Ezt fogadták meg idénre a vállalkozók

Az eleje a fogadalmak időszaka: valaki elhatározza, hogy a jövő évben valamit elkezd, vagy épp abbahagy. A legtöbbször a lelkiismeretünket igyekszünk megnyugtatni a magunknak tett elhatározásokkal, igaz, nem túl hatékonyan. A statisticbrain.com szerint ugyanis mindössze az emberek nyolc százalékának-ának sikerül elérni a kitűzött célt. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon a kisvállalkozások vezetői tesznek-e üzleti fogadalmat, és ha igen, mi az, amibe belevágnak, vagy amivel felhagynak mostanában.

Felelőtlenség lenne bármilyen fogadalmat tenni – így válaszolt a legtöbb vállalkozó, amikor azt kérdeztük, hogy tesznek-e, és ha igen, milyen fogadalmat az új esztendő beköszöntével. Az innovációs vállalatot vezető dél-alföldi üzletember sem tesz fogadalmat, helyette üzleti stratégiát alkot. Az ő cége november–december táján felméri az év várható eredményeit, és a jövő lehetőségeit. Minden esztendő úgy indul, hogy összehívja a munkatársait. A pénzügyes, az adózási szakértő, a munkáltatói jogok tudója, a könyvelő elmondja, saját területén milyen változások várhatók, milyen lépéseket kell tennie a cégnek, hogy a társaság úgy menjen előre, hogy közben maradéktalanul betartja a jogszabályokat. Az így kidolgozott, gondos üzleti stratégia mentén haladnak tovább, és ha közben kell, majd korrigálják azt.

Kép:FreeDigitalPhotos.net

Az egyszemélyes vállalkozások esendőbbek

A kisebb, még kezdő, egyszemélyes vállalkozások azonban esendőbbek. A 42 éves cégvezető például megfogadta, hogy soha többé nem vállalkozik. Hiába van – egyebek közt – pénzügyi diplomája, üzlettársainak mégis sikerült kihúzniuk alóla két vállalkozását. Anyagilag tönkrement, hónapok óta állásinterjúkra jár. Most végre sikerülne egy pénzintézetben állást kapnia, de egykori cégeinek zavaros utóélete, majd megszüntetésük adminisztrációs ügyei, illetőleg az esetleges összeférhetetlenség miatt hetek óta nem tud belépni, és végre pénzt keresni.

A 36 éves kozmetikusnak is sokba kerültek a nagy álmok: ő azt fogadta meg, hogy soha többé nem kér kölcsön. Mintegy tizenöt évig jól menő belvárosi üzletben dolgozott. Úgy érezte, megérett a helyzet egy önálló szalon nyitására. Az egyik peremkerületben talált megfelelőnek tűnő üzlethelyiséget. Tízmilliós kölcsönnel felszerelte a legmodernebb berendezésekkel saját kozmetikáját. A belvárosi vendégek jó része azonban már nem ment utána, ilyen helyen pedig újakat csak elvétve találni. Viszonylag gyorsan kiderült, nem a drága gépek a legfontosabbak. Az üzletet be kellett zárni, a gépeket el kellett adni. Vállalkozását nem mondta fel, most ismét a belvárosban dolgozik, ott bérel egy széket, de újra kell építenie vendégkörét, és még évekig törlesztheti hitelét.

Bizonytalan üzleti környezetben nehéz

Bizonytalan, állandóan, gyökeresen változó vállalkozói körülmények között, megfontoltan semmilyen fogadalmat nem lehet tenni. Az élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozó üzletember a látható korrupciót sérelmezi. Szerinte jó kapcsolatok nélkül nincs üzlet. Úgy véli: nem neki, hanem valaki másnak kellene fogadalmat tennie, hogy mondjuk, jövőre csökkenhessen az áfa!

Egy építkezési anyagokat gyártó vállalkozó is hasonlóan nyilatkozik. Szeretné megfogadni, hogy beruház egy új gépbe, de ez erősen kétséges. Amíg Ausztriában a kérdéses berendezést egy vállalkozó egyévi bevételéből meg tudja vásárolni, addig nálunk ehhez három évig kell dolgoznia, és minden fillért félretennie. Többet szeretne jótékonykodni az építkezési kiskereskedő. Eddig sem volt szűkmarkú, de elkeseredve látja, hogy mennyi rászoruló él üzlete környékén is.

Sikerre vágyik? Ezt fogadja meg!
Ha már túl vagyunk a személyes újévi fogadalmakon, kipihentük a karácsonyi fáradalmakat, szembe kell néznünk vele, hogy menthetetlenül beindult az új év az üzletben is. De ne hagyjuk, hogy elsodorjanak az események! Kkv-fogadalmaink között biztosan mindenki talál majd olyat, ami a cége és maga javára válik. Most van itt az alkalom, hogy átgondoljuk kissé, mit is akarunk másképp csinálni idén.
Erősíteni fogom a marketinget! Ezt már a filmgyártással foglalkozó cégtulajdonos mondja. Családi, egészségi okok miatt – úgy érzi – elhanyagolta ügyfélkapcsolatait, és ez sajnos meg is látszik az üzleten.

Három új varrónőt szerződtetek! A textilszakmában vállalkozó üzletasszony saját gyártású abroszai, textiltermékei olyan keresettek, hogy számára evidens, jövőre bővíteni kell az üzletet. Nemcsak azért népszerűek a termékei, mert egyediek, hanem mert nagyon komoly gondot fordított webáruháza kiépítésére. Tanfolyamra járt, hogy kitanulja az internetes kereskedés reklámjának csínját-bínját, és ez mostanra meg is hozta az eredményt.

Az egykori kiállításszervező óriási cégének felszámolásához viszont már csak egy tollvonásra van szükség. Végleg befejezte a vállalkozói életet. Gyökeresen fordult a sorsa. Ő nem tesz fogadalmat. Azt azonban megtanulta: bármivel foglalkozik egy cég, bármennyire sikeres, vagy nem, a társaság érdeke nem lehet az első. Azon a poszton a saját és családja egészsége, békéje kell, hogy álljon. Mert hiába a pénz, ezek nélkül semmit nem ér.

Váratlan intézkedésekkel kell szembenézni

Másként, de hasonlóan fogalmazott a jól menő, fiatal építési vállalkozó is. Rengeteg munkája volt az utóbbi időben. Egymás után írta a pályázatokat, pörgött az üzlet, és röviddel ezelőtt, mire megszületett a második gyermeke, a család beköltözhetett a saját házába. De most megfogadja, más munkatempót diktál magának. Kislánya két és fél éves. Hajnalban betakarta, amikor elment otthonról, este adott egy puszit neki, amikor hazaért. Úgy elrepült a két és fél év, hogy alig látta ébren a kislányát.

Abban mindenki egyetértett, hogy a következő esztendőben nehezebb lesz a vállalkozói lét. Leginkább, mert nehezen tervezhetnek. Folyton olyan váratlan intézkedések sorával kell szembenézniük, amelyek bizonytalanná teszik a cég jövőjét. Főleg a kisebb vállalkozások érzik bajban magukat. Próbálnak erőt gyűjteni, hogy ha nem is tudnak előbbre jutni, legalább azt a szintet tartani tudják, amit 2015-ben képviseltek.

László Márta

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo