Gyorsan fogy a magyar gazdák ideje

A tovább csökkenő mezőgazdasági árak mind inkább rászorítják a gazdákat a költséghatékony termelésre. Ennek megteremtéséhez az alacsony kamatszinten elérhető beruházási hitelek és az idén márciusig meghirdetett eu-s források is lehetőséget biztosítanak. Az idő azonban sürget, hiszen az uniós ciklus lezárultát követően jóval kevesebb forrás áll majd a gazdák rendelkezésére, ezért a következő 2-3 évben át kell állni a támogatás nélküli termelés megvalósítására – hívja fel a figyelmet a K&H.

Kép: Fotolia

2016 novemberében is folytatódott a mezőgazdasági termelői árak csökkenése, átlagosan 5,5%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. „Az árcsökkenésben a termelési volumen változásai, a piaci körülmények és a termelési költségek változásai egyaránt szerepet játszottak. A gabonafélék esetében a globálisan magas készletállományt tovább növelték a jó terméseredmények, miközben az alacsony üzemanyagárak a termelési költségeket is lejjebb tolták. A zöldség-gyümölcsféléknél a termésmennyiségen belül egy eltolódás figyelhető meg az ipari feldolgozás irányába, ami alacsonyabb felvásárlási árat eredményez a termékcsoporton belül. Az élőállatok esetében pedig azt látjuk, hogy a két éven át visszafogott kínai hús és tejtermék kereslet most ismét beindult, és a távol-keleti piacok nagyobb mennyiséget igényelnek” – részletezte a hatásokat Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. (Az állattenyésztésben hosszú távon is áremelkedésre áll a zászló!)

A növényi termékek árcsökkenése a takarmányárakon keresztül rövid távon kedvezően hat az állattenyésztőkre, igaz, az alacsonyabb árak várhatóan hamar beépülnek a fogyasztói árakba is. „Az állati termékek jelenlegi áremelkedése egyrészt a kínai piac kinyílásának, másrészt annak tudható be, hogy az orosz embargó miatt kieső kereslet után kezd visszarendeződni a piac, és egy új kereslet-kínálati egyensúly alakul ki. Az EU mezőgazdasági termékek kiesése miatt önállátásra berendezkedő orosz piac azonban előbb-utóbb várhatóan megjelenik az exportpiacon is, így – főleg a sertés esetében – nem várható, hogy visszatérünk a korábbi árszintekre” – mondta el Tresó István.

„Ha a trendeket nézzük, továbbra is az látható, hogy a költségek leszorítása életbevágóan fontos a gazdaságok számára. A költséghatékony termelésre és a genetikaváltásra irányuló beruházások megvalósítása azonban nemcsak ezért időszerű, hanem mert a 2020-as eu-s költségvetési ciklust követően jóval kevesebb forrás áll majd ilyen céllal a gazdák rendelkezésére. Jelenleg az alacsony kamatszintek és a kormány szándékai szerint március végéig kiírt pályázatok is támogatják ezen beruházások megvalósítást. Az idő pedig sürget, hiszen a következő 2-3 évben kell megteremteni annak a képességét, hogy uniós támogatás nélkül is életképesek legyenek a gazdaságok” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Kiéleződő verseny vár az agráriumra
Egyre inkább kiéleződő versenyre, hektikus időjárási jelenségekre kell felkészülniük a magyar gazdálkodóknak. A Piac & Profitnak nyilatkozó szakértők szerint az előrelátó tervezés, a piacok megszerzése és megtartása érdekében való összefogás,de mindenekelőtt a fejlesztés, a termelékenység és a hatékonyság javítása jelentheti a kitörési pontot a magyar gazdálkodóknak.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo