Ezeket érdemes tudni az akácmézről

Az elmúlt évtizedekben számos olyan új élelmiszer került az asztalunkra, amelyek bár gyorsan elkészíthetőek, nem kimondottan egészségesek. Egyre gyakoribbá váltak a különböző egészségügyi problémák. Felismerve a helyzetet, napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak azok az élelmiszerek, ízesítők, amelyek természetes úton állíthatóak elő. Ezeknek egyik legismertebb képviselője az akácméz.

Akácméz nagyhatalom vagyunk

Kevesen tudják, de a fehérakác nem őshonos hazánkban, Amerikából került betelepítésre annak céljából, hogy megkösse az alföldi futóhomokot. A kedvező feltételek mellett a növény elszaporodott és ezáltal lehetővé tette, hogy a méhek munkája által olyan értékes kincshez jussunk, mint a Bodó Méhészet akácméze. A magyar akácméztermelés világszinten is kiemelkedő, hiszen kontinensünk akácerdeinek nagyjából 60%-a található hazánkban. 

Ha meg kellene nevezni néhány tájegységet, ahol meghatározó akácerdők alakultak ki, akkor mindenképpen meg kell említenünk a Kiskunsági Nemzeti Parkot, a Dunakanyar védett természetvédelmi területeit, illetve Szabolcs megyét és Nyíregyházát.

További hasznos információk

Az akácméz színe nem egységes minden üvegnél, előfordulhat, hogy világossárga vagy aranysárga darabokkal találkozunk, de még az is megeshet, hogy egy halványzöldbe botlunk bele. Mégis azt kell mondanunk, hogy a mézek között az akácméz az, amelynek folyékonysága nagyjából mindig azonos, legalábbis a leginkább folyékony állagú. Szobahőmérsékleten viszonylag sokáig megőrzi ezt a tulajdonságát, és csak évek múltán kristályosodik ki. Ennek oka, hogy gyümölcscukor-tartalma magasabb a szőlőcukor-tartalmánál.

Elmondhatjuk, hogy a világ legkedveltebb mézfajtája, hiszen számtalan módon felhasználható. Mellékízmentes, így tisztán élvezhetjük zamatát, és az ételek alapízéről sem vonja el a figyelmet. Akár önmagában is fogyasztható, de semleges íze miatt édesítőszerként alkalmazva is nagyszerű. A legtöbben teába, kávéba, tejbe keverve használják, de a sütéshez, főzéshez is kiváló választás. A közismert mézeskalács alapvető alkotóeleme.

Egészségünkre váljék!

Amellett, hogy az akácméz remek édesítőszer, gyógyhatásai is ismertek. Téli időszakban mindig előkerül ez a csodaszer, hiszen jól enyhíti az influenza tüneteit, csillapítja a torokfájást és magas vitamintartalma miatt az immunrendszer erősítésében is jeleskedik. Ajánlott azoknak, akik emésztési problémával vagy savtúltermeléssel küzdenek, de magas kalciumtartalma miatt a csontproblémák kezelésére is ajánlott.

Az akácméz amellett, hogy nagyon finom, számos olyan tulajdonsággal is rendelkezik, ami kedvező hatással van az egészségünkre, így mindenki számára ajánlott a fogyasztása. Főzzünk hát egy forró teát, csurgassuk bele ezt az édes nedűt, és máris érezhetjük a jótékony hatásokat!

Véleményvezér

Elképesztő nagyságú adófizetői pénzt kapott Áder János alapítványa

Elképesztő nagyságú adófizetői pénzt kapott Áder János alapítványa 

A Fidesz politikusai nem tudják ott hagyni az állami zsíros bödönt.
Mészáros Lőrinc és neje hatalmas luxusba fojtotta a magyar fanyalgók miatt érzett bánatát

Mészáros Lőrinc és neje hatalmas luxusba fojtotta a magyar fanyalgók miatt érzett bánatát 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ismét utolérte a Mészáros házaspárt.
Újabb eseményt szervez Karácsony Gergely

Újabb eseményt szervez Karácsony Gergely 

Nem nyugszik a főpolgármester.
Nincs neurológiai betegsége Orbán Viktornak

Nincs neurológiai betegsége Orbán Viktornak 

Nyelvi botlás lehetett csak.
Lázár János hatalmas öngólja, a betiltott vonatinfó helyére egyre újabb verziók születnek

Lázár János hatalmas öngólja, a betiltott vonatinfó helyére egyre újabb verziók születnek 

A betiltás a digitális világban immár mulatság tárgya.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo