hirdetés

Ezt teheti, ha szorongatja a NAV

A NAV minden, az adózók által bevallott, terhére kiszabott, esetlegesen ellenőrzéssel megállapított kötelezettségről és a teljesített befizetésekről adónemenkénti részletezésben egy áttekinthető nyilvántartást, adószámlát vezet. Ha lejárt esedékességű, végrehajtható tartozása van, az adó- és vámhatóság felhívhatja annak rendezésére. E felhívás jogszabály alapján nem kötelező, az adó- és vámhatóság dönti el, hogy mely esetekben él vele.
hirdetés

Az ügyfélkapuval rendelkező adózók részére kizárólag elektronikusan, az azzal nem rendelkező adózóknak postai úton megküldött fizetési értesítés tartalmú levél csupán egy figyelemfelhívás, melyben tartozásáról és esetleges túlfizetéseiről ad tájékoztatást, jelezve, hogy az adó- és vámhatóság foglalkozik a kialakult helyzettel, és a tartozás meg nem fizetéséből akár még végrehajtási eljárás megindítása is következhet.

A NAV levelének kézhezvételét követően az adózónak lehetősége van önkéntesen megfizetni tartozását a levélhez mellékelt csekken, átutalással, ügyfélszolgálatainkon POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel, készpénz-átutalási megbízás (csekk) útján, internetes bankkártyás (VPOS) fizetéssel, vagy Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül átutalással az értesítőben feltüntetett számlaszámra.

Kép: Pixabay

Ha az adózó megítélése szerint a rendelkezésre álló határidőben az elmaradások nem rendezhetőek, fizetési kedvezményre (részletfizetés, fizetési halasztás, mérséklés) irányuló kérelmet is terjeszthet elő.

A fizetési kedvezményi eljárás magánszemély és egyéni vállalkozó adózónak ingyenes, egyéb adózók esetében 10 ezer forint eljárási illeték merül fel. Részletfizetés alatt a fennálló tartozás havonként, részletekben történő megfizetését, fizetési halasztás alatt a fennálló tartozás későbbi időpontban történő, egyösszegű megfizetését kell érteni.

Gazdálkodó szervezetek esetében a kapcsolódó törvényi szabályozás kizárólag a pótlék és bírság tartozások elengedését teszi lehetővé, szigorú feltételek fennállása és bizonyítása esetében.
Ha az adózónak lejárt esedékességű, végrehajtható tartozása van, az adó- és vámhatóság felhívhatja annak rendezésére.E felhívás jogszabály alapján nem kötelező, az adó- és vámhatóság dönti el, hogy mely esetekben él vele.Ha az adózó megítélése szerint a rendelkezésre álló határidőben az elmaradások nem rendezhetőek, fizetési kedvezményre (részletfizetés, fizetési halasztás, mérséklés) irányuló kérelmet is terjeszthet elő. A fizetési kedvezményi eljárás magánszemély és egyéni vállalkozó adózónak ingyenes, egyéb adózók esetében 10 ezer forint eljárási illeték merül fel.
Az adófizetésben sem ismeretlen szó a kegyelem
Gyakran előforduló állapot, hogy valamely magánszemély vagy gazdasági társaság nem tudja megfizetni határidőre az esedékes adóját és ezért végrehajtható hátraléka keletkezik. Mit tehet ebben a helyzetben, van lehetősége arra, hogy méltányosság gyakorlását kérje az adóhatóságtól?
Magánszemély adózók tekintetében nemcsak a pótlék és a bírság, hanem egyéb tartozás elengedésére is sor kerülhet, ha az adó megfizetése az adózó és vele együtt élő hozzátartozói megélhetését súlyosan veszélyezteti.

Lehetőség van a fizetési kedvezményre vagy mérséklésre irányuló kérelem elektronikus úton történő előterjesztésére is. Az elektronikus ügyintézés feltétele, hogy az adózó rendelkezzen ügyfélkapus hozzáféréssel. Ha az adózó nem köteles elektronikus bevallás benyújtására, akkor úgy is előterjesztheti a kérelmét, hogy a kitöltött nyomtatványt (FAG01, FAM01 az elnevezésük) kinyomtatja és hagyományos postai úton megküldi, vagy személyesen leadja a NAV bármely ügyfélszolgálatán.

Ha a fizetési értesítőben az adózót túlfizetésről tájékoztatta a NAV, az adószámlán mutatkozó túlfizetését átvezettetheti a hátralékos adónemekre, mellyel a tartozás – az átvezetett tartozás összegéig – megfizetettnek minősül.

Az adózónak tartozásával, valamint annak rendezésével kapcsolatban személyes egyeztetésre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Ügyfélszolgálatán, ügyfélfogadási időben van lehetősége. Továbbá felvilágosítást kaphat arra vonatkozóan is, hogy elektronikus úton történő teljesítésre kötelezettnek minősül-e.

Öt éven belül teljesen elektronikus lehet az adózás
Öt éves fejlesztési terv készült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára. A program célja, hogy az adóhivatal valós idejű, papírmentes szolgáltatásokkal segítse a lakosságot és a vállalkozókat, így például egyre több bevallás tervezetét készítse el az adózók helyett
Az adózó érdeke, hogy az értesítésben megjelölt időben megfizesse a hátralékát vagy fizetési kedvezményi eljárást kezdeményezzen, mert végrehajtási eljárás lefolytatására is sor kerülhet vele szemben, amennyiben a hátralékát az értesítésben megjelölt időn belül nem fizeti meg, és fizetési kedvezményi eljárást sem kezdeményez – figyelmeztet a NAV.

Ennek különösen nagy jelentősége lehet a gazdasági társaságok esetében, hiszen az aktuális minősítéseket a négy éven belüli végrehajtási eljárások befolyásolják, a végrehajtás ténye kizárja a megbízható adózói minősítést. A végrehajtás alatt álló adózók listája a NAV honlapján is közzéteszi, a végrehajtás tényét továbbá a cégjegyzék is tartalmazza.

A végrehajtási eljárás minden esetben plusz költséget is jelent az adózók számára. Az 5000 forint végrehajtási költségátalány mellett az egyes végrehajtási cselekmények (például: gépkocsi-, egyéb ingó-, ingatlanfoglalás) további 5000 forint végrehajtási költségminimum kiszabásával járnak.

hirdetés

Véleményvezér

97 százalékról szinte nullára csökkentette orosz gázfüggőségét Csehország

97 százalékról szinte nullára csökkentette orosz gázfüggőségét Csehország

Csehországnak sikerült, ami Magyarországnak állítólag lehetetlen.
A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo