítése esetében változatlanul az 5%-os mértékű áfakulcs alkalmazható az alábbi feltételek együttes teljesülése esetében:

  • a lakás adás-vételi szerződése az ingatlanügyi hatósághoz 2019. december 31-ig benyújtásra került és
  • év végéig a lakóingatlannak legalább szerkezetkész állapotúnak kell lennie és
  • a lakóingatlan legalább szerkezetkész állapotának teljesítéséről az értékesítőnek nyilatkoznia kell az adóhatóság felé.
Az átmeneti rendelkezés szerint legalább szerkezetkész állapotú lakóingatlannak kell tekinteni az olyan lakóingatlant, melynek külső határoló szerkezeti elemei (falazat, födém, tetőszerkezet, nyílászárók, kémény, erkély, lépcsőszerkezet) elkészültek.
Így menekülhet meg a magasabb lakásáfától
Amelyik ingatlanberuházásnál idén nyáron nem történt meg az első kapavágás, az nem készül el a tervezett lakásáfa-emelés előtt. Van néhány lehetőség, amivel mérsékelni lehet a terheket, és az emelés mértéke sem kőbe vésett még. A lakásáraknál várhatóan komoly milliókban mérhető változás azonban nem egyik napról a másikra történik majd.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo