hirdetés

Ezek a cégek lehetnek a 2023-ban visszaesésre számító építőipar nyertesei

A hazai építőipar termelése 2022-ben három százalékkal növekedett a megelőző évhez képest, a termelés értéke a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint megközelítette a 6874 milliárd forintot. A 2016 óta tartó lendület azonban megtört, az előrejelzések idén már visszaeséssel számolnak. Az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az ágazat jelenlegi helyzetét és az idei kilátásokat áttekintő gyorsértékelése szerint az építőipar, beleértve a tervezés, kivitelezés, mérnöki szolgáltatás és üzemeltetés területét, egyaránt csökkenő pályára kerül 2023-ban. A várhatóan élesedő versenyből azok a cégek kerülhetnek ki nyertesként, amelyek képesek jelentősen növelni hatékonyságukat, felszámolni technológiai lemaradásukat, felgyorsítani a digitalizációs megoldások alkalmazását az építőipari munkafolyamatokban.

hirdetés

A jelenleg 375 ezer embert foglalkoztató magyarországi építőipar 2016-tól kezdődően látványos növekedési pályán haladt, egészen 2022 végéig. A megtorpanásban több tényező is szerepet játszott. Az ÉVOSZ gyorsértékelése felidézi, hogy az alapanyagok csaknem felét importból beszerző ágazatban a hiányt ugyan sikerült elkerülni az elmúlt két évben, de a világkereskedelemben tapasztalt drágulás hatásait nem lehetett kivédeni. A hazai építőipar termelői árai tavaly összeségében több mint 25 százalékkal emelkedtek.

Mi húzza idén a szektort? (Fotó: Depositphotos)
Mi húzza idén a szektort? (Fotó: Depositphotos)

A szakszövetség emlékeztetetett arra is, hogy a kormány tavaly mintegy 2100 milliárd forint értékű közösségi megrendelést ütemezett át a 2024 utáni időszakra, ami nehéz helyzetbe hozta az építőipari szereplőket, csökkent a rendelésállományuk. Az ÉVOSZ előrejelzése szerint idén nem várható a fizetőképes kereslet további bővülése, az ágazatot az ipari szektor létesítményei és a logisztikai beruházások húzhatják, miközben a lakásépítés és az állami megrendelések volumene várhatóan visszaesik.

A gyorsértékelés szerint az építőipar fejlődését továbbra is jelentősen hátráltatja a szakemberek, a modern gépi eszközök és a fejlett technológiák hiánya, miközben az élesedő verseny arra készteti a cégeket, hogy növeljék hatékonyságukat és a munkaerő megtartása érdekében emeljék a fizetéseket.

A versenyképeség, a hatékonyság növelésében kulcsszerepe van az építőipari folyamatok digitalizációjának. Ma már Magyarországon is elérhetőek azok a szoftverek, amelyek könnyen kezelhetőek, alapszintű használatuk elsajátításához nincs szükség hosszadalmas tanfolyamokra, előképzettségre, ráadásul az eszközigényük is minimális. Elég, ha a terepen dolgozó szakmunkásoknál ott van az okostelefonjuk, amelyen valós időben nyomon tudják követni a feladataikat, dokumentálhatják az elvégzett munkát, feljegyezhetik az esetleges hiányosságokat. A projektek szereplői ezekkel a megoldásokkal időt és pénzt takarítanak meg, előnyre tehetnek szert versenytársaikkal szemben” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo