Erre jók a stadionok?

Tavaly is a kormányzati beruházások és az EU-s támogatások jelentették az építőipari bővülés legfőbb forrását. 2015 decemberében már 8,1 százalékos volumennövekedést mért a KSH. A CSOK hatására meginduló beruházások pedig akár kétszámjegyű növekedést is eredményezhetnek 2016-ban.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép:Pixabay

A lakossági piac kivételével 2015-ben már az építőipar minden területén jelentős beruházások indultak meg, melynek eredményeként a válság óta a legerősebb év áll a szektor mögött: 2014-hez képest 3 százalékos piaci bővülést mutattak a KSH adatai. „A növekedés motorját a sportlétesítmény-építések és kórház-rekonstrukciók jelentették, de az előző évekkel ellentétben 2015-ben már az ipari beruházások is jelentős szerephez jutottak a bővülésben” – mondta Ónody Csaba, az ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A munkaerőpiac ugyanakkor nem volt felkészülve az építőipar bővülése által generált szívóhatásra, számos szakemberből jelenleg is hiány van. „A kivitelezői oldalon is érezhető munkaerőhiány a gyártók számára is plusz terhet jelent, mivel jóval több szakmai támogatást várnak el tőlünk” – tette hozzá Ónody Csaba.

CSOK és Airbnb

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) hatása már szintén érezhető, (a lakásárakban mindenképp) hiszen az előző évek tendenciáival ellentétben számos lakossági beruházás és új ingatlan építése indult meg az év elején. „Ez az építőipari cégek számára is új lehetőségeket teremt: bízunk benne, hogy 2016-ra már kétszámjegyű növekedéssel számolhatunk” – mondta az ASSA ABLOY Hungary Kft. vezetője.

A szakember hozzátette, ezenfelül a belföldi turizmus bővülése és az új típusú szállásadók megjelenése is pozitívan hat az építőipar teljesítményére. Ma már a hagyományos szállodai projektek mellett az Airbnb típusú szálláskiadások is számos ingatlanberuházási projektet generálnak, melyek során a legfontosabb szempont az energiatakarékos, minél költséghatékonyabb fűtési vagy épp biztonságtechnikai rendszer kialakítása a szállóvendégeknek szánt lakásban.

A szállásadók olyan beléptető megoldást keresnek, amely teljes mértékig emberi erőforrás nélkül, minimális költség mellett tudja kezelni a pár naponta cserélődő vendégkört. „A mobileszközök elterjedése a biztonságtechnikai megoldások kapcsán meghatározóvá vált, ma már az is megoldható, hogy valaki a mobiltelefonjával nyissa ki otthona bejárati ajtaját, s korszerű beléptető rendszereink révén ugyanezt tudjuk biztosítani egy korszerű szállodában is” – mondta az ASSA ABLOY Hungary ügyvezetője.

Adócsökkentés: csak kulcsrakész házra?
Az építőipari kivitelezők 2016. évi találós kérdése, hogy mit jelent az áfa tv. 10. § d) pontjában megfogalmazott előírás. Kérdés az, hogy milyen szintig kell megépíteni egy lakóházat ahhoz, hogy a kivitelező 5 százalékos áfakulcsot alkalmazzon? A hivatalos szervek kétfajta egymástól teljesen eltérő tájékoztatót tettek fel a honlapjukra.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo