Facebook videó hirdetések – minden, amit tudni érdemes

2017 a Facebook videó és úgy általánosságban is a videó marketing éve volt. A Facebook publikusan is a videós tartalmakat kezdte el jobban támogatni az organikus elérés tekintetében az összes többi formátummal szemben. A Facebook videó hirdetés 5 alapszabályát írta meg a 7 Digits blog.

1. A videós tartalmad legyen mindig “tölcsér specifikus”

Ahogy bármilyen hirdetésre, a Facebook videókra is igaz, hogy ha nem a megfelelő tartalmat mutatod a nem megfelelő célcsoportnak, akkor szimplán égeted a pénzedet. A vásárlói út (vagy tölcsér) jellemzően több lépcsőből áll, melyek során más-más tartalom működik – ebbe kell a megfelelő helyre beilleszteni a videó tartalmakat.

Ha egy “hideg” közönséget célzol (akiknél a márkaismertség, vagy az elköteleződés még elég halovány), akkor elsőként max. egy 30 másodperces imidzsvideóval érdemes puhítani őket. Gyakori hiba, hogy a hirdető már ilyenkor  kollekció, vagy carousel hirdetésekkel szőnyegbombázza a jobb sorsra és profibb kommunikációra érdemes célcsoportot, a létező összes termékét próbálva megmutatni nekik a Facebook hirdetésekben.

Facebook videó statisztikák (Kép: 7digits)

2. Készülj felirattal

Ahogy a felső sávból is kiderül, a felhasználók 85%-a hang nélkül nézi a videókat, ami azt jelenti, hogy mindenképpen gondolnod kell a feliratozásra – már ha van beszéd is a videóban.

A Facebook mesterséges intelligenciájának hála, ha egy angol videós tartalmad van, akkor a platformon viszonylag gyorsan hozzá tudsz adni feliratot, mivel a Facebook egy kis belső felület segítségével kiírja neked azt a szöveget, melyet ő kihall a videóból. Ez nem lesz tökéletes, de kezdetnek több mint elég. Neked utána csupán annyi a dolgod, hogy kijavítsd azt az 1-2 szót, melyet benézett a rendszer.

Videós hirdetések szerkesztése – felirat hozzáadása - 7digits

3. Mindig legyen CTA

Ha valaki nem kér, akkor jellemzően nem is kap. Így van ez a videós hirdetéseknél is. Ha azt reméled, hogy majd a videód végén lévő CTA (call-to-action) elegendő arra, hogy a kívánt mennyiségű forgalmat generálja a weboldaladon, akkor tévúton jársz.

A videós hirdetésnek is érdemes adni főcímet és szöveget, valamint rendes CTA-t, melyet bármikor meg tudnak nyomni a júzerek, mivel a nagytöbbségük nem nézi végig a videódat. Íme egy példa:

Facebook videós hirdetés előnézetek – CTA nélkül és CTA-val - 7digits

4. Nem a méret a lényeg

Általában minél rövidebb videót kell létrehoznunk, annál nehezebb dolgunk van. Facebookon az ideális hosszúságú videó 1 perces. Ezt nem én találtam ki, hanem kutatások és szaklapok írják. Instán már csak 30 másodperc.

Ebből az 1 percből az első 5-8 másodperc a kritikus. Mivel, ha az “attention span” 8 másodperc, akkor érdemes ezen belül olyat mutatni a videóban, mely miatt nem csupán tovább nézi a júzer, hanem rá is kattint és hanggal nézi tovább.

Azt, hogy hány százaléka nézte hanggal és hang nélkül a videót, a Facebook dashboard-ban találod a “breakdown” alatt. Továbbá, itt tudod megnézni azt is, hogy automatikusan játszódott le a videó, vagy kattintottak azért, hogy lejátszák.

Facebook videós hirdetés elemzés – az analitika lebontása - 7digits

5. A thumbnail kép fontosabb, mint gondolnád

A Thumbnail (a videón cover képként funkcionáló kép) képet látja meg elsőként a júzer, így ennek olyannak kell lennie, ami rögtön felkelti a figyelmét. Ráadásul, sok Facebook felhasználó kikapcsolja az “auto-play” funkciót, vagyis kattintaniuk kell ahhoz, hogy elinduljon a Facebook videó hirdetésed.

A Thumbnail képet a videó feltöltése után tudod kiválasztani. Lehet a videóból a Facebook által kivágott néhány opcióból választani, vagy a gépedről feltölteni.

A Facebook videó thumbnail kép feltöltési helye - 7digits

A 7 Digits blog mindehhez összeszedett videós hirdetési fogásokat is:

1. Videó megteikintés kampánycél

Több kampánycéllal is lehet videós hirdetéseket setupolni, de ha igazán hatékony akarsz lenni, akkor a video views kampánycélt javaslom neked. Ez a beállítás segíteni fog neked a legtöbb videós engagement elérésében.

Ez azért jobb, mint mondjuk a kattintás alapú kampánycél, mert ott a Facebook azokra optimalizál, akik kattintanak a hirdetésre, de ők könnyen lehet, hogy nem néznek bele a videódba. Ellenben, ezzel a kampánycéllal olyan júzereket keres a Facebook algoritmusa, akik hajlamosabbak megnézni a videódat, mely itt az elsődleges cél.

PRO infó: A “video views” kampánycél hirdetéscsoportjában meg tudod adni, hogy mikor fizess a Facebooknak. A megjelenésért, vagy a legalább 10 másodperces videó megtekintésért. Ha a másodikat választod, akkor jó eséllyel hatékonyabban tudod elkölteni a büdzsédet.

Facebook video views kampánycél és a fizetés optimalizálási beállítás - 7digits

2. Használj videót több helyen

Nem csupán sima videós hirdetéseket lehet használni, hanem vannak egyéb hirdetés típusok és megoldások, ahol tudunk videóval operálni.

Az egyik ilyen hely a carousel hirdetés kártyáiban van. Mivel nem csupán képeket, hanem videókat is el lehet helyezni ezekben. Így nem csupán a user és a hirdetés között történik interakció (lapozás), hanem magán a kártyán is, hiszen elindul számára a videó.

Ha elég kreatív vagy, akkor egymásra épülő rövid videókat töltesz be, mely a “fun” faktort is magában fogja hordozni, amitől még jobb lesz a hirdetésed.

A másik nem túl ismert opció, a videó canvas-ben való elhelyezése, mely ugyancsak tudja színesíteni a  felhasználói élményt.

3. Kell az adatforgalom is

Ha valakinek lassú a mobilnete, vagy épp minimumon van az adatforgalma, akkor a videós hirdetésed több kárt okozhat, mint előnyt. Egy akadozó videón csak felidegeli magát a látogató, ha pedig emiatt merül le a telefonja, akkor az főbenjáró irgumburgum lesz neked pszichológiai síkon is – persze erre is van megoldás…

Ha hosszabb a videó hirdetésed, akkor érdemes az “only when connected to Wi-Fi” opciót bepipálni a hirdetéscsoportban, amikor létrehozod a kampányt. Ezt akkor találod meg, ha rányomsz az elhelyezések szerkesztésére, majd kicsit lejjebb görgetsz.

Így csak azokat fogod elérni, akik wifihez vannak kapcsolódva, vagyis otthon, vagy a munkahelyükön vannak, vagy valami publikus wifi hálózaton lógnak.

A wifihez kapcsolódó júzerek célzása - 7digits

Tanulságok

Ha videós hirdetésekben gondolkodsz, akkor először is nagyon jól teszed – pontosan ez a jövő. Amennyiben a hirdetés kreatívja profin van elkészítve és összerakva, és odafigyelsz a fenti beállításokra is, akkor elképesztően sikeres kampányaid lehetnek. Szánd rá az időt, meg fog térülni - tanácsolja Farkas Zsolt, a 7 Digits social media specialistája.

Kulcsszó-kisokos haladóknak
Sok SEO-val foglalkozó szakember és marketinges kezd egész ügyes lenni a kulcsszókutatást illetően. Egyre többen használnak különböző eszközöket és szoftvereket, ami nagyon jó hír. Az eszközrendszer fejlődésével ugyanis sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet dolgozni. De ehhez az is kell, hogy megfelelően tudjuk kezelni ezeket a tool-okat. Most egy ilyen workflow-ba akarok betekintést nyújtani. A kulcsszókutatásnak egy haladó, profi formáját fogom megmutatni, méghozzá a versenytárs és téma alapú kulcsszókutatást. Ez azért érdekes, mert ezt tényleg nagyon kevesen csinálják, pedig komoly lehetőségek rejlenek benne - írja Papp Gábor, SEO szakértő a The Pitch oldalán.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo