hirdetés

Erre jók a stadionok?

Tavaly is a kormányzati beruházások és az EU-s támogatások jelentették az építőipari bővülés legfőbb forrását. 2015 decemberében már 8,1 százalékos volumennövekedést mért a KSH. A CSOK hatására meginduló beruházások pedig akár kétszámjegyű növekedést is eredményezhetnek 2016-ban.
hirdetés

Kép:Pixabay

A lakossági piac kivételével 2015-ben már az építőipar minden területén jelentős beruházások indultak meg, melynek eredményeként a válság óta a legerősebb év áll a szektor mögött: 2014-hez képest 3 százalékos piaci bővülést mutattak a KSH adatai. „A növekedés motorját a sportlétesítmény-építések és kórház-rekonstrukciók jelentették, de az előző évekkel ellentétben 2015-ben már az ipari beruházások is jelentős szerephez jutottak a bővülésben” – mondta Ónody Csaba, az ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A munkaerőpiac ugyanakkor nem volt felkészülve az építőipar bővülése által generált szívóhatásra, számos szakemberből jelenleg is hiány van. „A kivitelezői oldalon is érezhető munkaerőhiány a gyártók számára is plusz terhet jelent, mivel jóval több szakmai támogatást várnak el tőlünk” – tette hozzá Ónody Csaba.

CSOK és Airbnb

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) hatása már szintén érezhető, (a lakásárakban mindenképp) hiszen az előző évek tendenciáival ellentétben számos lakossági beruházás és új ingatlan építése indult meg az év elején. „Ez az építőipari cégek számára is új lehetőségeket teremt: bízunk benne, hogy 2016-ra már kétszámjegyű növekedéssel számolhatunk” – mondta az ASSA ABLOY Hungary Kft. vezetője.

A szakember hozzátette, ezenfelül a belföldi turizmus bővülése és az új típusú szállásadók megjelenése is pozitívan hat az építőipar teljesítményére. Ma már a hagyományos szállodai projektek mellett az Airbnb típusú szálláskiadások is számos ingatlanberuházási projektet generálnak, melyek során a legfontosabb szempont az energiatakarékos, minél költséghatékonyabb fűtési vagy épp biztonságtechnikai rendszer kialakítása a szállóvendégeknek szánt lakásban.

A szállásadók olyan beléptető megoldást keresnek, amely teljes mértékig emberi erőforrás nélkül, minimális költség mellett tudja kezelni a pár naponta cserélődő vendégkört. „A mobileszközök elterjedése a biztonságtechnikai megoldások kapcsán meghatározóvá vált, ma már az is megoldható, hogy valaki a mobiltelefonjával nyissa ki otthona bejárati ajtaját, s korszerű beléptető rendszereink révén ugyanezt tudjuk biztosítani egy korszerű szállodában is” – mondta az ASSA ABLOY Hungary ügyvezetője.

Adócsökkentés: csak kulcsrakész házra?
Az építőipari kivitelezők 2016. évi találós kérdése, hogy mit jelent az áfa tv. 10. § d) pontjában megfogalmazott előírás. Kérdés az, hogy milyen szintig kell megépíteni egy lakóházat ahhoz, hogy a kivitelező 5 százalékos áfakulcsot alkalmazzon? A hivatalos szervek kétfajta egymástól teljesen eltérő tájékoztatót tettek fel a honlapjukra.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo