Ez a kérdés az aduász az állásinterjún

Még a híres vállalkozók is ritkán tudnak olyan kérdéssel előállni, ami nagy bizonyossággal jelezni tudja, milyen a jelentkező igazi személyisége és hogyan fog teljesíteni a következő hetekben, miután felvették. A The New York Times újságírója egy amerikai cégvezetőnél lelt ilyen kérdésre.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A személyzetisek és a cégvezetők már kismilliószor feltették a kérdést az állásinterjún: "Mik az erősségeid? Mik a hiányosságaid?" A jelentkezőknek pedig nagyjából begyakorolt, betanult válaszuk van erre.

Hogyan lehet hát a felszín mögé lesni? Mi lehet az a kérdés, melyből a legnagyobb pontossággal meg lehet jósolni, hogyan fog beválni az illető a munkahelyén? Adam Bryant, a The New York Times üzleti újságírója többszáz cégvezetőt interjúvolt már, de közülük Bob Brennannál, a CA Technologies szoftvercég vezetőjénél talált olyan kérdésre, amit jolly jokernek tart. 

Az állásinterjúk 99 százaléka időpocsékolás
Feleslegesek az állásinterjúk? Ha igen, mégis minek tartsuk meg? Hogyan hozhatunk megalapozott döntést a jelentkezőkkel kapcsolatban? Szakértőnk segítségével ezzel kapcsolatban osztunk meg néhány gondolatot.
Brennan kedvenc kérdése ez: "Milyen tulajdonságokat szereti leginkább a szüleiben?"

"Szeretem látni, hogy az emberek mennyire hajlandók beszélni önmagukról", magyarázza Brennan. Persze őn is belátja, hogy ez nem feltétlenül a legetikusabb eljárásmód. "A HR-esekre bízom, hogy megítéljék, vajon ez túlmegy-e egy határon."

"Ha feltesszem ezt a kérdést, a másik ember kedélyeit felborzolhatja vagy egyszerűen csak kinyílik és elmondja. Ha valamit megborzoltam, akkor nyilván túl érzékeny témáról van szó." Brennan úgy érzi, ez a kérdés a legjobb barométere annak, hogy hogyan fog teljesíteni az alkalmazott az új munkakörében. A válasz alapján akár helyben kész felvenni a jelentkezőt. Nem gondolkodik többet az ügyön. "Nagyon nehezen tudnék jobb kristálygömböt találni, ami megjósolná előre, hogyan fog valaki viselkedni a következő hetekben, hónapokban, miután felvettük.

Miért? "Mert az emberek gyakran magukévá teszik azon szülőjük tulajdonságait, akit szeretnek, és keményen dolgoznak, hogy pont az ellenkezőjét csinálják annak, amilyen az a szülőjük volt, akit nem szeretnek."

Hogyan viselkedjen a munkáltató az állásinterjún?
Az állásinterjú nem csak a felvételiző, de a munkaadó számára is stresszes szituáció. A nagyobb cégeknél az állásinterjúztatást külön ezzel foglalkozó szakemberekre, esetleg külső cégekre bízzák, de a kisebb vállaltok vezetői inkább maguk választják ki a dolgozókat. Temérdek a világhálón fellehető írás ad tippeket a munkakeresőknek, hogyan viselkedjenek egy állásinterjún, mi azonban most inkább a vállalkozóknak segítünk.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo