Figyeljünk a betegbiztosításokra!

Az idei évtől jelentősen átalakultak az üzleti biztosítások SZJA-törvény szerinti adókötelezettségét érintő rendelkezései. A módosítás miatt a munkáltatóknak érdemes áttekinteni a kapcsolódó jogszabályt az egyes biztosítási szerződések megkötése előtt, hogy ne érje őket meglepetésként egy esetlegesen felmerülő adóteher az adott biztosítással összefüggésben.

A betegségbiztosítással kapcsolatos főbb szabályokra és buktatókra hívta fel a figyelmet az UCMS Group Hungary blogbejegyzése. A törvény ide vonatkozó rendelkezéseit, új fogalmakat vezetett be: többek között a kockázati biztosításét.

Mi minősül adómentes betegségbiztosításnak?

Az SZJA törvény szerint kockázati biztosításnak minősül az olyan személybiztosítás (élet-, baleset- és betegségbiztosítás), amelynek sem lejárati szolgáltatása, sem visszavásárlási értéke nincs. Ez azt jelenti, hogy a biztosítási esemény bekövetkezése nélkül az adott biztosítás pénzkivonásra nem ad lehetőséget, illetve a szerződés tartamának végén lejárati szolgáltatást sem nyújt.

A kockázati biztosítás egyik fajtája a betegségbiztosítás. Ez gyakorlatilag egy olyan személybiztosítás, amely alapján a biztosító a szerződésben meghatározott szolgáltatások teljesítésére vállal kötelezettséget a biztosított megbetegedése esetén.

A biztosító szolgáltatási kötelezettsége kiterjedhet a biztosítási eseménnyel kapcsolatos egészségügyi szolgáltatások miatt felmerülő költségek megtérítésére is. Ezzel azonban vigyáznunk kell, nem mindegy milyen biztosítási konstrukcióba vágunk bele. Az olyan betegségbiztosítás, ahol a biztosító minimális kockázatot vállal és a betegségbiztosítással tulajdonképpen csak a nagy értékű egészségügyi szűrővizsgálatok finanszírozását kívánják leplezni, nem minősülhetnek adómentes díjú betegségbiztosításnak.

Új év, új szabályok
A hazai adórendszer több új elemmel gazdagodott az idén: egyebek mellett a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése, az Áfa és indirekt adónemek változása is befolyásolja a cégek napi működését. Emellett – egyebek mellett – a helyi adók rendszere is átalakult, és érdemben változott a helyzet a cafeteria piacon is.
Módosult mindemellett a gazdasági társaságok működését szabályozó keret is, a január elsejétől hatályos új szöveg számos, február elejétől már számon kérhető változást von maga után, s a Munka törvénykönyvének módosításából eredően is sok feladata van ezekben a hetekben a cégvezetőknek.
A jelenleg hatályos szabályozás ugyanis adómentesként kezeli a betegségbiztosításokat az egy hónapra jutó minimálbér 30 %-áig. Az e fölötti rész adóköteles, mint egyes meghatározott juttatás, és az adót a cégeknek kell megfizetni. Az adó mértéke a díj 51,17 %-a, hiszen nemcsak személyi jövedelemadót, hanem egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

A menedzserszűrés nem adómentes

Abban az esetben azonban, ha az adóhatóság azt vélelmezi, hogy a fenti konstrukcióval csak a jogszerűtlen adóelőny elérése a cél, és a betegbiztosítási szerződés valójában színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányult, nem lehet a biztosítási díj adómentes. Ezzel nemcsak a munkáltató járhat rosszul, hanem akár a munkavállaló is megütheti a bokáját.

Cafeteria 2013
A munkáltatók 32 százaléka tervezi, hogy a 2013-ban munkavállalóik kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítása is választható eleme lesz az éves cafeteria keretnek – derül ki Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. és a DEVISE Hungary kutatásából.
A díj adókötelezettségét ugyanis a kifizető és a magánszemély között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei alapján kell megállapítani. Munkaviszony esetén tehát a díj munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülhet, illetve ha az SZJA törvény 70.§(1a) bekezdése vonatkozik rá, akkor egyes meghatározott juttatásként válhat adókötelessé.

A fentiek alapján leszögezhetjük, hogy például a menedzserszűrés nem adómentes. Annak eldöntése pedig, hogy mely biztosítási jogviszony minősül betegbiztosításnak, gondos mérlegelést igényel.

Legfőbb ismérve, hogy valódi kockázatot tartalmaz, váratlanul bekövetkező betegségekre, egészségkárosodásra nyújt biztosítási védelmet, melynek keretében fedezetet nyújt a nem várt esemény miatti kiadásokra.

Nem érdemes kockáztatni

Természetesen jogszerű magatartást feltételezve az egészségügyi szűrővizsgálat a betegségbiztosítás szerves részét képezi, hiszen az egészségügyi állapot felmérése a biztosító kockázatvállalásának nélkülözhetetlen eleme. Ennek alapján méri fel a jövőbeni kockázatokat, és ennek megfelelően kalkulálja a díjait. Sőt, az egészségügyi protokollok szerinti gyakorisággal elvégzett szűrésnek is kiemelt szerepe van. Abból azonban, ha a kifizető a szűrővizsgálatok árát biztosítási díjnak álcázva fizeti meg, gond lehet, nem érdemes vele kockáztatni.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo