Felkészültek a vállalatok a közvetett adók térnyerésére?

Miközben a kormányzatok fókusza a profitot terhelő adókról egyre inkább a fogyasztást terhelő adókra terelődik, és világszerte nőnek a közvetettadó-kulcsok, a vállalatok több mint felének nincs közvetett adózásért felelős globális vezetője.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Sok cég nem áll készen arra, hogy a közvetett adózás emberi- és technológiai erőforrásait, valamint a hozzá kapcsolódó folyamatokat menedzselje - Kép: SXC

Az adózási vezetők 64 százaléka olyan vállalatnál dolgozik, ahol az áfaterületnek nincs globális vezetője. Ráadásul több feladatot kevesebb munkaerővel kell elvégezniük: 2013-ban 5 százalékkal kevesebb áfaszakember dolgozik vállalatuknál, mint 2012-ben (2013-ban az adózási területen dolgozók 21 százaléka, 2012-ben még 26 százaléka foglalkozott közvetett adózással)  – derül ki a KPMG „Benchmark Survey on VAT/GST” című felméréséből.

Sok pénzügyi vezető adóosztálya hatékonyságát még mindig a társasági adózásra fókuszálva értékeli, kevés figyelmet fordítva az áfára. A megkérdezett adózási szakértők 83 százalékának nincsen pénzügyi vezetője részére is látható és értékelhető terve a közvetett adókról. Most, hogy a kormányzatok fókusza a profitot terhelő adókról egyre inkább a fogyasztást terhelő adókra terelődik, a pénzügyi vezetőknek is meg kell fontolniuk, hogyan menedzselik ezt a valós idejű adónemet.

Pozitív folyamat figyelhető meg eközben abban, hogy az adóosztály egyre inkább felelősnek és elszámoltathatónak érzi magát ezen a területen. Annak tisztázása, hogy ki felelős az áfaügyekért, a sikeres áfamenedzsment első lépése. „A vezérigazgatóknak, pénzügyi és adózási vezetőknek rengeteg adózási kockázatot kell menedzselniük: megfelel-e a cég a szabályozásoknak, átlátható-e az adózása, tisztességes adózó képét sugallja-e a cég.

Eközben a kormányzatok is erős kézzel hajtják be a közvetett adókat, mert a költségvetés stabilitása szempontjából elengedhetetlenek. Míg az áfa a kutatás alapján gyakran a harmadik legnagyobb pénzforgalmat jelenti a cégek számára az eladások és az eladási költségek után, nagyon kevés erőforrást allokálnak hatékony menedzselésére. Úgy gondoljuk, hogy a nagyobb figyelem és beruházás ezen a területen segítheti a cégeket a kockázatok hatékonyabb

Hol állunk a régiós adóversenyben?
Vegyes képet mutat a közép-kelet-európai régió adózási szempontból. A befektetők számára egyre nehezebb az összehasonlítás, s a trendek sem egyértelműek. Magyarország több ponton – egyebek mellett a forgalmi adó mértéke, illetve az élőmunka-terhek terén – a szélsőséges példák között említhető.
kezelésében, javítja a cash flow-t és csökkentheti költségeiket. Budapesti adóügyviteli központunk Európa-szerte segíti ügyfeleit, hogy jobban kezeljék megfelelőségi folyamataikat, bevallási rendszereiket és adataik minőségét a közvetett adózás terén” – mondta Mike Glover, a KPMG magyarországi irodájának szenior partnere

„A kormányzat és az adóhatóság számára Magyarországon is kulcsfontosságú adónem az áfa. Ez a központi költségvetés legnagyobb adóbevételi forrása, az adóhatósági ellenőrzések során az utólag megállapított adókülönbözetek  80-85 százaléka már évek óta az áfát érinti.

Ennek ellenére Magyarországon még a legnagyobb vállalkozások között is ritkaság a tudatos áfastratégia vagy akár az áfaterületért önállóan felelős vezető. A figyelem a számlázási, bevallási szabályok követésére irányul, de tudatos tervezésre, belső ellenőrzésre, a folyamatok optimalizálására igen kevés cég fordít erőforrásokat” – tette hozzá Mike Glover.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo