Felmondási hullám söpör végig a munkaerőpiacon – hogyan lehet megtartani a dolgozókat?

Munkavállalóként is hasznos az élethosszig tartó tanulás koncepciójának követése, munkaadóként pedig szinte elengedhetetlenné vált ennek ösztönzése az elmúlt időszakban – egyfelől a kollégák megtartása érdekében, másfelől a jelentős pályaelhagyási hullámmal kialakult helyzet kiküszöbölésére. A munkaerőhiány és a növekvő fluktuáció kezelésére a Profession.hu szakértői kézenfekvő eszközként javasolják a cégen belüli tréningek bevezetését, amellyel elősegíthető a meglévő munkavállalók megtartása és a vállalat hatékonyságának növelése.

Önmagunk folyamatos fejlesztése mind a mentális egészségünk, mind szakmai fejlődésünk, karrierutunk szempontjából nagy jelentőséggel bír. A vállalatok egy része ezt felismerve be is vezette működésébe a továbbképzéseket: különböző konferenciákra küldik munkavállalóikat, ahol a szakmai kapcsolatépítés mellett hasznos információkra tehetnek szert, új nézőpontokat ismerhetnek meg és olyan tudást szerezhetnek, amit munkájuk során hasznosíthatnak.

Számos cég szervez házon belül workshopokat, amelyek keretében a dolgozók egymástól tanulhatnak – ezzel is erősítve a csapat hatékonyságát –, illetve egyre elterjedtebbé válik külsős szakértő meghívása vendégelőadóként, hogy különböző területeken fejlessze a munkavállalókat.

(Fotó: Pixabay)

Egyre több cég néz szembe a problémával

A cégek közötti munkaerővándorlás egyre több vállalatnak okoz fejtörést: 2020-ban minden második cég tapasztalt az előző évekhez képest nagyobb fluktuációt, a munkahelyek több mint felénél a fluktuáció mértéke 6 százaléknál magasabb volt – derült ki a Profession.hu HR körkép 2021 című friss, reprezentatív kutatásából. Erre megoldást jelenthet az új kollégák tréningezése, fejlesztése.

Az elmúlt másfél év váratlan történései felülírták a korábbi terveket és stratégiákat, átalakították a HR költségek felhasználását, erőforrások csoportosítását is.

„A kialakult bizonytalan helyzetben kézenfekvő döntés volt a költéségek visszaszorítása, a takarékos üzemmódra való átállás (tavaly a válaszadók hetedénél csökkentették a HR költségvetést). Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kollégák képzése hosszú távú befektetés, amivel összességében költséget takaríthatnak meg a munkaadók. Egyfelől a munkavégzés hatékonyságának növelésével, másfelől az elköteleződés erősítése révén a fluktuáció csökkentésével. Továbbá az online rendezett szakmai képzéseket akár zökkenőmentesebben, költséghatékonyabban és időben is rugalmasabban lehet lebonyolítani” – magyarázza Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.
Az alábbi összeállítás segítséget nyújthat a munkavállalók fejlesztésében, a cég iránti elköteleződésük elősegítésében, miközben a csapat összetartását is erősítheti.

Mérjük fel az igényeket

Érdemes először egy belső felméréssel indítani a projektet: egy rövid kérdőív segítségével megismerhetjük a kollégák igényeit, szükségleteit, megtudhatjuk, hogy milyen területeken érdemes fejlesztőkurzusokat indítani számukra, illetve ki, milyen feltételek és körülmények között venne részt ezeken szívesebben. Derítsük ki, hogy otthonról, egyénileg, saját időpontot választva, vagy csoportosan, online közvetítve, esetleg kisebb csapatokba rendeződve az irodában összegyűlve lehetnénk a leghatékonyabbak.

Alapvető funkciók és eszközök

Bár alapvető eszköz a legtöbb irodai munka esetében az Office csomag – és emiatt sokan nem szívesen kérdezősködnek erről – mégis sokszor, akár több éves használat után fedezünk fel olyan funkciókat, amelyek megkönnyíthetik a mindennapi munkavégzést.

Vannak kifejezetten erre specializálódott szakemberek, de feltehetően a kollégák között is akad olyan, aki nem csak hogy az átlagnál alaposabban ismeri ezeket a programokat, de szívesen utána is néz, hogy mikkel érdemes még ezeken felül tisztában lenni. Egy pár alkalmas online kurzus keretében, kis gyakorlással kiegészítve nagy segítség lehet a legtöbb alkalmazott számára ezek átbeszélése és bemutatása.

Prezentációs készségek és beszédtechnika

Kevésbé gyakori a napiszintű használatuk, de amikor szükség van rá, nagyon jól jön, ha tudjuk, mi fán teremnek az előadástartás és az ezt támogató prezentáció összeállításának titkai. Az elméleti részt követően a prezentálás terén javasolt a gyakorlás és az éles szereplés előtti főpróba, ahol a belsőkörű hallgatóság visszajelezhet az előadóknak, kérdésekkel, kiegészítésekkel segítheti a felkészülést és a végeredmény magas színvonalát.

Nyelvi kurzusok

Manapság szinte elengedhetetlen a legtöbb munka esetében a legalább egy, de akár több idegennyelv ismerete és használata. És bár a legtöbb felsőfokú képzés, szakiskola esetében is van erre vonatkozó követelmény, a nyelvet nem elég egyszer megtanulni, rendszeres használat nélkül idővel megkopik ez a tudás. Olyan vállalatoknál, ahol a napi szintű feladatelvégzéshez nem szükséges a használata, érdemes tehát erre is figyelmet fordítani és folyamatosan fejleszteni a kollégák aktív nyelvtudását. A megbízott magántanárok mellett egyéb jó lehetőségek is adódhatnak, például egy, az adott nyelvet jól ismerő kolléga megbízása csoportos foglalkozások megtartására, így a csapat laza és jókedvű hangulata is biztosított lehet.

Jótanácsok, amelyekkel még látványosabb lehet a végeredmény

  • Hanggal és képpel együtt rögzítsük a tréninget, hogy bármikor visszanézhető legyen, ha szükség van rá, a felvételeket kielemezve pedig tovább javítható a folyamat.
  • Készítsünk kisokost, itinert egy érthető és tömör dokumentumban, amit a résztvevők később bármikor elővehetnek felfrissítve az elhangzottakat.
  • Adjunk meg kontaktot, akihez utólag is van lehetőség kérdésekkel fordulni.
  • Gyűjtsünk össze szakirodalmat, forrásokat, így az érdeklődők tovább bővíthetik tudásukat igényeik szerint.
  • Adjunk feladatokat – ideális esetben olyat, ami valódi célt szolgál, elősegíti az eredményes munkát, miközben az új technikákat használják, gyakorolják a kollégák.
A fenti ötleteken felül még sok más tréning felmerülhet, legyen szó akár tárgyalástechnikai vagy projektmenedzsment-készségek fejlesztéséről, szakmaspecifikus ismereteket bővítő képzésekről, kreatív íráskészséget javító kurzusról. Az említett tréningek mellett pedig valamivel informálisabb, csapatépítés céljából megszervezett programok is hasznosak lehetnek, amelyek során kevésbé szakmai fókuszú ismeretek megszerzése mellet lazíthatnak is a kollégák, miközben erősítik az összetartást és a cég iránti elköteleződést.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo