hirdetés

Három éve nem volt béremelés - figyelmeztető sztrájkot tartanak a Lufthansánál

A légitársaság utasainak fokozott járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük.

hirdetés

A ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) szakszervezet a Németországban foglalkoztatott mintegy 20 ezer alkalmazottat érintő, folyamatban lévő kollektív tárgyalásokkal összefüggésben hirdetett meg egynapos figyelmeztető sztrájkot július 27-re. A földi személyzethez tartoznak a műszaki kiszolgálók és a logisztikusok, akik nélkül a repülőgépek nem tudnak felszállni. Három éve tart a bérstop A ver.di elutasította a Lufthansa ajánlatát a kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokon, de beleegyezett a tárgyalások folytatásába augusztus elején. A szakszervezet tájékoztatása szerint a Lufthansa 18 hónapos futamidő alatt fix juttatások és eredményalapú bérikiegészítés bevezetését ajánlotta fel. A ver.di viszont 9,5 százalékos béremelést követel az idén. A munkavállalók túlterheltsége, a magas infláció miatt a három éven át tartó bérstop után indokolt lenne a jelentős béremelés - mondta Christine Behle főtárgyaló, a ver.di alelnöke és a Lufthansa felügyelőbizottságának elnökhelyettese. Behle szerint a helyzet a repülőtereken egyre feszültebbé válik.

Elegük lett (Fotó: Lufthansa)
Michael Niggemann, a Lufthansa humánerőforrás-vezetője egy nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy a ver.di sztrájkfelhívása "annál is inkább érthetetlen, mivel a munkáltatói oldal magas és szociálisan kiegyensúlyozott béremelést ajánlott" a vállalat "feszült gazdasági helyzete" és a bizonytalan gazdasági kilátások ellenére. A figyelmeztető sztrájk a tervek szerint szerdán hajnali 3 óra 45-kor kezdődik és csütörtök reggel 6 óráig tart. A földi kiszolgáló személyzet Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Hamburg, München, Berlin, Bréma, Hannover, Stuttgart és Köln repülőterein teszi le a munkát. A figyelmeztető sztrájkok a német szakszervezetek tárgyalási taktikájának gyakorta alkalmazott eszközei, és jellemzően néhány órától egy-két napig tartanak. A most meghirdetett munkabeszüntetésre olyan időszakban kerül sor, amikor nem csak a németországi, de más repülőtereken is fennakadások vannak a földi szolgáltatásokban, és hosszú sorok alakulnak ki a biztonsági ellenőrzéseknél. (MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo