Építőipar: túl sok az "adósságbűvész"

Némi statisztikai ingadozástól eltekintve stabilan romlott az ágazat állapota: gyorsuló ütemben dönti be a cégeket a válság és a lánctartozás, miközben tartósan magas a cégfluktuáció. Különösen romboló volt a június, amikor 30 százalék feletti ütemben nőtt a felszámolás alá került cégek száma - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Egyre nagyobb mértékben hígul az ágazat, hiszen az első félévben gyorsan nőtt az új cégek száma, miközben egyre kevesebb vállalkozást szüntettek meg maguk a tulajdonosaik.

Tartósnak bizonyul az építőipar válsága, az ágazat a második negyedév végére sem tudott javítani „válságmutatóin". A felszámolás alá került cégek növekedési üteme június végén kissé még meg is haladja az első negyedév végi tempót. Az első hat hónap alatt ugyanis 15,7 százalékkal több építőipari cég dőlt be, míg az első negyedév végén 15,0 százalékos volt ez az ütem - derül ki az Opten adataiból. Az ágazat első féléves felszámolási sebessége csaknem azonos a nemzetgazdasági átlaggal, emögött azonban nem az építőipar nehézségeinek enyhülése, hanem sokkal inkább a többi ágazat helyzetének rosszabbodása, illetve a júniusi nemzetgazdasági felszámolási rekord áll.

Június végéig idén összesen 1956 építőipari vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást, ez 265-tel több, mint egy évvel korábban. A bedőlt cégek számának növekedési üteme lassult azonban, egy évvel ezelőtt ugyanis még 22 százalékos emelkedést regisztráltak. „Az mindenképpen aggasztó, hogy az építőipari főszezon közepén éves csúcsot mutat a bedőlt cégek száma" - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A második negyedév során ugyanis hónapról-hónapra nőtt a tönkrement vállalkozások száma, míg júniusban az idei csúcsot jelentő 363-ig szaladt. A hatodik hónapban az új felszámolások növekedési üteme is megugrott: a májusi 9,9 után 31,5 százalékos volt az egy évvel korábbi júniusihoz mért emelkedés.

Változás a végelszámolásoknál

Az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal kevesebb cég vezetője választotta maga cégének megszüntetését (a nemzetgazdasági átlag 10 százalékos csökkenés volt). Míg a tulajdonosok által bezárt cégek száma január óta stabilan növekedett - erősítve az ágazat tisztulását - júniusban csökkenőbe fordult és az egy évvel korábbitól 17-tel, az egy hónappal korábbitól pedig 13-mal maradt el. Az idei első félévben 1129 céget zártak be tulajdonosaik, ez 123-mal több, mint egy évvel korábban, Ez a növekedés azonban messze elmarad a múlt évben mutatott több, mint 40 százalékos növekedéstől. Az első félév egésze során ezzel együtt gyorsult a végelszámolások növekedése, az első negyedév végi 6,9 százalékról 12,2 százalékra. Ez akár az ágazat konszolidációs folyamatának erősödését is jelenthetné, ám Csorbai szerint e konszolidáció csak egy stabilizálódott ágazatban következhet be, amiről ez esetben még korai lenne beszélni.

Az ágazatban bejegyzett új vállalkozások számának a félév során mutatott 12,7 százalékos emelkedése ugyancsak óvatosságra ad okot, a magas cégfluktuáció Csorbai szerint arra is utalhat, hogy az újabb és újabb cégek mögé bújó „adósságbűvészek" továbbra is aktívak az ágazatban. Ezt az is alátámasztja, hogy a nemzetgazdasági átlaghoz mérten nagyon sok új cég alakult mind júniusban, mind a félév egészében. A hatodik hónapban alakult 433 új cég 26,9 százalékkal több, mint egy éve. Az összes céget figyelembe véve ez a növekedés csak 2,5 százalékos volt. Idén első félévében 2918 új vállalkozás jött létre, ami 329-cel több 2009 első féléves adatainál. Az ágazatban az egy évre visszatekintő emelkedés csaknem két és félszer gyorsabb az összes ágazat 5 százalékos átlagánál.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo